Έπιασε... πάτο η Ελλάδα στη λίστα ανταγωνιστικότητας

Economista
ECONOMISTA
Έπιασε... πάτο η Ελλάδα στη λίστα ανταγωνιστικότητας
Φωτο: Shuuterstock

Ακόμη πιο χαμηλά υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια λίστα για την ανταγωνιστικότητα, παρότι θα ανέμενε κανείς ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος με την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο θα βελτίωνε τη θέση της χώρας. Στην κορυφή της λίστας, που καταρτίζει το ελβετικό εκπαιδευτικό ίδρυμα International Institute for Management Development (IMD) ανέβηκε φέτος η Σιγκαπούρη, εκτοπίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Ελλάδα χάνει φέτος μια θέση στην κατάταξη, υποχωρώντας στην 58η, και ξεπερνώντας μόνο αναπτυσσόμενες οικονομίες με σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η Βραζιλία, η Κροατία, η Αργεντινή, η Μογγολία και η οικονομικά κατεστραμμένη Βενεζουέλα.

Όπως σημειώνει το IMD, οι οικονομολόγοι θεωρούν την ανταγωνιστικότητα ως ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη υγεία μιας εθνικής οικονομίας, καθώς επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πετύχουν βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και, τελικά, να διευρύνουν την ευημερία των πολιτών.

Η λίστα του IMD (IMD World Competitiveness Rankings) δημιουργήθηκε το 1989. Η ανταγωνιστικότητα αξιολογείται με βάση 235 επιμέρους δείκτες σε τέσσερις γενικές κατηγορίες: οικονομική επίδοση, υποδομές, αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων.

Στη φετινή κατάταξη, παρότι ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μεγάλο επίτευγμα της προεδρίας του, οι ΗΠΑ χάνουν την πρώτη θέση, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις, ενώ η θέση των περισσότερων ευρωπαϊκών οικονομιών επιδεινώθηκε, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Η Σιγκαπούρη ανέβηκε στην κορυφαία θέση χάρη στην προηγμένη τεχνολογική της υποδομή, στο εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, τους ευνοϊκούς στη μετανάστευση νόμους και στην αποτελεσματικότητα ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Το Χονγκ Κονγκ κρατήθηκε στη δεύτερη θέση, χάρη στο καλό φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και στην εύκολη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Το IMD σημειώνει ότι η αρχική ώθηση που έδωσε στην οικονομία η φορολογική ελάφρυνση που προώθησε ο πρόεδρος της Τραμπ εξασθενεί, ενώ η ανταγωνιστικότητα χτυπήθηκε από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, τη μείωση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του δολαρίου.

Όπως τονίζει ο Αρτούρο Μπρις, καθηγητής στο IMD και διευθυντής του Κέντρου Ανταγωνιστικότητας, σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας, λόγω των γρήγορων αλλαγών στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον και στις εμπορικές σχέσεις, η ποιότητα των θεσμών φαίνεται πως είναι το κύριο συστατικό στοιχείο της αύξησης της ευημερίας. Ένα ισχυρό θεσμικό περιβάλλον παρέχει στις επιχειρήσεις σταθερότητα για να επενδύουν και να καινοτομούν, ώστε να διασφαλίζεται υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στους πολίτες.

imd_competitiveness
ΣΧΕΤΙΚΑ