Τσακλόγλου: Με τους υφιστάμενους κανόνες το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο
Τι είπε ο υφυπουργός Εργασίας για τους χρόνους απονομής των επικουρικών συντάξεων
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στα Παραπολιτικά FM 90.1 και την εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα;
Στη δημοσίευση Ageing Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδίδεται κάθε τρία χρόνια, διαπιστώνεται ότι αν διατηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες τότε το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εξεταζόμενης περιόδους, δηλαδή το 2070.
Ποιο είναι το όριο της σύνταξης μέχρι το 2027;
Ισχύει το όριο που ισχύει σήμερα δηλαδή 62 για πλήρη σύνταξη ή για μειωμένη σύνταξη με μικρή ποινή και 67 ως γενικό όριο χωρίς πέναλτι ή ακόμα και για μειωμένες συντάξεις. Η χώρα μας έχει διανεμητικό σύστημα, δηλαδή οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Γι’ αυτό και σε όλες ανεξαιρέτως τις ανεπτυγμένες χώρες όταν διαπίστωσαν το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού τους έλαβαν μέτρα, πρώτον, για να ανασχέσουν την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σαν ποσοστό του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος και, δεύτερον, για να διαφοροποιήσουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους. Στην Ελλάδα αλλαγές ως προς το πρώτο μεταρρυθμίσεις έγιναν στην περίοδο των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής ενώ ως προς το δεύτερο οι σχετικές μεταρρυθμίσεις έγιναν πρόσφατα με την ίδρυση του ΤΕΚΑ και την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την επαγγελματική ασφάλιση.
Πόσοι νέοι ασφαλισμένοι έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ;
Το ΤΕΚΑ έχει αυτή τη στιγμή γύρω στις 370 χιλιάδες ασφαλισμένους και κάτι λιγότερο από 150 χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται ενώ, τα κεφάλαια υπό διαχείριση να είναι γύρω στα 140 εκατομμύρια ευρώ – ποσό που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.
Μπορεί ένα νέος να βάζει περισσότερα χρήματα στον ατομικό κουμπαρά του ΤΕΚΑ;
Οι κανόνες είναι δεδομένοι, δηλαδή 3% από τον εργοδότη, 3% από τον εργαζόμενο. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου στην Ελλάδα η εθελοντική συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και ενθάρρυνε τους πολίτες να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα είτε του δεύτερου πυλώνα, είτε του τρίτου πυλώνα ώστε να έχουν συμπληρωματικό εισόδημα στο μέλλον.
Ποιο το χρονοδιάγραμμα απονομής των επικουρικών συντάξεων;
Ο μέσος χρόνος αναμονής απονομής ήταν ενάμιση με δύο χρόνια όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019, νούμερο που έχει περιοριστεί στους δύο μήνες κατά μέσο όρο. Η πρόοδος στον τομέα αυτό είναι θεαματική.
Τι καινούρια στοιχεία υπάρχουν για την ανεργία;
Από όταν αναλάβαμε μέχρι τώρα η ανεργία έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 7 ποσοστιαίες μονάδες και σήμερα βρισκόμαστε γύρω στο 10% με την τάση να εξακολουθεί να δείχνει προς τα κάτω. Από το 2019 και μετά έχουν δημιουργηθεί πάνω από 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, έχει μειωθεί σημαντικά σε απόλυτο αριθμό ο αριθμός των ανέργων -πάνω από 250 χιλιάδες- και, αντίθετα από ότι θα περιμέναμε με βάση τα δημογραφικά στοιχεία, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό.