Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 80 δολάρια - Ανησυχία για τις επιθέσεις των Χούθι στο Σουέζ

Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο την Παρασκευή, καθώς οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως καθώς οι ναυλωτές αποφεύγουν την διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω αυξημένων επιθέσεων από τους Χούθι, ενώ η έξοδος της Ανγκόλας από τον ΟΠΕΚ έθεσε στο επίκεντρο των συζητήσεων των αναλυτών την ανησυχία για την ενότητα του μπλοκ.

Το μπρεντ διαπραγματεύεται στα 80 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας δεύτερη συνεχή εβδομαδιαία άνοδο μετά από ένα σερί επτά πτώσεων, ενώ το West Texas Intermediate διαπραγματεύεται στα 74,50 δολάρια το βαρέλι.

πετρέλαιο ΟΠΕΚ

Η κίνηση των δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα έχει πέσει κατακόρυφα μετά την αύξηση των επιθέσεων των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι σε πλοία στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, μόνο περίπου 30 δεξαμενόπλοια, συμπεριλαμβανομένων πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου και καυσίμων, έχουν εισέλθει στο στενό Bab al-Mandab στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πρόκειται για μείωση άνω του 40% σε σχέση με τον ημερήσιο μέσο όρο των τριών προηγούμενων εβδομάδων.

Οι μαχητές Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία σε μια επίδειξη δύναμης για την υποστήριξη της Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ. Αυτό έχει προσθέσει πίεση στο παγκόσμιο εμπόριο, με τη διώρυγα του Παναμά -μια άλλη βασική πλωτή οδό για τη διεθνή ναυτιλία- να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την ξηρασία.

Επιπλέον, η Ανγκόλα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ μετά από 16 χρόνια, αναδεικνύοντας τις εντάσεις εντός της ομάδας των παραγωγών πετρελαίου, καθώς επιδιώκει να περιορίσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές ενόψει του νέου έτους.

Η Ανγκόλα είχε απορρίψει ένα μειωμένο όριο παραγωγής που επέβαλαν οι ηγέτες του ΟΠΕΚ στην πρόσφατη σύνοδο των κρατών - μελών. Αν και η χώρα είναι απίθανο να προσθέσει σημαντικά στην παγκόσμια προσφορά βραχυπρόθεσμα, η έξοδός της από το καρτέλ δείχνει σημάδια διχόνοιας και μπορεί να πλήξει την βεβαιότητα ότι όλα τα μέλη θα τηρήσουν τις υποσχεθείσες περικοπές παραγωγής.

Το αργό οδεύει προς την πρώτη ετήσια πτώση του από το 2020, καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη παραγωγή από χώρες εκτός του ομίλου, με αιχμή την παραγωγή ρεκόρ των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές για τη ζήτηση έχουν επίσης υποχωρήσει, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να αναμένει ότι η ζήτηση θα επιβραδυνθεί δραματικά το επόμενο έτος.

«Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από την αβεβαιότητα σχετικά με την προσφορά», δήλωσε ο Will Sungchil Yun, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην SI Securities.

ΣΧΕΤΙΚΑ