ΑΑΔΕ: Αλλάζουν όλα στους φορολογικούς ελέγχους - Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Μαζικών Διασταυρώσεων

Επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας/ Φωτογραφία Δήμος Αθηναίων

Μέχρι το τέλος του χρόνου τίποτα δεν θα θυμίζει το πώς διενεργούνται μέχρι σήμερα οι φορολογικοί έλεγχοι.

Κι αυτό είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2024.

Ψηφιακά δελτία αποστολής, ηλεκτρονικό πελατολόγιο, ψηφιακό σκανάρισμα πινακίδων κυκλοφορίας, ενεργοποίηση του συστήματος αυτοματοποιημένων ελέγχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, μαζικές διασταυρώσεις και «ακτινογραφία» των στοιχείων που εισρέουν από την αλλοδαπή και η λίστα δεν τελειώνει.

Ο στόχος είναι κάτι παραπάνω από προφανής: ένα ηλεκτρονικό δίχτυ πάνω από την αγορά, που θα «ψαρεύει» όλες τις περίεργες κινήσεις φυσικών και νομικών προσώπων. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πέρα από τη νέα μονάδα ειδικών δυνάμεων για φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, στα σκαριά είναι και ειδική μονάδα για διασταυρώσεις.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο, έμφαση θα δοθεί σε τομείς με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής και απάτης, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών επαληθεύσεων και διασταυρώσεων.

Στοιχεία συναλλαγών από τράπεζες του εξωτερικού, από πλατφόρμες delivery, από στοιχηματικές εταιρείες, θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για ελέγχους, ενώ θεσμικά δρομολογούνται τρεις βασικές καινοτομίες:

  • Ίδρυση κέντρου ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Αυτή η ειδικά σχεδιασμένη δομή θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο.
  • Δημιουργία μονάδας μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και έλεγχοι ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.
  • Εκσυγχρονισμός μεθόδων ελέγχου μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης της εφαρμογής ΕΛΕΓΧΟΣlive μέσω tablet, στοχεύοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των επιτόπιων ελέγχων.

Τα «εργαλεία»

Ο αριθμός των προγραμματισμένων ελέγχων δεν αποτυπώνει από μόνος του τις διαθέσεις και τις προθέσεις της ΑΑΔΕ. Άλλωστε και στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, έλεγχοι ανακοινώνονταν, έλεγχοι πραγματοποιούνταν, αλλά η «γκρίζα» οικονομία στη χώρα μας υπολογίζεται πάνω από τα 30- 35 δισ ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι για φέτος έχουν προγραμματιστεί διασταυρώσεις σε πάνω από 120.000 ΑΦΜ για πρόσθετες αποδοχές, για εισοδήματα αλλοδαπής, για οικογενειακά εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Επιπλέον, επικαιροποιείται το πλάνο των διασταυρώσεων για τη διετία 2025- 2026 κι αυτό αν μη τι άλλο μαρτυρά τις προθέσεις της ΑΑΔΕ.

Τι προγραμματίζεται για φέτος

  • Ενεργοποίηση συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (BANCAPP -Bank Account Nexus Crosscheck Application).
  • Ολοκλήρωση της υποχρεωτικής διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS και αποστολή δεδομένων.
  • Ανάπτυξη εφαρμογής Ψηφιακού Πελατολογίου για συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών.
  • Επέκταση και βελτίωση της εφαρμογής ΕΛΕΓΧΟΣlive για τον μερικό επιτόπιο έλεγχο (ΕΛΕΓΧΟΣ 2.0).
  • Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής - Επέκταση σε κλάδους της αγοράς και ανάπτυξη λειτουργικοτήτων για την παρακολούθηση της διακίνησης.
  • Αξιοποίηση διαφοράς POS - eSend / myDATA για τη χρήση 2023 στο πλαίσιο διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων διαπίστωσης της εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων.
  • Ψηφιακός έλεγχος πινακίδων κυκλοφορίας για τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • Δημιουργία υποδομής και εφαρμογών για την τήρηση και την παρακολούθηση των μέσων ηλεκτρονικών πληρωμών (Μητρώο POS).
  • Μητρώο Παροχών Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.
  • Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ).
  • Διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.
  • Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.
  • Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.
ΣΧΕΤΙΚΑ