Το νέο στοίχημα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα

Φωτο: Shutterstock

Σε «μαγνήτη» ξένων επενδυτών έχουν μετατραπεί τα ελληνικά ομόλογα, καθώς αρχίζει να παίζεται ένα νέο στοίχημα: της πλήρους επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα του δανεισμού από τους ιδιώτες επενδυτές, με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποτελεί σημαντικό συμβολικό σταθμό σε αυτή την πορεία.

Σήμερα, για πρώτη φορά από το 2006, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έπεσε κάτω από το σημαντικό όριο του 3,50%, στο 3,477%, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών ανέβασε την τιμή τους. Σε επίπεδο ιστορικού ρεκόρ υποχώρησε η απόδοση των 5ετών (κάτω από 2,30%). Αυτές οι συγκρίσεις με παλαιότερες περιόδους μπορεί να είναι αδόκιμες, αφού σήμερα το βασικό επιτόκιο του ευρώ είναι στο μηδέν, ενώ το 2006 ξεπερνούσε το 3%. Όμως, οι τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν παύουν να είναι πολύ χαμηλές για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Εν μέρει, το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ξένοι επενδυτές για τους ελληνικούς τίτλους εξηγείται από τις υψηλές τους αποδόσεις. Την ώρα που οι αποδόσεις των ποιοτικότερων ομολόγων της ευρωζώνης έχουν εκμηδενισθεί, η Ελλάδα ξεχωρίζει με την πλέον «ζουμερή» απόδοση, που είναι στη 10ετία σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των πορτογαλικών τίτλων και 0,80% περίπου υψηλότερη των ιταλικών.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο Reuters στέλεχος της JP Morgan Asset Management, ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια στον κόσμο, «μας αρέσει το “story” της Ελλάδας και, επιπλέον, παίρνεις ένα spread της τάξεως των 350 μονάδων βάσης πάνω από τους γερμανικούς τίτλους, που είναι πολύ ευνοϊκό».

Το ίδιο στέλεχος προσθέτει ότι θεωρεί πως έχουν αξία τα κρατικά ελληνικά ομόλογα, αλλά και τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών. Μακροπρόθεσμα, επισημαίνει, ίσως να υπάρχουν θέματα για την Ελλάδα, όμως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους κρατούν πιστωτές του επίσημου τομέα και αυτό μας δίνει σιγουριά.

Το νέο στοιχείο που ενισχύει την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων είναι ότι, από την περασμένη Παρασκευή, υπάρχει μια σοβαρή διαφοροποίηση στο προφίλ ρίσκου της χώρας, καθώς ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και το Eurogroup «άναψε πράσινο» για την εκταμίευση 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, αλλά και από ευνοϊκή ρύθμιση στο επιτόκιο του δανείου του δεύτερου μνημονίου.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει προς την επιστροφή στην «κανονικότητα» του δανεισμού από την αγορά ομολόγων. Επιπλέον, όμως, μεγάλη συμβολική αξία έχει για τους «παίκτες» της αγοράς ομολόγων η επιβεβαίωση, από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ότι η Ελλάδα θα λάβει την άδεια των Ευρωπαίων πιστωτών για να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είναι και τα ακριβότερα δάνεια της χώρας, καθώς το επιτόκιό τους υπερβαίνει το 5%.

Η πρόωρη αποπληρωμή αυτών των δανείων αποτελεί μια ισχυρή επιβεβαίωση της εξόδου της χώρας από την περίοδο του δανεισμού από πιστωτές του επίσημου τομέα. Κάτι ανάλογο έγινε πρόσφατα με την Πορτογαλία και έκτοτε τα ομόλογα της χώρας έχουν ακολουθήσει πορεία ξέφρενης ανόδου των τιμών και μείωσης των αποδόσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η Πορτογαλία κατέληξε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή όλων των δανείων της, που κανονικά θα έληγαν το 2024. Αυτό σηματοδότησε την πλήρη επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων και η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου έχει υποχωρήσει ραγδαία έκτοτε.

portugal_10y

Το ίδιο «στοίχημα» βλέπουν οι επενδυτές να παίζεται το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα, καθώς τα περισσότερα από τα ρίσκα που κρατούσαν τους επενδυτές μακριά από τα ομόλογα έχουν εξασθενήσει σημαντικά και δικαιολογείται μια σημαντική ανατιμολόγηση των κρατικών τίτλων, με σημαντική μείωση των αποδόσεων, για να προσεγγίσουν τουλάχιστον, σε πρώτη φάση, το επίπεδο των ιταλικών και, ακολούθως, το επίπεδο των πορτογαλικών.

Εκτός των ομολόγων, εξαιρετικά θετική είναι η εικόνα και για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη κατά 23%, υπεραποδίδοντας έναντι Ευρώπης και Αμερικής. Ο Δείκτης DJ Euro Stoxx από την αρχή του χρόνου ενισχύεται κατά 15%, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Γερμανίας DAX κατά 13,75%, της Ιταλίας (MIB) κατά 18,7% ενώ κατά 11,4% ενισχύεται ο δείκτης της ισπανικής κεφαλαιαγοράς IBEX 35. Στις ΗΠΑ ο Dow Jones ενισχύεται κατά 13,3% και ο S&P 500 κατά 15,4%.

Οι τραπεζικές μετοχές αναδεικνύονται σε μεγάλο πρωταγωνιστεί της εγχώριας αγοράς, με το δείκτη των τραπεζών να ενισχύεται κατά 42% από τις αρχές του έτους, καθώς η ανησυχία για τον κίνδυνο μιας νέας μεγάλης απομείωσης (dilution) για τους μετόχους των τραπεζών μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, έχει υποχωρήσει πολύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ