fbpx«Δίψα» ξένων επενδυτών για ελληνικά assets | Economistas.gr
Skip to main content

«Δίψα» ξένων επενδυτών για ελληνικά assets

«Δίψα» ξένων επενδυτών για ελληνικά assets
Φωτο: Shutterstock

Άσβεστη παραμένει η... δίψα των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets, καθώς βλέπουν ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνει ότι οι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομίας θα κρατήσουν στο μηδέν τα επιτόκια του ευρώ, τουλάχιστον ως το τέλος του 2019.

Οι πιο ενδιαφέρουσες κινήσεις γίνονται στην αγορά ομολόγων και, κυρίως, στα 5ετή ομόλογα, που διαπραγματεύονται με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία, που όμως παραμένει εξαιρετικά ελκυστική για τους επενδυτές, όσο τα επιτόκια του ευρώ είναι καθηλωμένα στο μηδέν και οι αποδόσεις των αντίστοιχων τίτλων άλλων χωρών της ευρωζώνης πολύ χαμηλότερες.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τις 13 Φεβρουαρίου, όταν υπήρχαν ακόμη ανησυχίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, μέχρι σήμερα, η απόδοση των 5ετών έχει πέσει κατά το ένα τρίτο, από το 3,317% στο 2,177%.

Σε πελάγη... ευφορίας γίνεται η διαπραγμάτευση και των 10ετών τίτλων, όπου η απόδοση έσπασε καθοδικά μόλις την Δευτέρα το όριο του 3,50% και ήδη σήμερα έχει υποχωρήσει στο 3,34%.

Για τους διαχειριστές ξένων funds, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκουν αρκετούς τίτλους να αγοράσουν. Όπως εκτιμάται, όταν αποφασίσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να κάνει το επόμενο βήμα εξόδου στην αγορά, πιθανότατα με ένα τριετές ομόλογο, η ζήτηση θα είναι τέτοια, που θα διαμορφωθεί η απόδοση διάθεσης αρκετά κάτω από το 2%.

Όπως τόνιζε, την Δευτέρα, μιλώντας στο Reuters, ο αναλυτής στρατηγικής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της Mizuho, Αντουάν Μπουβέ, υπάρχει κυνήγι αποδόσεων από τους επενδυτές, καθώς είναι μεγάλη η ρευστότητα που έχουν διαθέσει οι κεντρικές τράπεζες και λίγοι οι διαθέσιμοι τίτλοι που μπορούν να αγοράσουν οι διαχειριστές κεφαλαίων.

Αυτό το «κυνήγι» φαίνεται ότι θα συνεχισθεί με πιο έντονους ρυθμούς, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που τόνισε ιδιαίτερα τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων θα συνεχισθεί τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, ενώ πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν σύντομα και άλλα μέτρα παροχής ρευστότητας για τη στήριξη της οικονομίας.

Στο Χρηματιστήριο, τα «στοιχήματα» των long για συνέχιση της ανόδου φαίνεται ότι αυξάνονται, παρότι ξεπεράσθηκε το σημαντικό τεχνικό όριο των 750 μονάδων του Γενικού Δείκτη, πέραν του οποίου αναμενόταν να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι πωλητές.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ίσως η μοναδική στην Ευρώπη που έχει χάσει το ράλι των προηγούμενων ετών και οι αποτιμήσεις, ακόμη και μετά τη φετινή άνοδο, παραμένουν πολύ ελκυστικές, ιδιαίτερα ενόψει της πλήρους σταθεροποίησης του οικονομικού περιβάλλοντος, καθώς η χώρα εφαρμόζει, σε γενικές γραμμές, το μεταμνημονιακό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους δανειστές, ενώ οι βουλευτικές εκλογές του τρέχοντος έτους δεν εκλαμβάνονται από τους επενδυτές ως μια απειλή, αλλά μάλλον ως μια ευκαιρία ανάληψης της εξουσίας από μια κυβέρνηση περισσότερο φιλική προς τις αγορές.

Στη σημερινή συνεδρίαση, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές παραμένει αμείωτο, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 2,30% λίγο πριν τις 14.00 και τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που θεωρείται η πλέον υποτιμημένη, να ξεχωρίζει κερδίζοντας 5%.

Το κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς από όλες τις πλευρές φαίνεται ότι διαμορφώνονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών.  Ήδη ολοκληρώνονται, ή βρίσκονται «στα σκαριά» μεγάλες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων, που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να μειώσουν γρηγορότερα τα προβληματικά δάνεια των ισολογισμών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Tο κερδοσκοπικό παιχνίδι στις τράπεζες - Εκατομμύρια μετοχές σε πωλήσεις «αέρα» - Πώς οι κακές επιλογές και η απειρία της κυβέρνησης έστρωσαν το χαλί στα ξένα funds.
Ποντάροντας στον εκτροχιασμό της χώρας
Ο θρίαμβος των αγοραστών απέναντι στους σορτ
Ο θρίαμβος των αγοραστών απέναντι στους σορτ
Tα θετικά νέα πολλαπλασιάζονται, οι αγοραστές επιστρέφουν και έχουν αυξηθεί δραστικά οι πιθανότητες ενός Βατερλό για τους short επενδυτές.
Ο θρίαμβος των αγοραστών απέναντι στους σορτ
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών
Τι σημαίνει για το Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων η θεαματική επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Γιατί «καίγεται» οριστικά το κακό σενάριο του καλοκαιρινού «πολέμου» με τις Βρυξέλλες.
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών