Ανυποχώρητοι οι ταύροι στο Χρηματιστήριο

Economista
ECONOMISTA
Ανυποχώρητοι οι ταύροι στο Χρηματιστήριο
Φωτο: Shutterstock

Στο υψηλότερο σημείο της ημέρας έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούν ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει εισέλθει σε ισχυρό ανοδικό κύκλο.

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται ισχυρές πιέσεις, προδιαγράφοντας μια ημέρα διόρθωσης, οι ταύροι γρήγορα ανέκτησαν τον έλεγχο. Ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν της 12:00 βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 763,62 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες μέχρι 1,28%, ωστόσο, μετά τις 12.00 η αγορά άρχισε να καλύπτει το χαμένο έδαφος και μάλιστα μετά τις 15:29, πέρασε σε θετική τροχιά για να κλείσει τελικά στις 775,78 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,29%.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές η αγορά έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης δεδομένου ότι είχε βρεθεί εκτός κλίματος, και η Ελλάδα εκτός επενδυτικού ραντάρ, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί δραστικά, ο πολιτικός κίνδυνος έχει εκλείψει ενώ οι τράπεζες φαίνεται ότι έχουν μπει σε πορεία οριστικής επίλυσης του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιστροφής στην «κανονικότητα».

Την ίδια ώρα οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την Ελλάδα «ποντάροντας» σε επανάληψη της Πορτογαλικής πορείας. Τον Δεκέμβριο του 2018, η Πορτογαλία κατέληξε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή όλων των δανείων της, που κανονικά θα έληγαν το 2024. Αυτό σηματοδότησε την πλήρη επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων και η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου έχει υποχωρήσει ραγδαία έκτοτε.

Έτσι και στην εγχώρια αγορά ομολόγων σημειώνεται ράλι των τιμών τις τελευταίες ημέρες που τροφοδοτείται από τα σχέδια για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν έμπειρες χρηματιστηριακές πηγές στο economistas.gr, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε ισχυρό ανοδικό κύκλο, και σε μια τέτοια συγκυρία δεν πρέπει να ψάχνουμε αιτίες που να δικαιολογούν την άνοδο αλλά λόγους που θα μπορούσαν να την ανακόψουν. Και τέτοιοι λόγοι δεν φαίνονται στον ορίζοντα: οι συνθήκες στις αγορές στο εξωτερικό είναι ευνοϊκές, ειδικά μετά την συμφωνία για την μετάθεση του Brexit, τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά ενώ οι επενδυτές «διψούν» για αποδόσεις. Επιπλέον, αυτή τη φορά, την Ελλάδα επηρεάζει θετικά και ο εκλογικός κύκλος καθώς ο πολιτικός κίνδυνος έχει εκμηδενιστεί ενώ η προοπτική κυβερνητικής αλλαγής με την εκλογή μιας κυβέρνησης πιο φιλικής στο επιχειρείν και τις επενδύσεις ενισχύει τις προσδοκίες.

Σε σημείωμά του ο Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει ότι «με τις αγορές να είναι έτοιμες να αναχρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος με χαμηλότερο κόστος, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων υποχώρησαν κάτω από το 3,30%. Είναι επομένως εφικτή η έξοδος στις αγορές με τίτλους διαφόρων διαρκειών, 3ετείς, 5ετείς ή 7ετείς. Εξέλιξη θετική καθώς επιτρέπει τη διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους του μαξιλαριού ανέπαφο, ενώ διαμορφώνει προϋποθέσεις καταβολής μικρότερων ποσών για εξυπηρέτηση των τόκων του ελληνικού χρέους, σε σχέση με τα 5,5 δις. που καταβλήθηκαν το 2018 και τα 2,2 δις ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2019. Οι εξελίξεις αυτές ευνοούν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, το ενεργητικό του οποίου περιλαμβάνει ελληνικούς τίτλους ομολόγων οι τιμές των οποίων αυξάνουν».

Η σημερινή εικόνα της αγοράς

Ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,45% με την μετοχή της Coca Cola HBC να υπεραποδίδει και σήμερα με κέρδη 1,44%. Ισχυρή άνοδο με +2,56% για την μετοχή της Φουρλής, με +3,63% η Jumbo, +1,19% η Αεροπορία Αιγαίου, με +2,09% η ΔΕΗ, +1,74% η Ελλάκτωρ και +1,69% η μετοχή των ΕΛΠΕ. Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν η μετοχή της ΕΧΑΕ με -0,98%, της ΑΔΜΗΕ με -0,67%, η Lamda Development με -1,17% ενώ απώλειες 0,51% σημείωσε η μετοχή της Μυτιληναίος.

Ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε σημαντική πτώση κατά 1,7% ωστόσο η εικόνα των συστημικών τραπεζών ήταν διχασμένη: κόντρα στο ρεύμα νέα σημαντικά κέρδη 1,29% αποκόμισε η μετοχή της Eurobank (μετά το χθεσινό +6,6%) με την επιστροφή στον δείκτη MSCI να τροφοδοτεί το αγοραστικό ενδιαφέρον. Οριακή άνοδο, κατά 0,16%, σημείωσε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενώ διορθωτικά κινήθηκαν η μετοχή της Alpha Bank (-4,01%) και της Τράπεζας Πειραιώς (+3,69%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 72,74 εκατ. ευρώ, ενώ 57 μετοχές έκλεισαν με άνοδο, 48 με πτώση και 36 παρέμειναν αμετάβλητες.

Από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ αποκομίζει κέρδη 26,1% με τις τράπεζες με άνοδο 49,8% να υπεραποδίδουν. Ακολουθούν οι βιομηχανίες με 31,4% και οι τηλεπικοινωνίες με 30,3%. Σημαντική υστέρηση εμφανίζει ο δείκτης των κατασκευαστικών ο οποίο εμφανίζει άνοδο 7,1%.

Η εγχώρια αγορά υπεραποδίδει έναντι της Ευρώπης, ο δείκτης DJ Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 13,8% ενώ ο DAX ενισχύεται κατά 13,8%, αλλά και των αναδυόμενων αγορών όπου η Ρωσία με 17% εμφανίζει την καλύτερη επίδοση. Στην αμερική ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται από τις αρχές του έτους κατά 13,1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ