fbpxΚυκλώνας... Τραμπ στις αγορές, «βουτιά» 2,5% στην Αθήνα | Economistas.gr
Skip to main content

Κυκλώνας... Τραμπ στις αγορές, «βουτιά» 2,5% στην Αθήνα

Κυκλώνας... Τραμπ στις αγορές, «βουτιά» 2,5% στην Αθήνα
Φωτό: Shutterstock

Ακριβά πληρώνουν οι αγορές της Ευρώπης τις νέες «ακροβασίες» του προέδρου Τραμπ στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το εμπόριο. Μετά τη «βουτιά» κατά 5,6% των μετοχών στην Σαγκάη, που είναι και η σοβαρότερη ημερήσια πτώση εδώ και τρία χρόνια στις αγοράς της Κίνας, οι απώλειες των βασικών δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεπερνούν το 2%, ενώ στην Αθήνα η πτώση του Γενικού Δείκτη τον έφερε έως και λίγο χαμηλότερα από τις 754 μονάδες, αλλά από αυτό το σημείο η αγορά φαίνεται να βρίσκει στήριξη από αγοραστές.

Η νέα διεθνής αναταραχή διακόπτει την ανοδική κίνηση στο ΧΑ, που είχε φέρει το Γενικό Δείκτη στο κατώφλι των 780 μονάδων, χωρίς όμως να γίνεται λόγος από αναλυτές για μόνιμη αλλαγή της καλής πορείας, εκτός αν αποδειχθεί, παρ' ελπίδα, ότι το τελεσίγραφο Τραμπ για επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, την Παρασκευή, δεν είναι ένας ακόμη διαπραγματευτικός ελιγμός του Αμερικανού προέδρου, αλλά μια κίνηση που θα οδηγήσει σε νέα και σοβαρή κλιμάκωση των «εχθροπραξιών» μεταξύ των δύο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων για τα θέματα του εμπορίου.

Στις 13.00, ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα ισορροπούσε λίγο πάνω από τις 755 μονάδες, με απώλειες της τάξεως του 2,5%, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει περισσότερο από 4% και τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς να υποχωρεί περισσότερο από 7%. Σημαντικές απώλειες με μεγάλη συναλλακτική κίνηση καταγράφονται σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, όπως ΟTE, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Jumbo.

Αναλυτές παρατηρούν ότι η διακοπή της συνεχούς καθοδικής πορείας στο επίπεδο των 754 μονάδων πιθανότατα υποδεικνύει πως οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων αντιμετωπίζουν τη σημερινή «βουτιά» σαν μια ευκαιρία για αγορές, χωρίς να καταλαμβάνονται από πανικό για τη γρήγορη έξοδο από την Λεωφόρο Αθηνών, καθώς το ανοδικό «στόρι» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δεν έχει «ξεθωριάσει».

Εξάλλου, ανεπηρέαστα από τη διεθνή αναταραχή δείχνουν να παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να είναι σήμερα οριακά μειωμένη, στο 3,341%, παρότι είθισται σε περιόδους αποστροφής των επενδυτών προς τον κίνδυνο (risk aversion) να γίνονται στόχος πωλητών οι ελληνικοί τίτλοι, οι μοναδικοί στην ευρωζώνη που δεν έχουν investment grade από τους οίκους αξιολόγησης.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, πάντως, η νευρικότητα είναι έκδηλη, καθώς η επιθετική διαχείριση των διαπραγματεύσεων με την Κίνα από τον Λευκό Οίκο προκαλεί φόβους ότι θα γίνουν αντίστοιχες επιθετικές κινήσεις και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι οι διαφορές των δύο πλευρώ για τα θέματα του εμπορίου παραμένουν αγεφύρωτες, αρκετούς μήνες μετά την «ανακωχή» στην εκατέρωθεν επιβολή δασμών, που είχαν συμφωνήσει ο πρόεδρος Τραμπ με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο Eurostoxx 50, όπως και οι δείκτες των χρηματιστηρίων Γερμανίας και Γαλλίας σημειώνουν πτώση της τάξεως του 2%, ενώ μακριά από τον... κυκλώνα παραμένει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να σημειώνει μικρή άνοδο, καθώς η Μ. Βρετανία έχει ειδική σχέση με την Ουάσιγκτον στα θέματα του διεθνούς εμπορίου και θεωρείται ασφαλής από αμερικανικές κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες, ως και το τέλος της εβδομάδας, τουλάχιστον, θα είναι δύσκολες για τους επενδυτές διεθνώς, καθώς μένει να φανεί ποια κατεύθυνση θα πάρει η νέα διαταραχή των σινοαμερικανικών σχέσεων. Ειδικότερα, το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι αν θα γίνει το προγραμματισμένο ταξίδι του Κινέζουν αντιπροέδρου και μεγάλης αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, την Τετάρτη, και αν υπάρχει το περιθώριο για κάποια συμφωνία, που θα αποτρέψει την επιβολή νέων δασμών από τον Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ.

Ουδείς μπορεί σε αυτή την φάση να είναι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Τραμπ κινείται απειλητικά, αλλά παραμένει προσηλωμένος στο στόχο για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, ή αν είναι διατεθειμμένος να επιδιώξει μαξιμαλιστικούς στόχους, ακόμη και αν χρειασθεί να επιβάλει νέες, πολύ σοβαρές κυρώσεις στην Κίνα, που θα προκαλέσουν αντίποινα και θα οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με άγνωστες συνέπειες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι μετοχές δεν μπήκαν στο πάρτι των ομολόγων
Οι μετοχές δεν μπήκαν στο πάρτι των ομολόγων
Δύο ταχύτητες στις ελληνικές αγορές: οι επενδυτές πήραν εύκολα «ζουμερή» απόδοση από τα ομόλογα, ενώ το Χρηματιστήριο παραμένει καθηλωμένο.
Οι μετοχές δεν μπήκαν στο πάρτι των ομολόγων
Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει στις αγορές
Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει στις αγορές
Το ράλι στα χρημαστήρια φρενάρει, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας επιστρέφουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τους επενδυτές να προεξοφλούν σοβαρή επιβράδυνση.
Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει στις αγορές
Το νέο στοίχημα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα
Το νέο στοίχημα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα
Ράλι... πορτογαλικού τύπου «βλέπουν» οι επενδυτές στον ορίζοντα, μετά τη συμφωνία για μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Σε χαμηλό 13 ετών η απόδοση των 10ετών τίτλων, ιστορικό ρεκόρ για τα 5ετή.
Το νέο στοίχημα της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα
«Δίψα» ξένων επενδυτών για ελληνικά assets
«Δίψα» ξένων επενδυτών για ελληνικά assets
«Πάρτι» στα ομόλογα με υποχώρηση απόδοσης του 5ετούς κάτω από το 2,2%, σε «πτήση» πάνω από το κρίσιμο όριο των 750 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ. Σε τι «ποντάρουν» τα funds.
«Δίψα» ξένων επενδυτών για ελληνικά assets
Αντέχουν στην... καταιγίδα Χρηματιστήριο και ομόλογα
Αντέχουν στην... καταιγίδα Χρηματιστήριο και ομόλογα
Η πτώση του Γενικού Δείκτη σταμάτησε στο επίπεδο των 754 μονάδων, ενώ τα ομόλογα παραμένουν ουσιαστικά ανεπηρέαστα από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων εξακολουθούν να πιστεύουν το επενδυτικό "story" της Ελλάδας.
Αντέχουν στην... καταιγίδα Χρηματιστήριο και ομόλογα
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών
Τι σημαίνει για το Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων η θεαματική επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Γιατί «καίγεται» οριστικά το κακό σενάριο του καλοκαιρινού «πολέμου» με τις Βρυξέλλες.
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών