Γιατί «αποχώρησαν» 11.000 επενδυτές από το Χρηματιστήριο

Φωτό: Eurokinissi

Ο Απρίλιος αποτέλεσε μήνα σημαντικής ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο με μηνιαία άνοδο 7,2% και αύξηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών στα 62 εκατ. ευρώ ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα 12μήνου. Το γεγονός αυτό φαίνεται να συνοδεύτηκε και με την ευκαιρία εξόδου για αρκετούς επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μηνιαίου στατιστικού δελτίου του ΧΑ, Axianumbers, κατά τον Απρίλιο, οι μερίδες των επενδυτών οι οποίες διατηρούσαν τίτλους που διαπραγματεύονται στο ΧΑ (μετοχές, συμβόλαια παραγώγων, ομόλογα) διαμορφώθηκαν στις 587.476 έναντι 598.516 το Μάρτιο. Επίσης εξ αυτών οι 574.124 κατείχαν μετοχές εισηγμένων εταιρειών έναντι 585.078, δηλαδή συμπεραίνεται ότι ο Απρίλιος έδωσε έναυσμα για πώληση μετοχών.

Να σημειωθεί δε ό,τι κατά βάση πωλητές ήταν ανέκαθεν οι έλληνες «παίκτες» στο ΧΑ καθώς αυτοί διατηρούν και τη μερίδα του λέοντος σε χρηματιστηριακούς κωδικούς με υπόλοιπα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει για αθρόες πωλήσεις υψηλής αξίας. Ειδικότερα τον Απρίλιο καταγράφεται ότι από τις συνολικά 587.476 μερίδες, οι 576.730 ανήκουν σε έλληνες επενδυτές ενώ οι 10.746 σε ξένους, όταν αντίστοιχα το Μάρτιο οι Έλληνες που διατηρούσαν σε μερίδες τους τίτλους που διαπραγματεύονται στο ΧΑ ήταν 587.616.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, η επίδραση στις πωλήσεις μετοχών από την ανακοίνωση δημοσίων προτάσεων ήταν περιορισμένη καθώς είχαμε μόνο την «επαναληπτική» προσπάθεια του Τιτάνα και την από καιρό αναμενόμενη κίνηση του Ιασώ. Αντίθετα ο προηγούμενος μήνας που σημειώθηκε σημαντική μείωση μερίδων με υπόλοιπα μετοχών ήταν ο Δεκέμβριος του 2018 (πάνω από 50 χιλιάδες μερίδες) όπου φυσικά συνδυάζεται και με το κλείσιμο της χρονιάς ή οποία ήταν ιδιαίτερα αποδοτική χρηματιστηριακά ενώ παράλληλα είχαν ανακοινωθεί ή ήταν σε εξέλιξη σειρά άλλων δημοσίων προτάσεων.

Όπως επίσης προκύπτει από τα στοιχεία του ΧΑ, συνολικά μέσα στο 2019 έχουν μειωθεί κατά περίπου 15 χιλιάδες οι μερίδες που διατηρούν υπόλοιπα τίτλων, με τον Απρίλιο να θεωρείται ο μήνας με την υψηλότερη μείωση.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι πωλήσεις τίτλων από Έλληνες επενδυτές, λογικά κατέληξαν πάλι σε Έλληνες, οι οποίοι δείχνουν να εμπιστεύονται το ΧΑ. Μάλιστα η αύξηση των νέων μερίδων οι οποίες ήταν 617, διαχωρίζεται σε επιπλέον 473 μερίδες Ελλήνων και 144 ξένων επενδυτών. Επίσης τον Απρίλιο του 2019 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εκροές της τάξης των 19,12 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές, με εισροές κεφαλαίων ύψους 19,02 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του Axianumbers, oι μεγαλύτερες εισροές προέρχονται από Ετ. Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, Ετ. Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, Λοιπά Αμοιβαία Κεφάλαια (25,42 εκατ. ευρώ), Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς (15,22 εκατ. ευρώ), Λοιπά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (8,61 εκατ. ευρώ), Ασφαλιστικές Εταιρείες (3,45 εκατ. ευρώ), Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (1,52 εκατ. ευρώ) και Επαγγελματικά Ταμεία Ιδιωτικής Ασφάλισης (1,31 εκατ. ευρώ) ενώ οι μεγαλύτερες εκροές προέρχονται από Ιδιώτες, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αγρότες & Ατομικές Επιχειρήσεις (20,01 εκατ. ευρώ), Πιστωτικά Ιδρύματα & Πολυμερείς Αναπτυξιακές Τράπεζες (16,38 εκατ. ευρώ).

ΣΧΕΤΙΚΑ