Κραδασμοί στις αγορές μετά τις παροχές Τσίπρα

Economista
ECONOMISTA
Κραδασμοί στις αγορές μετά τις παροχές Τσίπρα
Φωτο: Shutterstock

Σε κλοιό πιέσεων έφεραν τα ελληνικά assets οι εξαγγελίες προεκλογικών παροχών από την κυβέρνηση, καθώς επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους των επενδυτών για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέα αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους δανειστές, που επανέλαβαν με μεγάλη σαφήνεια ότι η συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα και την ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να αλλάξει.

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος είχε προδιαγραφεί από χθες το βράδυ, με τα τηλεγραφήματα έγκυρων οικονομικών πρακτορείων ειδήσεων (Bloomberg, Reuters) τα οποία έκαναν εκτενείς αναφορές στη χθεσινή παρουσίαση των παροχών και ελαφρύνσεων από τον Αλέξη Τσίπρα και τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές παραμένουν επιφυλακτικοί έναντι των εξαγγελιών αυτών, με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να υπογραμμίζει ήδη από χθες, μέσω του Bloomberg, ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα μην παρεκκλίνει από όσα έχουν συμφωνηθεί για τους δημοσιονομικούς στόχους. Ήδη από τη χθεσινή της έκθεση εαρινών οικονομικών προβλέψεων, η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει ότι υπάρχουν σοβαροί δημοσιονομικοί κίνδυνοι (δικαστικές αποφάσεις κ.α.) και είχε καλέσει την κυβέρνηση να αποφύγει μέτρα που θα επιβαρύνουν τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, πριν ακόμη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η καθιέρωση 13ης σύνταξης.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαίωσαν τους φόβους πολλών επενδυτών ότι το πολλά υποσχόμενο «story» για καλή πορεία των ελληνικών μετοχών και ομολόγων μπορεί να επισκιασθεί από τα ρίσκα της προεκλογικής περιόδου. Παρότι ουδείς εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με τους Ευρωπαίους, ή ότι τα νέα μέτρα δημιουργούν άμεσο κίνδυνο σοβαρής παρέκκλισης από την ως τώρα ακολουθούμενη «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική, γεγονός είναι ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης στην προεκλογική σκακιέρα έδωσαν μια καλή αφορμή ρευστοποίησης μέρους των σημαντικών κερδών που έχει αφήσει, τις τελευταίες εβδομάδες, το παράλληλο ράλι μετοχών και ομολόγων.

Στην Λεωφόρο Αθηνών, όπου ήδη σημειώθηκε την Δευτέρα αρκετά σημαντική διόρθωση, με αφορμή την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο, χθες είχαν επικρατήσει τάσεις σταθεροποίησης, αλλά σήμερα η εικόνα επιδεινώθηκε αισθητά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 743,01 μονάδες, ενώ νωρίτερα κινήθηκε μεταξύ των 743,02 μονάδων (-2,10%) και 757,64 μον. (-0,18%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 35,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,93%, στις 1.928,13 μονάδες, ενώ στο -1,61% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.115,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,03% στις 595,70 μονάδες. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς (-7,60%), ενώ ακολούθησαν Alpha (-4,32%), Eurobank (-4,26%) και ΕΤΕ (-1,55%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, απώλειες άνω του 4% κατέγραψαν οι Grivalia και Jumbo, ενώ η Aegean έχασε 3,13% και η Ελλάκτωρ 3,04% και άνω του 2% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ. Αμετάβλητη έμεινε η μετοχή του ΟΛΠ, ενώ η ΔΕΗ αποτέλεσε για μια ακόμη μέρα την εξαίρεση με κέρδη 2,29%.

Στην αγορά ομολόγων, η πίεση των επενδυτών επικεντρώθηκε κυρίως στους τίτλους 5ετούς διάρκειας, με την απόδοσή τους να ανεβαίνει στο 2,376% από 2,259%. Σημειωτέον ότι το 5ετές παρακολουθείται από την αγορά με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είναι ο τίτλος με την πιο κοντινή διάρκεια στα 7ετή ομόλογα που σχεδιάζει να εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο το αμέσως προσεχές διάστημα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ανέβηκε στο 3,442%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε υποχωρήσει κάτω και από το 3,30%.

Προς το παρόν, οι πιέσεις αυτές ερμηνεύονται από τους αναλυτές περισσότερο σαν μια ευκαιρία τοποθέτησης σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, παρά ως «σήμα εξόδου» από την ελληνική αγορά, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις εξετάζονται υπό το πρίσμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων και δεν θεωρείται ότι αποτελούν ως ισχυρές ενδείξεις επιστροφής της Ελλάδας σε κακές πρακτικές άλλων εποχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ