Ανάκαμψη σε ΗΠΑ – Ευρώπη, «βουτιά» στην Αθήνα

Economista
ECONOMISTA
Ανάκαμψη σε ΗΠΑ – Ευρώπη, «βουτιά» στην Αθήνα
Φωτο: Shutterstock

Αφορμή για ισχυρή ανάκαμψη στις αγορές έδωσαν οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να καθυστερήσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων για έξι μήνες σε μια κίνηση κατευνασμού της ανησυχίας για την κλιμάκωση των εμπορικών κυρώσεων.

Στις 19.25 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 0,43%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο κατά 0,56% ενώ κατά 1,12% ενισχύεται ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100. Παράλληλα ο δείκτης «φόβου» ο S&P 5000 VIX υποχωρεί κατά 5,81%.

Στην Κίνα ο δείκτης Shanghai έκλεισε με κέρδη 1,91% ενώ ο δείκτης China A50 αποκόμισε κέρδη της τάξης του 2,51%. Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στην Ευρώπη με τον δείκτη DAX στη Γερμανία να ενισχύεται σε ποσοστό 0,90%, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,72% ενώ με άνοδο κατά 0,62% έκλεισε ο Euro Stoxx 50.

Από νωρίς σήμερα το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν βελτιωμένο καθώς από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου Τραμπ, οι επενδυτές συμπεραίνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Κίνα. «Οι κινεζικές μετοχές ανακάμπτουν επειδή είχαν υποχωρήσει υπερβολικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Το κλίμα βελτιώνεται επειδή ο πρόεδρος Τραμπ δείχνει να επιθυμεί ένα συμβιβασμό», τονίζει στο Reuters αναλυτής της SMBC Nikko Securities.

Η ανάκαμψη των μετοχών έρχεται μετά τις μεγάλες πιέσεις που εκδηλώθηκαν στις αγορές σε όλο τον κόσμο, αποτέλεσμα της απόφασης των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα και αντίστοιχης αύξησης δασμών που προχώρησαν οι κινεζικές αρχές, ως αντίποινα, λίγες ημέρες μετά.

Η ανάκαμψη στα χρηματιστήρια, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι περιπέτειες τελείωσαν. Όπως επισημαίνουν αναλυτές είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες για επίτευξη άμεσης συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Όπως τονίζουν, πρόκειται για μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση που θα επηρεάσει και καθορίσει τους συσχετισμούς του διεθνούς εμπορίου μακροπρόθεσμα. Οι δυο χώρες δεν θα υποχωρήσουν αλλά θα επιμείνουν στις θέσεις τους και θα απαιτηθεί πολύ χρόνος και προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Μέχρι τότε η μεταβλητότητα και η νευρικότητα θα κυριαρχήσουν στις αγορές.

Πυκνώνουν τα νέφη στην Αθήνα

Η χθεσινή ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποδείχθηκε εύθραυστη, καθώς σήμερα η ελληνική αγορά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλότερο σημείο καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις στις σχέσεις Αθήνας – δανειστών, εξαιτίας του προεκλογικού πακέτου που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση .

Παράλληλα εντείνεται η ανησυχία για το αν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αντέχει τις παροχές καθώς και για τον κίνδυνο εκτροχιασμού. Η ανησυχία αποτυπώθηκε στην παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σημείωσε ότι νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις». Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε ότι: «τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019», δήλωση την οποία αντέκρουσε με παρέμβασή του ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση ευρωπαίου αξιωματούχου με την οποία εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μάλιστα, το ζήτημα των μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης, μετά την παρέμβαση Στουρνάρα, έχασε τα κέρδη που είχε αποκομίσει στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και έκλεισε τελικά κοντά στο χαμηλό ημέρας, στις 722,88 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,25%. Εκτός της πτώσης προβληματισμό στους αναλυτές προκαλεί η αξία των συναλλαγών που διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα στα 62 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ