«Παγώνει» το ράλι στο ΧΑ λόγω χαμηλής… ορατότητας

Φωτο: Shutterstock

Σε νευρική στάση αναμονής, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια συνέχισης της ανοδικής του κίνησης, περνά το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι ξένοι επενδυτές «παγώνουν» τις τοποθετήσεις τους, μετά και την ολοκλήρωση των αλλαγών στο δείκτη MSCI, λόγω χαμηλής… ορατότητας για το εκλογικό αποτέλεσμα και για την πιθανή σύγκρουση της κυβέρνησης με το Eurogroup αμέσως μετά τις εκλογές.

Σε διεθνές περιβάλλον αστάθειας των αγορών, με τις διαδοχικές «μάχες» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας να προκαλούν συνεχείς αναταράξεις χωρίς να μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα, η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι βρίσκεται σε σταυροδρόμι, καθώς οι (υπαρκτές) ευκαιρίες για καλές αποδόσεις επισκιάζονται από τους πολιτικούς κινδύνους που επανέρχονται στο προσκήνιο.

Οι τραπεζικές μετοχές, εξάλλου, που έκαναν δυναμική ανοδική κίνηση από τις αρχές του χρόνου, δίνοντας ορμή στην αγορά, αντιμετωπίζονται, στην παρούσα φάση, με σχετική επιφυλακτικότητα από τους επενδυτές, που κρίνουν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις πολλά θετικά νέα και σενάρια και θα χρειασθεί να προκύψουν καλές ειδήσεις από το μέτωπο των συστημικών λύσεων για την εξυγίανση των ισολογισμών, ώστε να δικαιολογηθεί περαιτέρω σημαντική άνοδος.

Δύο είναι οι βασικές εστίες προβληματισμού των επενδυτών, που έχουν περιορίσει αισθητά τη διάθεσή τους για ανάληψη πρόσθετου κινδύνου στο ΧΑ:

  1. Οι προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν φαίνεται να οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό του πρώτου κόμματος, που πιθανότατα θα είναι η ΝΔ, θα είναι αρκετά υψηλό και με τέτοια απόσταση από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προδιαγράφεται με σχετική ασφάλεια ότι από τις εθνικές εκλογές θα προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση και θα αποτραπεί ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας ή ακόμη και ακυβερνησίας.  Αυτή είναι μια νέα εκδοχή ελληνικού πολιτικού κινδύνου, που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες δεν είχε ενσωματωθεί στους υπολογισμούς των επενδυτών, καθώς και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι είχαν ως κύριο σενάριο για τις πολιτικές εξελίξεις το σχηματισμό μιας σχετικά ισχυρής κυβέρνησης από τη ΝΔ μετά τις βουλευτικές εκλογές.
  2. Όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, από τις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να αρχίσει να ξεκαθαρίζει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η δημοσιονομική πολιτική της χώρας και αν θα υπάρξει σοβαρή απόκλιση από την ως τώρα ακολουθούμενη πολιτική, που θα φέρει πάλι την Αθήνα σε σύγκρουση με το Eurogroup. Όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών που θα υποβληθεί στο Eurogroup στις αρχές Ιουνίου θα διατυπώνει προβλέψεις για σοβαρή απόκλιση από το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και το 2020, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να «παγώσει» η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μέχρι να «διορθώσει» την πορεία της η Αθήνα. Όμως, καθώς η χώρα θα έχει μπει στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές είναι πολύ αμφίβολο αν θα υπάρξουν αρκετές υπαναχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να μην εξελιχθούν οι προστριβές με τους Ευρωπαίους σε ανοικτή σύγκρουση.

Η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ ήταν ίσως ενδεικτική της κατεύθυνσης που παίρνει η αγορά σε αυτό το περιβάλλον: η αρχική ανοδική κίνηση έφερε το Γενικό Δείκτη στις 743 μονάδες, αλλά σε αυτό το σημείο η ανοδική δυναμική… εξατμίσθηκε και τελικά έκλεισε με οριακή πτώση. Ξένα χαρτοφυλάκια προτίμησαν τη ρευστοποίηση ενός μέρους των σημαντικών κερδών τους, αφήνοντας την αναζήτηση νέων ευκαιριών για τοποθετήσεις μετά το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου…

ΣΧΕΤΙΚΑ