fbpxΤι περιμένει η αγορά από τις εκλογές | Economistas.gr
Skip to main content

Τι περιμένει η αγορά από τις εκλογές

Τι περιμένει η αγορά από τις εκλογές
Φωτο: Shutterstock

Ένα καθαρό αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της αγοράς ότι από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο τον προσεχή Οκτώβριο, θα προκύψει ισχυρή κυβέρνηση και δεν θα υπάρξει κίνδυνος πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, αναμένουν οι επενδυτές από την αυριανή αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών.

Το κύριο ζητούμενο για την επενδυτική κοινότητα είναι το αποτέλεσμα να μην δημιουργεί ερωτηματικά για την πολιτική σταθερότητα της χώρας και την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ είναι βέβαιο ότι ότι η προοπτική σχηματισμού μιας κυβέρνησης με πιο φιλική στάση προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις θα επιταχύνει τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για επενδύσεις στην Ελλάδα, στο real estate, τον τουρισμό, την ενέργεια και πολλούς άλλους τομείς και η προοπτική σχηματισμού μιας ισχυρής κυβέρνησης, με ορίζοντα 4ετίας, θα επιταχύνει πολλά σχέδια.

Όπως σημείωσε ο Πρεμ Γουάτσα, διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικού και επενδυτικού ομίλου Fairfax Holdings που ελέγχει την Eurobank, σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, «πιστεύω ότι εάν η χώρα ακολουθήσει πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις, κάτι που πιθανότατα θα γίνει, τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα».

Σε γενικές γραμμές η αγορά δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για δυσάρεστες εκλογικές εκπλήξεις κάτι που σημαίνει ότι αν από το αυριανό αποτέλεσμα προκύψουν ερωτηματικά για την πολιτική σταθερότητα τότε μπορεί να υπάρξει έντονα αρνητική  αντίδραση τόσο στο χρηματιστήριο όσο και την αγορά ομολόγων.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο στις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ ΝΔ – Σύριζα είτε είναι μικρή, με τον Σύριζα να εκμεταλλεύεται την έκπληξη προχωρώντας σε αντεπίθεση με στόχο τη νίκη, είτε είναι πολύ μεγάλη, που θα καταστήσει ιδιαίτερα προβληματική την παραμονή του Σύριζα στην εξουσία. Το ενδεχόμενο μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας είναι με διαφορά το πιθανότερο αποτέλεσμα και το πιο επιθυμητό για τους επενδυτές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε με μικρή άνοδο, κατά 0,37%, η οποία συνοδεύθηκε από ισχυρή αύξηση του τζίρου, αύξηση που οφείλεται στην αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI και την προσθήκη της Eurobank εκτάκτως στον δείκτη, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη Grivalia.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 732,02 μονάδες, έναντι 729,31 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 0,37%. Από τις αρχές Μαΐου υποχωρεί σε ποσοστό 5,33%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 19,36%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε με άνοδο 0,26%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 0,94%.

Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: βιομηχανικά προϊόντα: πτώση 0,21%, εμπόριο: πτώση 2,98%, κατασκευές και υλικά: άνοδος 1,89%, πετρέλαιο και αέριο: πτώση 1,24%, προσωπικά και οικιακά προϊόντα: άνοδος 1,61%, πρώτες ύλες: πτώση 2,81%, ταξίδια: άνοδος 1,89%, τεχνολογία: πτώση 0,74%, τηλεπικοινωνίες: άνοδος 0,88%, τράπεζες: πτώση 0,36%, τρόφιμα και ποτά: πτώση 0,64%, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: άνοδος 2,73% και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: πτώση 0,10%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 882,528 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390,81 εκατ. αφορούσαν στη μεταβίβαση του 32,6% των μετοχών της Εθνική Πανγαία. Η καθαρή μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98,344 εκατ. ευρώ, από 61,347 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

El Profesor: Η νέα στήλη του Economistas
El Profesor: Η νέα στήλη του Economistas
Ο El Profesor σχολιάζει, αναλύει, παρουσιάζει και ενίοτε αποκαλύπτει αθέατες πλευρές από τα τεκταινόμενα στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, το χρηματιστήριο και την πολιτική.
El Profesor: Η νέα στήλη του Economistas
Ο Ερντογάν σε μετωπική σύγκρουση με τις αγορές
Ο Ερντογάν σε μετωπική σύγκρουση με τις αγορές
Τα «αστυνομικά» μέτρα με... οσμή capital controls δεν ανακόπτουν την έξοδο κεφαλαίων από την Τουρκία, ενώ οι τουρκικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετατρέπουν τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα.
Ο Ερντογάν σε μετωπική σύγκρουση με τις αγορές
Γουάτσα: Κορυφαία επενδυτική επιλογή η Ελλάδα
Γουάτσα: Κορυφαία επενδυτική επιλογή η Ελλάδα
«Μου αρέσει η Ελλάδα. Η χώρα θα ωφεληθεί αν ακολουθήσει πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις», τονίζει στο Bloomberg ο δισεκατομμυριούχος βασικός μέτοχος της Eurobank.
Γουάτσα: Κορυφαία επενδυτική επιλογή η Ελλάδα
ΧΑ: Προεκλογική άνοδος με μοχλό ΔΕΗ και Πειραιώς
ΧΑ: Προεκλογική άνοδος με μοχλό ΔΕΗ και Πειραιώς
Με κέρδη έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών πριν της εκλογές, που χαρακτηρίστηκε από μικρό τζίρο, μετά από δύο συνεδριάσεις απωλειών.
ΧΑ: Προεκλογική άνοδος με μοχλό ΔΕΗ και Πειραιώς