«Ψηφίζει» Ελλάδα η αγορά ομολόγων - Tι λέει η M. Stanley

Economista
ECONOMISTA
«Ψηφίζει» Ελλάδα η αγορά ομολόγων - Tι λέει η M. Stanley
Φωτο: Shutterstock

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα δίνει η αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν κοντά σε ιστορικό χαμηλό, παρά την αναταραχή στην ιταλική αγορά ομολόγων, ενώ η Morgan Stanley εκτιμά σε έκθεσή της ότι είναι πιθανή μια θετική στροφή πολιτικής στη χώρα, καθώς αναμένεται να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία.

Η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων πέφτει σήμερα στο 2,756%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 2,750%, που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση απόδοσης των 5ετών ομολόγων, στο 1,615%. Την ίδια στιγμή, έντονα ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, μετά και το τελεσίγραφο της Κομισιόν στην κυβέρνηση της Ρώμης να ακολουθήσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για τη μείωση του χρέους, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων.

greece10y_12062019

Η αγορά ομολόγων είναι σαφές ότι «ποντάρει» σε κυβερνητική αλλαγή, όπως φαίνεται και από νεότερη έκθεση της Morgan Stanley, που «βλέπει» ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αυτό να οδηγήσει σε θετική στροφή πολιτικής η οποία θα ωφελήσει μεσοπρόθεσμα την οικονομία, εκτιμά ο οίκος, τονίζοντας ότι η οικονομία συνεχίζει την κυκλική ανάκαμψη, ενώ υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο.

Η M. Stanley σημειώνει ότι το εκλογικό σύστημα δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και η Νέα Δημοκρατία έχει καθαρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη βέβαιο, αλλά υπάρχει καλή πιθανότητα να πάρει η Νέα Δημοκρατία την πλειοψηφία των εδρών.

Για την οικονομία, ο οίκος τονίζει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το κλίμα θα μπορούσε να βελτιωθεί μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Φέτος και το 2020 η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα είναι μέτρια, με ρυθμό 1,7%. Ο οίκος τονίζει ότι η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία αυξάνει, με βασικό κίνδυνο τον εμπορικό προστατευτισμό. Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη μπορεί να αυξηθούν,κάτι που θα επηρεάσει περισσότερο την Ελλάδα, καθώς η οικονομία έχει ακόμα δομικές αδυναμίες.

Οι σοβαρότερες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι το υψηλό χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και η αδύναμη ανταγωνιστικότητα, σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Όπως φαίνεται και στα δύο γραφήματα από την έκθεση, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένει αρνητικός, παρά τη βελτίωση των προηγούμενων ετών, ενώ η χώρα είναι ουραγός στην ανταγωνιστικότητα.

ms_greece
ΣΧΕΤΙΚΑ