Ανοίγουν οι αγορές για τις ελληνικές τράπεζες

Economista
ECONOMISTA
Ανοίγουν οι αγορές για τις ελληνικές τράπεζες
Φωτο: Shutterstock

Τον αποκλεισμό τους από τη διεθνή αγορά κεφαλαίων σπάνε οι ελληνικές τράπεζες, αξιοποιώντας την εξαιρετική διεθνή συγκυρία, που έχει φέρει σήμερα την απόδοση του κρατικού 5ετούς ομολόγο πολύ κοντά στο 1,3% και του 10ετούς κάτω από το 2,50%, αλλά και τις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην κατεύθυνση της ταχύτερης εξυγίανσης των ισολογισμών τους, που έχουν εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Τον αποκλεισμό σπάει πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς, που αναμένεται να ανακοινώσει μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο την υπερκάλυψη της έκδοσης ομολόγων tier 2, στην οποία προχωρά με στόχο να ολοκληρώσει το πλάνο της για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση, από την οποία η τράπεζα προσδοκούσε να αντλήσει 300 - 350 εκατ. ευρώ έχει λάβει προσφορές από επενδυτές σχεδόν 900 εκατ. ευρώ, ενώ όλα δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για μια αρκετά ευνοϊκή τιμολόγηση του τίτλου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το 10%.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ ισχυρό από το Λονδίνο, αλλά και από την αμερικανική αγορά. Την προώθηση της έκδοσης έχουν αναλάβει η Goldman Sachs και η UBS.

Το σημερινό κλίμα, σημειώνουν στελέχη της αγοράς, σε τίποτα δεν θυμίζει το περασμένο φθινόπωρο, όταν η τράπεζα είχε διερευνήσει πάλι την αγορά για την ίδια έκδοση, αλλά το ενδιαφέρον ήταν πολύ περιορισμένο και η τιμολόγηση θα οδηγούσε σε ένα απαγορευτικά υψηλό, διψήφιο επιτόκιο. Υπενθυμίζεται ότι, την ίδια περίοδο, αποκλεισμένες από την αγορά ήταν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες μεσαίου και μικρού μεγέθους, ακόμη και οι προερχόμενες από ισχυρές οικονομίες, όπως η ολλανδική.

Το επιτόκιο των τίτλων της Πειραιώς φαίνεται πολύ υψηλό, αλλά αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα των τίτλων: τα ομόλογα tier 2 είναι αυτά που προσμετρώνται στα κεφάλαια των τραπεζών και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την εγγραφή απωλειών, αν υποχωρήσει ο δείκτης επάρκειας κεφαλαίων κάτω από το ελάχιστο εποπτικό όριο. Αντίστοιχες εκδόσεις από άλλες τράπεζες χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία, έγιναν με επιτόκιο της τάξεως του 8%, παρότι έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά προβληματικών δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αγορά έχει διερευνήσει, μετά την Πειραιώς, και η Εθνική Τράπεζα, που φιλοδοξεί να αντλήσει, επίσης με τίτλους tier 2, ποσό έως και 500 εκατ. ευρώ. Οι κινήσεις της Εθνικής δεν αποκλείεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να αξιοποιηθεί η θετική δυναμική που θα έχει δημιουργήσει η έκδοση της Τρ. Πειραιώς, αλλά και το γενικότερα θετικό κλίμα για τα ομόλογα υψηλού κινδύνου, που οφείλεται στις ανανεωμένες προσδοκίες για χαλαρότερη νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ, με προσφυγή ακόμη και σε αγορές τίτλων με ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -σχετικές δηλώσεις σε αυτή την κατεύθυνση έκανε χθες ο Μάριο Ντράγκι.

Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει στην τελευταία της επισκόπηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για το έτος 2018, ότι «η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές είναι περιορισμένη. Οι τράπεζες ενδέχεται να προβούν σε έκδοση χρεογράφων Tier2 μειωμένης εξασφάλισης, όπως επίσης και καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιήσεων εντός του 2019 με εξασφαλίσεις δάνεια σε ΜΜΕ. Όμως, η έκδοση ομολόγων χωρίς εξασφάλιση (senior unsecured bond issuance) με ικανοποιητικούς όρους δεν είναι εφικτή στο άμεσο χρονικό διάστημα και εκτιμάται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το 2020».

ΣΧΕΤΙΚΑ