Χρηματιστήριο: Οι 4 λόγοι της ελεύθερης πτώσης

Φωτό: Eurokinissi

Σε… μνημονιακά επίπεδα τιμών βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών κόντρα στην, όλο και πιο άτονη, αισιοδοξία της κυβέρνησης για τη βελτίωση της οικονομίας και τη μεγάλη επιτυχία της «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια. Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 593,05 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3,91% ενώ απώλειες άνω του 6% σημείωσαν οι μετοχές των τραπεζών.

Από το Ιούλιο του 2018, όταν η χώρα βρίσκονταν σε μνημονιακό περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 22,1% ενώ οι μετοχές των τραπεζών υποχωρούν κατά 52%, θυμίζοντας τις δραματικές ημέρες του 2012 και 2015.

Χρηματιστηριακές πηγές μιλώντας στο economistas.gr ξεχωρίζουν τέσσερις κύριες αιτίες για την ελεύθερη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς

  1. Το βαρίδι των τραπεζών. Η επιδείνωση του κλίματος στη Σοφοκλέους αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα των τραπεζών. Ο προβληματισμός για την κατάσταση των ισολογισμών, την αδυναμία παραγωγής νέων εσόδων, το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI τροφοδότησαν ρευστοποιήσεις αλλά και πολλές «ανοιχτές» πωλήσεις. Η προσφορά προκάλεσε μεγάλες πιέσεις απουσία σοβαρού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η διαγραφή από τον MSCI της Εθνικής και της Eurobank αποτέλεσε αρνητική έκπληξη εντείνοντας τις πιέσεις. Σημειώνεται ότι η διαγραφή των μετοχών της Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank ενέτεινε τις πιέσεις. Σε 70 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι καθαρές εκροές από τις ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών λόγω της διαγραφής τους από τον δείκτη. Το κλίμα δεν άλλαξε ούτε η δημοσιοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της ΤτΕ για την δραστική αντιμετώπιση των δυο μεγάλων προβλημάτων για τις τράπεζες: του αναβαλλόμενου φόρου και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  2. Η χαμηλή πτήση της οικονομίας, η μεταμνημονιακή αμηχανία και η ανησυχία για μακρά προεκλογική περίοδο. Μεγάλη εστία ανησυχίας αποτελεί η κατάσταση της οικονομίας καθώς τα σχέδια για άμεση έξοδο στις αγορές ναυάγησαν. Οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, η υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και η αδυναμία στην προσέλκυση επενδύσεων δημιουργούν απαισιοδοξία για την μεταμνημονιακή εποχή της χώρας. Όπως σημειώνουν αναλυτές τα χειρότερα μπορεί να είναι πίσω μας ωστόσο η καθήλωση της οικονομίας σε μια κατάσταση αναιμικής βελτίωσης είναι πολύ πιθανή. Το κλίμα επιδεινώνει πολύ η ανησυχία ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο με την κυβέρνηση να υποδαυλίζει τις ανησυχίες με την παραχολογία.  
  3. Η κατάσταση στην Ευρώπη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια βαθιά πολυεπίπεδη κρίση και αβεβαιότητα. Πέραν της πολύ δύσκολης κατάστασης στην Ιταλία, την έκβαση του Brexit η οποία μπορεί να περιπλέξει πολύ την κατάσταση και την επέλαση του λαϊκισμό και των ακραίων φωνών  μεγάλη εστία προβληματισμού αποτελεί η πολιτική κατάσταση στην Γερμανία. Η Γερμανία, σημειώνουν αναλυτές, είναι το μεγάλο αόρατο πρόβλημα της Ευρώπης καθώς η μετάβαση στην μετά – Μέρκελ εποχή εγκυμονεί κινδύνους. Μέχρι τώρα η Γερμανία αποτέλεσε την μεγάλη δύναμη της Ευρώπης στην κρίση και χωρίς μια ισχυρή Γερμανία η Ευρώπη κινδυνεύει να πελαγοδρομεί.
  4. Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στους πολλούς προβληματισμούς που βαραίνουν την εγχώρια αγορά έρχονται να προστεθούν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Οι εμπορικοί πόλεμοι, οι φόβοι για την οικονομική ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων τροφοδοτούν κύμα πωλήσεων στα διεθνή χρηματιστήρια.
ΣΧΕΤΙΚΑ