Oι 22 μετοχές που σώθηκαν από το «ναυάγιο» στο ΧΑ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πλησιάζει η ώρα που οι επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών θα «κάνουν ταμείο» για το δύσκολο, όπως αποδείχθηκε 2018. Το economistas.gr παρουσιάζει σήμερα το δικό του… 22άρη δείκτη, δηλαδή τις μετοχές που κατάφεραν να σωθούν από το φετινό «ναυάγιο» της αγοράς.

Το 2018, παρότι ήταν η πρώτη χρονιά που το ελληνικό Χρηματιστήριο λειτούργησε (από τον Αύγουστο και μετά) με την οικονομία να βρίσκεται εκτός προγράμματος διάσωσης, για πρώτη φορά από το 2010, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για βελτιωμένες αποδόσεις στους επενδυτές και αυξημένες εισροές ξένων κεφαλαίων.

Το ΧΑ αποτέλεσε και πάλι θλιβερή εξαίρεση στους διεθνείς κανόνες: σε χώρες που βγαίνουν από προγράμματα διάσωσης, ευρωπαϊκά ή με την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνήθως παρατηρούνται και αυξημένες εισροές ξένων κεφαλαίων, που δημιουργούν συνθήκες χρηματιστηριακής ανάκαμψης από χαμηλά σημεία εκκίνησης, δεδομένου ότι οι χώρες εξέρχονται από οικονομικές κρίσεις.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, οι εκροές κεφαλαίων είναι συνεχείς μετά τον Αύγουστο, εξαιτίας και της υποβάθμισης των τραπεζικών μετοχών από τον οίκο MSCI, με αποτέλεσμα να οδεύουμε σε ένα κλείσιμο έτους με μεγάλες απώλειες στο Χρηματιστήριο.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ελάχιστες είναι οι μετοχές που κατάφεραν να διασωθούν από το «ναυάγιο», όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Beta, που επεξεργάσθηκε το economistas.gr (καλύπτουν το 11μηνο ως το τέλος Νοεμβρίου 2018).

Ειδικότερα, μόνο 22 μετοχές από αυτές που μετέχουν στους δείκτες FTSE μεγάλης, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κατάφεραν ως το τέλος Νοεμβρίου να εμφανίσουν θετική απόδοση.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, όσο χαμηλότερα κατεβαίνουμε στις κεφαλαιοποιήσεις, τόσο καλύτερες είναι οι αποδόσεις: μόνο τέσσερις μετοχές «διασώθηκαν» από το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (το γνωστό 25άρη FTSE), ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κατάφεραν να «επιπλεύσουν» επτά μετοχές και από τη μικρή 14.

Αυτό επιβεβαιώνει την προτροπή πολλών αναλυτών σε επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικό stock picking, που φαίνεται ότι είναι σήμερα ο μοναδικός τρόπος να βγουν κέρδη από μια «δύσκολη» αγορά, η οποία δεν προσφέρεται για «τυφλές» επενδύσεις σε δείκτες.

Ένας γενικός κανόνας που φαίνεται να βγαίνει από μια ματιά στον πίνακα με τις μετοχές που «σώθηκαν» είναι ότι οι καλές αποδόσεις ήλθαν από μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με υγιή αύξηση οικονομικών αποτελεσμάτων και στιβαρούς ισολογισμούς.

Οι τρεις πρωταθλητές

Πρωταθλήτρια απόδοσης στις τρεις κατηγορίες κεφαλαιοποίησης αναδεικνύεται η Ικτίνος, με απόδοση 11μήνου 111,7%. Η εταιρεία πέτυχε αύξηση πωλήσεων στο 9μηνο, με την κερδοφορία να αυξάνεται κατά 41,6%, ενώ προχωρά σε κινήσεις επέκτασης των δραστηριοτήτων, αλλά και σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της με μετατροπή βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα.

Στην κατηγορία της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με διαφορά την καλύτερη απόδοση είχε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (36,1%). Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχε μια πολύ καλή χρονιά, σημειώνοντας αύξηση 36,3% στα κέρδη 9μήνου, ενώ σύντομα (στις 7 Ιανουαρίου) ανταμείβει τους μετόχους της με μια επιστροφή κεφαλαίου 0,30 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή επιστρέφει ένα ποσό της τάξεως των 34,1 εκατ. ευρώ!

Στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, η γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα, που παράγει προϊόντα για τα Lidl, είχε τη μετοχή με τη μεγαλύτερη απόδοση (74,2%). Το α’ εξάμηνο, η εταιρεία υπερδιπλασίασε τα κέρδη της, ενώ αναδιαρθρώνει το δανεισμό της, με τη μετατροπή βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες.

Οι 22 μετοχές με θετικές αποδόσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ