Τα δύο στοιχήματα για τη νέα έξοδο στην αγορά

Φωτο: Shutterstock

«Παράθυρο ευκαιρίας» για την έξοδο του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων με ένα νέο τίτλο 5ετούς διάρκειας ανοίγει, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών και τα δύο μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση σχετίζονται με το επιτόκιο δανεισμού και την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διερεύνηση των προθέσεων των συντελεστών της αγοράς, που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα από τον ΟΔΔΗΧ μέσα από συνεχείς επαφές με τους primary dealers, προκύπτει ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την κοινοπρακτική έκδοση νέων 5ετών ομολόγων.

Όπως λένε χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, η ελληνική έκδοση προσφέρει με τεράστια διαφορά τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη. Σε μια περίοδο όπου ακόμη και τα πορτογαλικά 5ετή ομόλογα έχουν απόδοση 0,40% στη δευτερογενή αγορά, το ελληνικό 5ετές θα προσφέρει απόδοση αρκετά πάνω από το 3%. Τέτοιες αποδόσεις βρίσκει σήμερα κανείς μόνο αν εκτεθεί σε κίνδυνο αναδυόμενων οικονομιών, γι’ αυτό και το ελληνικό ομόλογο δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους επενδυτές.

Με αυτά τα δεδομένα, το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί θα είναι επαρκές για να καλυφθεί με ευκολία μια έκδοση 2-3 δισ. ευρώ, αλλά απαιτούνται δύο επιπλέον στοιχεία, πέραν της κάλυψης, για να θεωρηθεί επιτυχημένη η έκδοση:

  1. Η απόδοση στη διάθεση θα είναι σίγουρα χαμηλότερη από τις δύο εκδόσεις 5ετών του 2014 και του 2017 (4,95% και 4,65%, αντίστοιχα), καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 4%. Μια απόδοση 3,6% - 3,7% θεωρείται εύλογη, αλλά το στοίχημα για τον ΟΔΔΗΧ θα είναι να πετύχει ένα ποσοστό κοντά ή λίγο χαμηλότερα από το 3,5%, ώστε να υπάρξει ένα στοιχείο ευχάριστης έκπληξης, που θα βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος. Σημειώνεται ότι ήδη η απόδοση του 5ετούς τίτλου στη δευτερογενή αγορά «προσαρμόζεται» στην επικείμενη έκδοση, υποχωρώντας κοντά στο 3%. Αναλυτές υπολογίζουν ότι το premium νέας έκδοσης δεν μπορεί να χαμηλότερο από το 0,30%, κάτι που φέρνει στα όρια του εφικτού μια απόδοση διάθεσης κάτω από 3,50%.
  2. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προσελκύσει η έκδοση επενδυτές υψηλότερης ποιότητας από αυτού ς που έχουν τοποθετηθεί στις προηγούμενες εκδόσεις ελληνικών τίτλων. Τα σοβαρά funds που τοποθετούνται σε ομόλογα δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην έκδοση, λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Όμως, στόχος είναι να δώσουν το «παρών» περισσότερα επενδυτικά funds και λιγότερα hedge funds, ώστε να διαμορφωθεί ένα πιο σταθερό περιβάλλον κατά τη διαπραγμάτευση των τίτλων στη δευτερογενή αγορά. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δώσει άδεια στις ελληνικές τράπεζες να μετάσχουν στην έκδοση, μέσα από την αύξηση των επιτρεπόμενων τοποθετήσεών τους σε κρατικούς τίτλους.

Πάντως, η έκδοση των 5ετών τίτλων, δεν θεωρείται ότι αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με την πρόσβαση της χώρας στην αγορά, κάτι που θα γίνει μόνο όταν εκδοθεί νέο 10ετές ομόλογο. Αυτή η έκδοση σχεδιαζόταν να γίνει αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, τον περασμένο Αύγουστο, αλλά εκτροχιάσθηκε λόγω της ιταλικής κρίσης.

Οι συνθήκες που επικρατούν προς το παρόν είναι απαγορευτικές για την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Όπως σημειώνει η Alpha Bank, «οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά υψηλό επίπεδο, γεγονός που καθιστά δυσχερή τον εξωτερικό δανεισμό, ο οποίος επιβαρύνεται από τη διεθνή χρηματοοικονομική αβεβαιότητα και τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ιταλία, καθώς και την είσοδο της χώρας μας σε προεκλογική περίοδο». Όπως φαίνεται στο γράφημα, το spread ελληνικών – γερμανικών ομολόγων παραμένει εξαιρετικά υψηλό, πάνω από το 4% (400 μονάδες βάσης).

Spread
ΣΧΕΤΙΚΑ