fbpxΠάτησαν... φρένο στην κατηφόρα οι μετοχές των τραπεζών | Economistas.gr
Skip to main content

Πάτησαν... φρένο στην κατηφόρα οι μετοχές των τραπεζών

Πάτησαν... φρένο στην κατηφόρα οι μετοχές των τραπεζών
Φωτογραφία: Eurokinissi

Τη συνεχή πορεία τους στην... κατηφόρα διέκοψαν σήμερα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τον τραπεζικό δείκτη να αντιδρά ανοδικά σχεδόν κατά 5%, λίγο πριν τις 14.30, μετά τη βαθιά πτώση στις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, που τον είχαν φέρει 15% χαμηλότερα από το κλείσιμο στην τελευταία συνεδρίαση του 2018.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημερινή αντίδραση δεν είναι αρκετή για να εξαχθεί το συμπέρασμα πως οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές, είναι όμως φανερό ότι στα τρέχοντα, πολύ χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, με την αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να έχει πέσει στο επίπεδο των 3,5 δισ. ευρώ, υπάρχουν funds που αρχίζουν να «ψαρεύουν στα ρηχά».

Γεγονός είναι εξάλλου, ότι το διεθνές κλίμα δεν προσφέρεται για ανάληψη τοποθετήσεων υψηλού κινδύνου, όπως είναι αυτές σε τραπεζικές μετοχές της ελληνικής αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την έναρξη των συναντήσεων στο Νταβός, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε προειδοποίηση για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Όμως, φαίνεται ότι οι προσδοκίες για καλύτερες ημέρες στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο δεν έχουν εκλείψει. Η επικείμενη, την επόμενη εβδομάδα, έξοδος της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, με τη διάθεση 5ετών τίτλων, σηματοδοτεί μια σημαντική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, με άμεση επίδραση στον τραπεζικό τομέα.

Αυτό που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και χαρακτηρίζεται ως «game changer» από πολλούς για τον κλάδο είναι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι ελληνικές αρχές, σε συνεννόηση με τους ξένους δανειστές, για να ενισχυθεί η προσπάθεια των τραπεζών να επιταχύνουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, χωρίς να χρειασθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Το απόγευμα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα συζητήσουν τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα με τους εκπροσώπους των δανειστών και αναμένεται να διαφανεί αν θα προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή του «ιταλικού» σχεδίου για μεγάλες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις.

Οι αγορά περιμένει το «λευκό καπνό» από τις αρχές για να αξιολογήσει εκ νέου τις τραπεζικές μετοχές, με βάση και τα οφέλη που θα έχουν οι τράπεζες από την εφαρμογή του «ιταλικού» σχεδίου. Όπως λένε οι αναλυτές, αν αποκλεισθεί το ενδεχόμενο αυξήσεων κεφαλαίου που θα θίξουν σοβαρά τους ιδιώτες μετόχους, δεν θα δικαιολογείται πλέον να διαπραγματεύονται οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές με ακραία χαμηλή σχέση χρηματιστηριακής/λογιστικής αξίας, που σήμερα διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο για τον κλάδο, σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο του 20%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε ιστορικό χαμηλό οι μετοχές των τραπεζών
Σε ιστορικό χαμηλό οι μετοχές των τραπεζών
Η εντυπωσιακή χθεσινή αντίδραση στην αμερικανική αγορά δημιουργεί προσδοκίες για ισχυρή αντίδραση και στην Αθήνα κατά την σημερινή συνεδρίαση.
Σε ιστορικό χαμηλό οι μετοχές των τραπεζών
Το τέλος της απαισιοδοξίας για τις τραπεζικές μετοχές
Το τέλος της απαισιοδοξίας για τις τραπεζικές μετοχές
Η θεμελιακή αλλαγή που βρίσκεται πίσω από το «άλμα» κατά 75% του τραπεζικού δείκτη είναι ότι η αγορά δεν «ακούει» πια την ακραία απαισιοδοξία και την προσέγγιση ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια. Τα ρεκόρ πτώσης των ομολόγων ευνοούν το τραπεζικό ράλι.
Το τέλος της απαισιοδοξίας για τις τραπεζικές μετοχές
Οι τράπεζες παίρνουν το όπλο τους...
Οι τράπεζες παίρνουν το όπλο τους...
Στο μετεκλογικό διήμερο τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη προσεγγίζουν το 20%, έναντι ανόδου 9,3% του Γενικού Δείκτη. Εκτός κλίματος μόνο η Εθνική, μόλις 7,1%.
Οι τράπεζες παίρνουν το όπλο τους...