fbpxΟι μετοχές δεν μπήκαν στο πάρτι των ομολόγων | Economistas.gr
Skip to main content

Οι μετοχές δεν μπήκαν στο πάρτι των ομολόγων

Οι μετοχές δεν μπήκαν στο πάρτι των ομολόγων
Φωτογραφία: Eurokinissi

Με δύο ταχύτητες τρέχουν οι ελληνικές αγορές, καθώς στα ομόλογα επικρατεί επενδυτικός ενθουσιασμός, ενώ το Χρηματιστήριο παραμένει βυθισμένο στη... μιζέρια, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αλλά και για τις σοβαρές καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων για τη στήριξη των τραπεζών.

Παρότι ως τώρα οι τιμές ομολόγων και μετοχών ακολουθούσαν παράλληλες πορείες, αναλυτές επισημαίνουν ότι, σε αυτή την φάση, έχουν αποσυνδεθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες έμειναν ουσιαστικά στάσιμοι, ενόσω διαμορφωνόταν πανηγυρικό κλίμα στην αγορά ομολόγων, λόγω της επιτυχούς πρώτης εξόδου του Δημοσίου στην αγορά με την επιτυχή διάθεση 5ετών ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε, την Δευτέρα, μία ημέρα πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών για τα νέα ομόλογα, στις 630,7 μονάδες, ενώ στο κλείσιμο της Τετάρτης είχε ελάχιστη θετική μεταβολή, μόλις πέντε μονάδων (έκλεισε στις 635,67 μονάδες).

Αμελητέα ήταν, επίσης, η αντίστοιχη μεταβολή του τραπεζικού κλαδικού δείκτη (από τις 382,61 στις 383,74) μονάδες, παρότι έχει αποδειχθεί ιστορικά (ενδιαφέρουσα σχετική ανάλυση έκανε στο παρελθόν η Goldman Sachs) ότι υπάρχει πολύ υψηλός βαθμός συσχέτισης των τιμών των τραπεζικών μετοχών και των κρατικών ομολόγων.

Όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου δεν αγνοούν την επιτυχία της πρώτης εξόδου του Δημοσίου στην αγορά, όμως αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι αρκετή για να αλλάξει άμεσα τις προοπτικές των μετοχών.

Οι διεθνείς συνθήκες ήταν εξαιρετικά ευνοϊκές για την επιτυχία της έκδοσης, καθώς οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες (Fed  και ΕΚΤ) έχουν καταστήσει αρκετά σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον σε κινήσεις αύξησης των επιτοκίων και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια βρίσκονται σε... κυνήγι υψηλών αποδόσεων (yield hunting).

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι με μεγάλη διαφορά η πιο «ζουμερή» μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. «Παίρνεις απόδοση αναδυόμενης αγοράς για τίτλους σε ευρώ», λέει χαρακτηριστικά αναλυτής στο economistas. Εξάλλου, η κυβέρνηση δεν πίεσε αυτή την φορά, όπως πέρυσι στην έκδοση 7ετών τίτλων, για συμπίεση της απόδοσης στο χαμηλότερο ανεκτό από τους επενδυτές επίπεδο.

Επιτυχία της έκδοσης ήταν ότι αυτή την φορά τοποθέτησαν κεφάλαια στους κρατικούς τίτλους πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης, ενώ το ποσοστό των ακραία κερδοσκοπικών hedge funds συμπιέσθηκε από 37% στην περυσινή έκδοση 7ετών σε μόλις 11%.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των 5ετών, στην αγορά ομολόγων βρίσκεται σε εξέλιξη ένα... πάρτι, με τις τιμές να αυξάνονται και τις αποδόσεις να υποχωρούν. Στο γράφημα φαίνεται η κάθετη πτώση της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου, που σήμερα μειώθηκε ακόμη και κάτω από 2,90%.

5etes

Αντίστοιχα, η απόδοση των 10ετών έπεσε σήμερα κάτω και από το 3,90%, ενώ τον Νοέμβριο είχε φθάσει στο 4,60%.

10etes

 

Τι φοβάται το Χρηματιστήριο

Σε άλλες περιόδους, θα ήταν αρκετά για να προκαλέσουν ευφορία και στην Λεωφόρο Αθηνών. Αντίθετα, όμως, οι επενδυτές βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο για τις μετοχές, που δεν προσφέρουν, αυτή την περίοδο, ευκαιρίες για εύκολες και «ζουμερές» αποδόσεις, όπως συνέβη με τα ομόλογα.

Δύο είναι οι φόβοι που κάνουν επιφυλακτικούς τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων και δίνουν ώθηση σε όσα funds ακολουθούν στρατηγικές short, ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές:

1. Η προεκλογική περίοδος, που δεν είναι βέβαιο πόσο θα κρατήσει, οδηγεί την κυβέρνηση σε ένα κρεσέντο παροχών, την ώρα που η διεθνής οικονομική επιβράδυνση απειλεί να «ξεφουσκώσει» την ήδη ασθενή αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Ιδιαίτερα η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% προβλημάτισε έντονα τους επενδυτές, καθώς το ποσοστό της αύξησης κρίθηκε υπερβολικό για τις αντοχές της οικονομίας.

2. Η επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στη λήψη βασικών μέτρων για τη σταθεροποίηση των τραπεζών (νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενεργοποίηση των σχεδίων ΤΧΣ και Τρ. Ελλάδος για τη γρήγορη μείωση των κόκκινων δανείων). Πλέον, η κατάσταση γίνεται οριακή, καθώς μένει ελάχιστος χρόνος για να προχωρήσουν αυτές οι σημαντικές παρεμβάσεις, δεδομένου ότι η Κομισιόν θα λειτουργεί με κανονικούς ρυθμούς ως τα τέλη Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά Ευρώπη και Ελλάδα μπαίνουν σε ρυθμούς εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, με υψηλές πιθανότητες και για εθνικές εκλογές τον Μάιο. Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το σενάριο της καθυστέρησης στην εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, που αποθαρρύνει την εισροή κεφαλαίων στον κρισιμότερο για το Χρηματιστήριο κλάδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 10 δισ. το ομόλογο, στο 3,45% το κουπόνι
Πάνω από 10 δισ. το ομόλογο, στο 3,45% το κουπόνι
Ευκλείδης Τσακαλώτος: «η έκδοση ξεπέρασε κάθε προσδοκία». Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρω.
Πάνω από 10 δισ. το ομόλογο, στο 3,45% το κουπόνι
Σε χαμηλό 6μήνου το 10ετές ομόλογο
Σε χαμηλό 6μήνου το 10ετές ομόλογο
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 7 μονάδες βάσης στο 3,91%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, μία ημέρα μετά την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου από τη χώρα, μεταδίδει το Bloomberg.
Σε χαμηλό 6μήνου το 10ετές ομόλογο
Bloomberg: Επιστρέφουν οι θεσμικοί επενδυτές στην Ελλάδα
Bloomberg: Επιστρέφουν οι θεσμικοί επενδυτές στην Ελλάδα
Οι παραδοσιακοί αγοραστές ομολόγων επιστρέφουν στην Ελλάδα, γράφει το Bloomberg, τονίζοντας ότι κατά τη δημοπρασία της Τρίτης οι fund managers απέσπασαν περισσότερα από τα δύο τρίτα των 2,5 δισ.
Bloomberg: Επιστρέφουν οι θεσμικοί επενδυτές στην Ελλάδα
Αντέχουν στην... καταιγίδα Χρηματιστήριο και ομόλογα
Αντέχουν στην... καταιγίδα Χρηματιστήριο και ομόλογα
Η πτώση του Γενικού Δείκτη σταμάτησε στο επίπεδο των 754 μονάδων, ενώ τα ομόλογα παραμένουν ουσιαστικά ανεπηρέαστα από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων εξακολουθούν να πιστεύουν το επενδυτικό "story" της Ελλάδας.
Αντέχουν στην... καταιγίδα Χρηματιστήριο και ομόλογα
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών
Τι σημαίνει για το Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων η θεαματική επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Γιατί «καίγεται» οριστικά το κακό σενάριο του καλοκαιρινού «πολέμου» με τις Βρυξέλλες.
Οι εκλογές ανεβάζουν στα ύψη τις προσδοκίες των αγορών