Έρχεται το 10ετές ομόλογο στις αρχές του Μαρτίου!

Φωτό: Shutterstock

Έτοιμη για την «πραγματική» έξοδο στην αγορά ομολόγων είναι η ηγεσία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αυτή την φορά με την έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς (benchmark bond), που, εφόσον ευοδωθούν οι σχεδιασμοί, θα «βγει στον αέρα» στις 5 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του economistas.

Η πρόσφατη έκδοση 5ετούς ομολόγου, που συγκέντρωσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, ήταν μόνο ένα τεστ των διαθέσεων των επενδυτών, που είχε μεν καλό τελικό αποτέλεσμα, αλλά όχι αρκετό για να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει στην αγορά ομολόγων μετά τη λήξη του μνημονίου. Για να συμβεί αυτό, απαραίτητη είναι η διάθεση 10ετών ομολόγων, που αποτελούν το βασικό σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού κάθε χώρας.

Η έκδοση των 10ετών σχεδιαζόταν να γίνει στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά η αναταραχή στην Ιταλία την κρατά... στο έδαφος έκτοτε. Τον Ιούλιο, όταν η αγορά ανέμενε έκδοση 10ετών στο κοντινό μέλλον, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά είχε πέσει κοντά στο 3,80%, ενώ στην κορύφωση της ιταλικής κρίσης, τον περασμένο Νοέμβριο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε εκτιναχθεί στο 4,687%.

Τώρα, καθώς η Ελλάδα πέτυχε στο τεστ του 5ετούς και είναι γνωστό στην αγορά ότι προσανατολίζεται στην έκδοση 10ετών, η απόδοση πιέζεται και πάλι χαμηλότερα από το 3,90%. Όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, όλα θα είναι έτοιμα για την έκδοση, εάν η απόδοση πέσει στο επίπεδο του 3,60% - 3,70%, ώστε με το premium νέας έκδοσης που θα δοθεί στους επενδυτές (γύρω στις 30 μονάδες βάσης), να διαμορφωθεί η απόδοση διάθεσης σε επίπεδο όχι υψηλότερο από το 4%.

bond10y

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις αμερικανικές τράπεζες που συμμετείχαν στην έκδοση των 5ετών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από πλευράς πελατών τους και για 10ετή ομόλογα, ενώ υπάρχει αρκετά ζωηρό ενδιαφέρον και από ευρωπαϊκές.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον είναι επαρκές για να καλυφθεί μια έκδοση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ώστε να χαρακτηρισθεί έκδοση αναφοράς, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες (Fed και ΕΚΤ) έχουν δώσει σήμερα για τη διατήρηση χαμηλών/μηδενικών επιτοκίων και υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από σχετικά συντηρητικά χαρτοφυλάκια για ελληνικούς τίτλους, που έχουν με διαφορά τη μεγαλύτερη απόδοση στην ευρωζώνη.

Δύο είναι τα κλειδιά για να προχωρήσει σύμφωνα με το σχεδιασμό η έκδοση των 10ετών στις 5 Μαρτίου:

1. Να ολοκληρωθεί με θετικό αποτέλεσμα η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ασχέτως από τις λεπτομέρειες του κειμένου που θα δώσει στη δημοσιότητα η Κομισιόν, για την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων, αυτό που ενδιαφέρει την αγορά είναι να «ανάψει πράσινο» για την εκταμίευση 750 εκατ. ευρώ, που είναι μέρος των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν την πρόοδο της Ελλάδας επαρκή για να στείλουν στη χώρα τα 750 εκατ. ευρώ, και η αγορά ομολόγων θα θεωρήσει ότι η οικονομία παραμένει στη σωστή πορεία, τονίζουν στελέχη της αγοράς.

2. Να επιβεβαιωθεί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's στην κατηγορία B2 από B3. Ο οίκος κρατάει την Ελλάδα σε «θετικό» outlook από την προηγούμενη αναβάθμιση και, εκτός σοβαρού απροόπτου, αναμένεται να προχωρήσει τώρα στην επόμενη αναβάθμιση, προσθέτοντας άλλη μια ψηφίδα στο παζλ του βελτιωμένου κλίματος για την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ