Skip to main content

Εβδομαδιαία κέρδη 4% για τις τραπεζικές μετοχές

Εβδομαδιαία κέρδη 4% για τις τραπεζικές μετοχές
Φωτό: Eurokinissi

Με εβδομαδιαία κέρδη 1,31% έκλεισε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τράπεζες μετά από καιρό να ξεχωρίζουν με κέρδη 4,06%.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε άνευρα και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και 0,46, φτάνοντας στις 642,22 μονάδες ωστόσο από νωρίς το μεσημέρι σταδιακά οι απώλειες καλύφθηκαν και η αγορά πέρασε σε θετική τροχιά για να κλείσει τη συνεδρίαση στις 649,87 μονάδες με κέρδη 0,73%. Σημειώνεται ότι το κλείσιμο βρήκε την αγορά με κέρδος άνω του 1% ωστόσο (για άλλη μια φορά...) στις δημοπρασίες οι τιμές πιέστηκαν χαμηλότερα.

Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδος 0,68% ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί με απώλειες άνω του 2%. Η μετοχή της Eurobank ήταν αυτή που ξεχώρισε με κέρδη 2,35% στον απόηχο της χθεσινής έγκρισης της συγχώνευσης με την Grivalia από την Κομισιόν.

Με κέρδη 0,43% έκλεισε και η μετοχή της Alpha Bank η οποία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε να σημειώνει πτώση -3,26%. Χθες η διοίκηση της Alpha Bank ανακοίνωσε την ενίσχυση της διοικητικής ομάδας, ανεβάζοντας στροφές για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδιασμού της τράπεζας. Μικρή πτώση 0,28% σημείωσε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η οποία επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 3%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες στον κλάδο έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (-2,82%) η οποία έκλεισε στα 0,69 ευρώ. Παρά τις σημερινές μεγάλες απώλειες σε εβδομαδιαία βάση η μετοχή της τράπεζας έκλεισε με κέρδη άνω του 20%.

Χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν ότι η αντίδραση που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με την κινητικότητα που επικρατεί για το θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργούν προσδοκίες ότι τα χαμηλά είναι πίσω μας και υπό προϋποθέσεις μπορούμε να δούμε καλύτερα επίπεδα τιμών. Προϋπόθεση βέβαια είναι να εκδηλωθεί μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον από ισχυρά χαρτοφυλάκια προκειμένου να αντισταθμίσουν τα fund που επιμένουν να διατηρούν ή και να ενισχύουν τις ανοιχτές θέσεις τους σε τράπεζες, και τα οποία εξακολουθούν να έχουν το πρώτο χέρι.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της συνεδρίασης πάντως ήταν η μετοχή του Ομίλου Μυτιληναίος που έκλεισε με μεγάλα κέρδη της τάξης του 4,63%. Η αγορά δεν φάνηκε να προβληματίζεται καθόλου, μάλλον το αντίθετο, από την άγονη κατάληξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες, όπου ο όμιλος Μυτιληναίος είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά για μια μονάδα.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με οριακή πτώση 0,15%. Αντίθετα ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Coca Cola 3Ε η οποία έκλεισε με πτώση 1,59%.

Το πιο προβληματικό στοιχείο στην σημερινή εικόνα της αγοράς παραμένει ο πολύ χαμηλός όγκος συναλλαγών. Χθες διακινήθηκαν μετοχές αξίας μόλις 23 εκατ. ευρώ που είναι η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων εβδομάδων. Σημειώνεται ότι η πτώση του τζίρου σε ένα βαθμό οφείλεται στην μεγάλη υποχώρηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών και κατ’ επέκταση των αποτιμήσεών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οριακές απώλειες στις ευρωαγορές
Οριακές απώλειες στις ευρωαγορές
Οριακές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με της ανησυχίες για το εμπόριο να είναι ξανά στο προσκήνιο.
Οριακές απώλειες στις ευρωαγορές
Εβδομαδιαία πτώση για τον δείκτη μετοχών MSCI
Εβδομαδιαία πτώση για τον δείκτη μετοχών MSCI
Πτώση για τρίτη συνεχή ημέρα κατέγραφαν σήμερα οι μετοχές στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και οδεύουν προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση.
Εβδομαδιαία πτώση για τον δείκτη μετοχών MSCI
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χ.Α.
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χ.Α.
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης με περιορισμένες διακυμάνσεις και αρκετά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά την Παρασκευή.
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χ.Α.
Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο
Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο
Βιομηχανία και τράπεζες οδηγούν τις ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να σπάει το ψυχολογικό φράγμα των 650 μονάδων.
Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο