Πάνω από 12 δισ. στο ομόλογο, στο 3,90% η απόδοση

Φωτό: Shutterstock

Έντονη ζήτηση εκδηλώθηκε για το πρώτο 10ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία από τον Μάρτιο του 2010, με τις προσφορές να ξεπερνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 12 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας έξι φορές το ποσό που σκόπευε αρχικά να αντλήσει η κυβέρνηση, ενώ η απόδοση διάθεσης διαμορφώθηκε τελικά στο 3,90%. Η επιτυχής εξέλιξη της έκδοσης επιτρέπει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να αυξήσει στα 2,5 δισ. ευρώ το ποσό που θα αντλήσει από την αγορά.

Οι αρχικές προσφορές που είχαν υποβληθεί ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 3,90%, προϊδεάζοντας για τη διαμόρφωση της απόδοσης μεταξύ 3,70% και 3,80%. Η απόφαση του ΟΔΔΗΧ να αυξήσει το ποσό που αντλείται, επηρέαζε ελαφρώς ανοδικά και την τελική απόδοση διάθεσης, η οποία, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, είναι αρκετά υψηλή για να διασφαλίζει κέρδη στους επενδυτές που αγοράζουν το ομόλογο από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής του στη δευτερογενή αγορά.

Ήδη οι επενδυτές αυτοί εγγράφουν κεφαλαιακό κέρδος, αφού η απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά είναι λίγο κάτω από το 3,70%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερη από την απόδοση της νέας έκδοσης. Στόχος του ΥΠΟΙΚ και του ΟΔΔΗΧ, όπως και των αναδόχων τραπεζών, ήταν εξαρχής να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης του φιάσκου με την περυσινή έκδοση των 7ετών ομολόγων, που τιμολογήθηκαν με αρκετά χαμηλή απόδοση, αλλά αμέσως ζημίωσαν τους επενδυτές, καθώς έπεσε η τιμή του τίτλου στη δευτερογενή αγορά και η απόδοση ξεπέρασε αρκετά την αρχική.

Η έκδοση, πάντως, κρίνεται επιτυχής, καθώς για πρώτη φορά από το 2010 διεθνή επενδυτικά κεφάλαια τοποθετήθηκαν σε ελληνικό 10ετές ομόλογο, κάτι που συνιστά «πραγματική» έξοδο του Δημοσίου στην αγορά και επιτρέπει να ακολουθήσουν στην ίδια κατεύθυνση οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse και HSBC.

ΣΧΕΤΙΚΑ