Τι σηματοδοτεί η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Economista
ECONOMISTA
Τι σηματοδοτεί η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου
Φωτο: Shutterstock

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση του 10ετούς ομολόγου, κίνηση που σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους και εκτιμάται ότι θα έχει θετική πολλαπλασιαστική επίδραση στα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.

Η πολύ ισχυρή ζήτηση, περισσότεροι από 400 επενδυτές μετείχαν στη διαδικασία, οδήγησε το επιτόκιο κάτω από το επίπεδο του 4%, στο 3,9% ενώ το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 3,875%. Συγκεντρώθηκαν προσφορές περίπου 12 δισ. δηλαδή 6 φορές περισσότερα του αρχικού στόχου για την άντληση 2 δισ. ευρώ ενώ τελικά ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να αντλήσει ποσό 2,5 δισ. ευρώ.

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να να υπογραμμίζει ότι το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα και ότι πλέον «μπορούμε να πούμε ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα και έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Εξαιρετικά θετική είναι και η αποτίμηση τραπεζικών στελεχών σημειώνοντας ότι πρόκειται για βήμα εξαιρετικά σημαντικό για την επαναφορά της χώρας σε κατάσταση κανονικότητας. Όπως τονίζουν στο economistas.gr η έκδοση του 10ετούς ενισχύει την εμπιστοσύνη και θα έχει πολλαπλασιαστική θετική επίδραση σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία. «Η έκδοση του 10ετούς κάνει περισσότερο πρόθυμους τους επενδυτές να αποκτήσουν ελληνικό κίνδυνο, που μέχρι τώρα βρίσκονταν σε καραντίνα», τονίζουν.

Αν και πολλοί ασκούν κριτική για το ύψος του επιτοκίου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκες χώρες, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ειδική περίπτωση στην Ευρώπη εδώ και χρόνια με ένα βαρύ ιστορικό κακών επιδόσεων και δυσάρεστων ανατροπών. Η έκδοση και η σπιστροφή στις αγορές θα πρέπει να εξεταστεί και κριθεί μέσα από τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η έκδοση του 10ετούς ανοίγει το δρόμο για την μείωση του κόστους του χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και τις εγχώριες εταιρίες. Παράλληλα ενισχύει την εμπιστοσύνη ώστε σημαντικές κινήσεις, όπως η ομολογιακή έκδοση της Aegean Airlines, να ολοκληρωθεί με επιτυχία και ελκυστικούς όρους. Επιπλέον θα επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν με καλύτερους όρους σε τιτλοποιήσιες και σταδιακά να διευρύνουν τις πηγές άντλησης ρευστότητας.

Το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο στην ευρωπαϊκή αγορά έκλεισε σύμφωνα στις 11:30 ώρα Λονδίνου (13:30 ώρα Ελλάδας), ενώ το βιβλίο προσφορών για την αγορά των ΗΠΑ, στις 13:00 ώρα Λονδίνου (15:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το ομόλογο έχει ημερομηνία διακανονισμού στις 12 Μαρτίου, λήξη στις 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ όπως έγινε γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Στην επιτυχία της έκδοσης καθοριστική συμβολή της αναβάθμισης, κατά δυο βαθμίδες, από την Moody’s ενώ οι επενδυτές δεν φάνηκε να προβληματίζονται από τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τόσο σε ότι αφορά τις τράπεζες και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όσο και την ΔΕΗ και την πώληση των δυο λιγνιτικών μονάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ