Η ακτινογραφία των ελληνικών εξαγωγών

Φωτογραφία: InTime News

Η εσχάτως επαναστατημένη Ιταλία, η προβληματική Τουρκία και η σύντομα εκτός ενωμένης Ευρώπης Βρετανία περιλαμβάνονται στις κορυφαίες χώρες για τις ελληνικές εξαγωγές το 2017. Συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Βουλγαρίας η αξία των συναλλαγών για τις έξι σημαντικότερες αγορές του εξωτερικού διαμορφώθηκε σε 10,1 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 35% των συνολικών εξαγωγών για την προηγούμενη χρονιά.

Οι εξαγωγές στη γειτονική μας Ιταλία διαμορφώθηκαν στα 3,03 δισ. ευρώ το 2017 και εμφάνισαν αύξηση 7,7% σε σύγκριση με το 2016, ενώ αύξηση 4,7% σημείωσαν οι εξαγωγές στη Γερμανία και έφτασαν σε αξία τα 2,02 δισ. ευρώ. Εντυπωσιακότερη ήταν η μεταβολή στις εξαγωγές προς την Τουρκία που ενισχύθηκαν κατά 44,6$ και από το 1,35 δισ. του 2016 έφτασαν το 1,95 δισ., ενώ οι εξαγωγές στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Βρετανία ενισχύθηκαν κατά 13,4%, 7,8% και 3,6% αντίστοιχα.

Τι εξάγουμε όμως περισσότερο σε κάθε χώρα; Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, φαίνεται πως τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας είναι το αλουμίνιο, το οποίο είναι το πρώτο σε αξία προϊόν σε 7 χώρες, τα φάρμακα που προηγούνται στην κατάταξη σε 6 χώρες και τα φρούτα και λαχανικά που πρωτεύουν σε 5 χώρες.

Συγκεκριμένα, το αλουμίνιο αποτελεί βασικό εξαγώγιμο προϊόν για την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Λευκορωσία. Αντίστοιχα, σε Βρετανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία και Ιρλανδία η πρωτιά στις εξαγωγές ανήκει στη φαρμακοβιομηχανία.

Στη γειτονική μας Τουρκία το πρώτο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν είναι το βαμβάκι, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία την πρώτη θέση παίρνουν τα ελληνικά ψάρια και άλλα προϊόντα αλιείας.

Βεβαίως σχεδόν κάθε κατάταξη περιλαμβάνει και τις… παραξενιές της. Αποτελεί, έτσι, έκπληξη η πρωτιά των προϊόντων καπνού στη Μάλτα και, περισσότερο, στο Βέλγιο όπου το 2017 έφτασαν σε αξία τα 96,7 εκατ. σε σύνολο εξαγωγών ύψους 391.8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, μπορεί η πρωτιά των γουναρικών στις εξαγωγές προς τη Ρωσία να μην προκαλεί έκπληξη, αλλά θα περίμενε κανείς τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα απολάμβαναν την πρώτη θέση και στις εξαγωγές προς τη Δανία. Τέλος, μία ακόμα ιδιομορφία εντοπίζεται στην Κροατία, η οποία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία η πρωτιά των ελληνικών εξαγωγών ανήκει στα... παπούτσια.

ΣΧΕΤΙΚΑ