Ουρές... για Ολλανδία από εταιρίες λόγω Brexit

Economista
ECONOMISTA
Ουρές... για Ολλανδία από εταιρίες λόγω Brexit
Φωτο: AP Images

Με περισσότερες από 250 ξένες εταιρείες οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας επιχειρήσεων στην Ολλανδία μετά το Brexit βρίσκεται σε επαφή ο ολλανδικός Οργανισμός προώθησης Ξένων Επενδύσεων (Netherlands Foreign Investment Agency - NFIA).

Ήδη για το 2018 ο αριθμός που μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στην Ολλανδία λόγω του Brexit παρουσίασε σημαντική αύξηση. Πρόκειται κυρίως για βρετανικές εταιρείες αλλά και για αμερικανικές και ασιατικές που επανεξετάζουν την τρέχουσα ευρωπαϊκή δομή τους λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται από το Brexit. Αυτές περιλαμβάνουν εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, των ΜΜΕ και της διαφήμισης, της επιστήμες της ζωής και υγείας και της εφοδιαστικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου 1 εκατ. άνθρωποι εργάζονται για ξένες εταιρείες στην Ολλανδία και επιπλέον μισό εκατομμύριο εργάζονται έμμεσα για τις εταιρείες αυτές ως προμηθευτές, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του NFIA, το 2018, συνολικά 372 ξένες εταιρείες όπως π.χ. η Giant, η Timberland και η DAZN, δημιούργησαν 9.847 πρόσθετες θέσεις εργασίας στην Ολλανδία. Συνολικά, αυτές οι ξένες εταιρείες συνεισέφεραν 2,85 δισ. ευρώ στην οικονομία της χώρας. Αυτές οι θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις πιστώνονται στο δίκτυο Invest in Holland το οποίο αποτελείται από τον Ολλανδικό Οργανισμό προώθησης Ξένων Επενδύσεων, τους περιφερειακούς εταίρους του όπου περιλαμβάνονται τα περιφερειακά αναπτυξιακά Γραφεία και το Holland International Distribution Council. Το προηγούμενο έτος, 357 ξένες εταιρείες επένδυσαν 1,67 δισ. ευρώ στη χώρα.

Ο NFIA είναι υπεύθυνος για 8.475 από τις 9.847 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από το δίκτυο Invest in Holland. Το 2018, ο NFIA κατόρθωσε να προσελκύσει 248 σχέδια ξένων επενδύσεων που αντιπροσωπεύουν συνολικά επενδύσεις ύψους 2,76 δισ. ευρώ. Τα ετήσια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας δημιουργούνται στα κεντρικά γραφεία (2.259), ακολουθούμενα από γραφεία μάρκετινγκ και πωλήσεων (1.834), κέντρα διανομής (1.053), κέντρα εξυπηρέτησης (977), εργοστάσια (885) και κέντρα Έρευνα & Ανάπτυξη (755). Η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας όπως και το 2017, δημιουργούνται από αμερικανικές εταιρείες. Το 2018, αυτό αντιστοιχούσε σε 3.185 θέσεις εργασίας, με συνολικές επενδύσεις ύψους 1,19 δισ. ευρώ. Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο (1.596 θέσεις εργασίας), η Κίνα (614 θέσεις εργασίας), η Ιαπωνία (580 θέσεις εργασίας) και η Γερμανία (300 θέσεις εργασίας).Από την ίδρυση του δικτύου Invest in Holland το 2015, η NFIA και οι περιφερειακοί εταίροι της προσέλκυσαν 1.402 εταιρείες στην Ολλανδία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα συνολικές άμεσες επενδύσεις ύψους 8,1 δισ. ευρώ και την δημιουργία περισσότερων από 43.000 θέσεων εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ