«Ψυχρολουσία» από την ΕΚΤ σε Deutsche - Commerzbank

Economista
ECONOMISTA
Enria
Ο Αντρέ Εντρία, νέος επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ (φωτογραφία: Financial Times).

Σε τροχιά σύγκρουσης με τη γερμανική κυβέρνηση και τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, που συζητούν για ενδεχόμενη συγχώνευση, μπαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο νέος επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Αντρέ Ενρία, εκφράζει ανοικτά το σκεπτικισμό του για τη δημιουργία μεγάλων τραπεζικών σχημάτων, που προορίζονται να αποτελέσουν εθνικούς πρωταθλητές.

Μιλώντας στους "Financial Times", στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των εποπτικών καθηκόντων του, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης προχωρά σε μια γενική διαπίστωση, που «φωτογραφίζει» τις πρωτοβουλίες της Deutsche Bank και της Commerzbank για ένωση των δυνάμεών τους: «Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα των εθνικών πρωταθλητών, ή των πρωταθλητών Ευρώπης (σ.σ.: στον τραπεζικό τομέα). Ιδιαίτερα όταν είσαι επόπτης, οφείλεις να μην προωθείς συγκεκριμένο διαρθρωτικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Ενρία δεν αναφέρθηκε ευθέως στις δύο γερμανικές τράπεζες, καθώς αποτελεί σταθερή πολιτική του SSM να μην αναφέρεται στα εποπτευόμενα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων για συγχώνευση. Ούτε και ξεκαθάρισε πώς θα αντιμετωπίσει η εποπτική αρχή ενδεχόμενο «γάμο» των δύο τραπεζών.

Όμως, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης έστειλε το δικό του μήνυμα προς το Βερολίνο, καθώς είναι γνωστό ότι η γερμανική κυβέρνηση, που διατηρει συμμετοχή στην Commerzbank μετά τη διάσωσή της με κρατικά κεφάλαια, υποστηρίζει τη συγχώνευση, ώστε να δημιουργηθεί ένας εθνικός πρωταθλητής, που θα υποστηρίζει τις εξαγωγικές γερμανικές επιχειρήσεις και θα είναι σε θέση να αντισταθεί σε πιέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, για «άλωση» του γερμανικού τραπεζικού συστήματος.

Όπως τονίζει ο κ. Ενρία, ο SSM θα αγνοήσει όποια πολιτικά κίνητρα μπορεί να κρύβονται πίσω από τις κινήσεις για ένωση δυνάμεων μεταξύ τραπεζών και θα εξετάσει το περιεχόμενο των πιθανών συμφωνιών. «Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η βιωσιμότητα τέτοιων εγχειρημάτων», υπογραμμίζει. «Δηλαδή, η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια τράπεζα που θα έχει ισχυρές δραστηριότητες, καλή κεφαλαιακή θέση, θα μπορεί να παράγει κέρδη και θα σέβεται, μεσοπρόθεσμα, τις απαιτήσεις της εποπτείας», προσθέτει.

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί «οχύρωσης» των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι του ανταγωνισμού από τράπεζες τρίτων χωρών, ο κ. Ενρία τονίζει ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά πρέπει να παραμείνει ανοικτή στον ανταγωνισμό και οι ξένες τράπεζες, οι ξένοι επενδυτές, που μπορούν να φέρουν κεφάλαια και τεχνογνωσία, να εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι.

Σχετικά με το Brexit και την επίδρασή του στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ενρία αναφέρει ότι άλλες επτά μεγάλες τράπεζες και 17 μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα θα μεταφερθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος και θα περάσουν στην εποπτεία του SSM, αυξάνοντας κατά 21,2 τρισ. ευρώ, ή σε ποσοστό 6%, τα υπό την εποπτεία του στοιχεία ενεργητικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ