Μετά τους νέους αποχωρούν και οι ...συνταξιούχοι

Φωτογραφία: Shutterstock

Ποιο είναι το Ελντοράντο των Ελλήνων συνταξιούχων; Η Βουλγαρία σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg καθώς στη γειτονική μας χώρα οι Έλληνες συνταξιούχοι μπορούν να ζήσουν «σαν βασιλιάδες», όταν με την ίδια σύνταξη στην Ελλάδα δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος όπου στην άλλη πλευρά η Ελλάδα υποδεχόταν και εξακολουθεί να υποδέχεται συστηματικά Γερμανούς και Βρετανούς συνταξιούχους που αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε χαμηλό κόστος και με ηπιότερες κλιματολογικές συνθήκες.

Το κόστος ζωής στη χώρα μας είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερο σε σχέση με εκείνο της Βουλγαρίας και, έτσι, ένας «μέτοικος τρίτης ηλικίας» με σύνταξη 800 ευρώ μπορεί να ζει με άνεση στη Σόφια και να πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα. Η διαρροή των «γκρίζων κροτάφων» συμπίπτει χρονικά με τις προσπάθειες της ελλνικής κυβέρνησης να καταργήσει τις περικοπές των συντάξεων, σχολιάζει το Bloomberg αλλά οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που στρέφονται στα Βαλκάνια προφανώς για λόγους εγγύτητας και οικονομίας. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία βρίσκονται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις και των Ιταλών συνταξιούχων.

Όμως αν και το κόστος ζωής στη γειτονική Βουλγαρία είναι το χαμηλότερο στη Γηραιά Ήπειρο, για τους δυτικοευρωπαίους συνταξιούχους ο κατεξοχήν «φορολογικός παράδεισος της τρίτης ηλικίας» θεωρείται η Λισαβόνα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais. Κάποιοι, όμως, αποφασίζουν να φύγουν πιο μακριά και να διασχίσουν τον Ατλαντικό. Μετά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης, πολλοί ΙΤαλοι΄συνταξιούχοι άρχισαν να μεταναστεύουν μαζικά στον Παναμά, στην Κόστα Ρίκα και στο Εκουαδόρ. Αντίθετα, οι Γάλλοι συνταξιούχοι προτιμούν κοντινότερους προορισμούς, όπως το Μαρόκο και την Τυνησία, όπου η γαλλική γλώσσα ομιλείται ευρύτατα. Έτσι, οι Γάλλοι συνταξιούχοι νιώθουν αρκετά σαν στο σπίτι τους, ενώ ζουν πλουσιοπάροχα ξοδεύοντας ελάχιστα.

Η ευρωπαϊκή σύνταξη είχε ανέκαθεν αξία εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Έτσι οι «φτωχοί» στην Ευρώπη μεταμορφώνονταν σε « πλουσίους» στην Κεντρική Αμερική, στην Καραϊβική ή στη νοτιοανατολική Ασία, όπου κατέφευγαν στο παρελθόν ακόμα και συνταξιούχοι από την Ελλάδα.

Ενας μεγάλος αριθμός χωρών, από τη Δομινικανή Δημοκρατία μέχρι την Ταϊλάνδη, έχουν δημιουργήσει ειδικά προγράμματα για τους 65άρηδες Ευρωπαίους παρέχοντας έναν εξωτικό παράδεισο- με υγειονομική περίθαλψη σε τιμή ευκαιρίας. Βάσει των στοιχείων της γαλλόφωνης ιστοσελίδας «Συνταξιούχοι χωρίς σύνορα» ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων βρίσκεται η Σενεγάλη, η Ισπανία και το Μπαλί. Οι περισσότερες χώρες που έχουν γίνει πόλος έλξης της τρίτης ηλικίας κάνουν καμπάνια με σύνθημα « Έλα να ζήσεις κοντά μας. Εδώ η σύνταξη σου θα έχει μεγαλύτερο βάρος». Κάποιες από αυτές – όπως η Κόστα Ρίκα- χρησιμοποιούν και το επιχείρημα «Αγαπημένε συνταξιούχε, εδώ δεν θα πληρώνεις φόρους».

Αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι «γηραιοί» του κόσμου έχουν αδιακρίτως πρόσβαση στους εξωτικούς παραδείσους. Αρκετά κράτη θέτουν όρους όπως όριο κατώτατης ηλικίας και όριο κατώτατης σύνταξης για να διασφαλίσουν την άφιξη μόνο «ευκατάστατων ενοίκων».

ΣΧΕΤΙΚΑ