Ιταλία: Οι επιχειρηματίες γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση

Φωτογραφία: Associated Press

Τι μας διδάσκει για τη Δημοκρατία, το επιχειρείν και την Ευρώπη η ιταλική περίπτωση; Για ποιο λόγο οι ιταλικές επιχειρήσεις είναι «θυμωμένες» με το λαϊκιστικό πείραμα;

«Ο μήνας του μέλιτος μεταξύ της κυβέρνησης των λαϊκιστών των Ιταλών επιχειρηματιών τελείωσε» σημειώνει το Bloomberg. Για ποιο λόγο; Διότι η πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού», επηρεασμένη από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων που επικράτησε με σύνθημα εναντίον του καπιταλισμού, είναι μη βιώσιμη, παράδοξη, παράλογη και επικίνδυνη.

Αυτό είναι το «κατηγορώ» των Ιταλών επιχειρηματιών και βιομηχάνων, ένα «κατηγορώ» που γιγαντώνεται όσο εντείνεται η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρίσκεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η εκ νέου κρατικοποίηση της Alitalia, το πάγωμα έργων υποδομής. «Θα πρέπει να πούμε όχι σε μια κυβέρνηση που θέλει να κλείσει τα μαγαζιά τις Κυριακές», λέει ο Κάρλο Μπονόμι, επικεφαλής της Assolombarda, της ένωσης βιομηχάνων της Λομβαρδίας και άλλων Περιφερειών της Βόρειας Ιταλίας.

Οι αναλυτές αναρωτιούνται για πόσο καιρό η Λέγκα θα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των Ιταλών επιχειρηματιών, δεδομένου πως πλέον ο Σαλβίνι προχωρά ολοένα και σε περισσότερους συμβιβασμούς με τον αντισυστημικό του παρτενέρ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

«Είμαι ανήσυχος και απογοητευμένος και αυτό είναι ένα κοινό συναίσθημα μεταξύ των επιχειρηματιών» αναφέρει στο Bloomberg ο Τζόρτζιο Ξοκάτο, ιδιοκτήτης της εταιρείας ενδυμάτων Xoccato. «Η κυβέρνηση δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την κοινότητα των επιχειρηματιών. Δεν είναι καθαρό πως ανευρεθούν οι πόροι για να καλυφθούν τα κόστη και πως θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη»

Τι έφταιξε; Μήπως οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ιταλική οικονομία που έχουν μεγάλες αποκλίσεις από αυτές της Ρώμης; Η οικονομία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναπτυχθεί κατά 1,2% και όχι κατά 1,5% όπως υποστήριζε η κυβέρνηση Κόντε.

Ανάλογες αποκλίσεις ισχύουν και για το ιταλικό έλλειμμα, το οποίο σύμφωνα με την Κομισιόν υπολογίζεται 2,9% του ΑΕΠ για το 2019 και 3.1% για το 2020. Βάσει των προβλέψεων της Ρώμης το έλλειμμα δεν ξεπερνά το 2.4%.

ΣΧΕΤΙΚΑ