Πώς επιδρά η υπογεννητικότητα στην ανάπτυξη

Φωτο: Associated Press

Πώς επιδρά η υπογεννητικότητα στην ανάπτυξη; Τι σημαίνει για την ευρωπαϊκή οικονομία το γεγονός πως η Δύση γερνάει; Τα αποτελέσματα μιας διεθνούς επιστημονικής μελέτης δείχνουν πως η παγκόσμια γεννητικότητα εμφανίζει μείωση μετά το 1950. Μόνο που οι χώρες που δεν κάνουν παιδιά βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη και για την ακρίβεια στον ευρωπαϊκό νότο, ο οποίος έχει το χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας στη Γηραιά Ήπειρο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την μελέτη» Global Burden Diseqse -η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet - οι ανεπτυγμένες χώρες υψηλού εισοδήματος αποτελούσαν το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού το 1950 ενώ το 2017 μόνο το 14% . Η Κύπρος- βάσει των στοιχείων της μελέτης που διεξήχθη με επικεφαλής τον Καθηγητή Κρίστοφερ Μάρει, διευθυντής του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης του Πανεπιστήμιου της Ουάσινγκτον στο Σιατλ- είναι η αρνητική παγκόσμια πρωταθλήτρια με συντελεστή γεννητικότητας 1 παιδί ανά γυναίκα. Στην Ελλάδα ο συντελεστής γεννητικότητας είναι 1.4 ανά γυναίκα. Και δεν είναι οι μοναδικές χώρες με μη ικανοποιητικά ποσοστά. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων. Με εξαίρεση τη Γαλλία, η οποία θεωρείται πάντα η πρωταθλήτρια στον τομέα της γονιμότητας με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι που αυξάνονται και πληθύνονται ενώ οι άλλες χώρες «συρρικνώνονται» πληθυσμιακά.

Ποια είναι η επίδραση αυτής της γήρανσης στην οικονομική ανάπτυξη και στην παραγωγικότητα; Η αύξηση του πληθυσμού άνω των 60 κατά 10% μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 5%. Αν αναλογιστούμε πως 90 χώρες είχαν συντελεστή γεννητικότητας μικρότερο του δυο- κάτι που σημαίνει πως το μέγεθος του πληθυσμού δεν μπορεί να διατηρηθεί- τότε μιλάμε για περισσότερους συνταξιούχους και λιγότερους εργαζόμενους. Ανάμεσα στις χώρες που είχαν μειούμενο πληθυσμό τα τελευταία χρόνια ( από το 2010- 2017) είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Κούβα, η Ιαπωνία, η Γεωργία και η Κούβα. Ακόμα και η Γερμανία έχει ποσοστό γονιμότητας που δεν ξεπερνά το 1.5 – κάτι που σημαίνει πως θα έχει απώλεια στον πληθυσμό της μέχρι το 2060. Στον αντίποδα βρίσκεται ο Νίγηρας όπου κάθε γυναίκα κάνει επτά παιδιά. Ακολουθεί το Τσαντ με συντελεστή γεννητικότητας 6.7 και η Σομαλία με 6.1. Η Κίνα και η Ινδία παραμένουν οι χώρες με το μεγαλύτερο πληθυσμό με 1,41 δις και 1, 38 δις.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ