Η πολύπλοκη σχέση της Βρετανίας με το Brexit

Η αμφιθυμία απέναντι στην Ε.Ε. ήταν πάντα το κυρίαρχο συναίσθημα στη Βρετανία, τη γενέτειρα του κοινοβουλευτισμού. Σήμερα το συναίσθημα αυτό είναι εντονότερο από ποτέ αφού οι Βρετανοί πολιτικοί, πολιτευτές και πολίτες μοιάζουν να μην μπορούν να συμφωνήσουν στο τι θέλουν.

"To Brexit or not to Brexit?" Brexit με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία;

Το αμλετικού τύπου δίλημμα επανέρχεται εκ νέου καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. συνοδεύεται κυρίως από παλινδρομήσεις. Το κόμμα των Εργατικών, δια στόματος του σκιώδους υπουργού για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, λέει πως το Brexit μπορεί να σταματήσει και προωθεί το σενάριο διενέργειας εθνικών εκλογών ή νέου δημοψηφίσματος αν το σχέδιο της Μει καταψηφιστεί. Αυτή η τοποθέτηση έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του ηγέτη των Εργατικών, του Τζέρεμι Κόρμπιν, που επιμένει πως η μόνη απόφαση αφορά στο είδος του Brexit που θα εφαρμοστεί.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία; Η Ε.Ε. εκφράζει την επιθυμία το σύνορο να τοποθετηθεί σε αυτή την περίπτωση ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αντιστάσεις που συναντά η Τερέζα Μέι στους κόλπους της διχασμένης της κυβέρνησης, την αναγκάζουν να ακυρώσει το υπουργικό συμβούλιο ενώ προσπαθεί παράλληλα να πετύχει συμφωνία. Μόνο που όλα μοιάζουν να συνωμοτούν εναντίον της. Οι αντοχές της Βρετανίδας πρωθυπουργού δοκιμάζονται, ενώ αυτή η εξέλιξη απειλεί να εκτροχιάσει την υπό συζήτηση συμφωνία όπως σημείωσε ο Independent.

Το σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και στη Βόρεια Ιρλανδία συνεχίζει να είναι το πλέον ακανθώδες σημείο. Το Λονδίνο δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για το πώς θα λειτουργήσει ο «μηχανισμός ασφαλείας», το περίφημο backstop που θα εγγυάται ότι το σύνορο Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας θα παραμείνει ανοιχτό μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Η Ε.Ε. ζητά, ουσιαστικά, από τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση. Αλλά αυτός ο όρος δεν γίνεται αποδεκτός από το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που δεν δέχεται να ψηφίσει κανένα μέτρο που θα χωρίζει το Μπέλφαστ από τη Βρετανία. Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό πρόβλημα. Οι υπουργοί της Μέι που υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. ετοιμάζονται για παραιτήσεις «Θα καταλήξουν άραγε σε συμφωνία για το διαζύγιο Ευρωπαίοι και Βρετανοί;» αναρωτιέται η γαλλική Monde ενώ το BBC μιλά για «48 κρίσιμες ώρες».

Πριν από περίπου δύο χρόνια η «Μάγκι Μέι» όπως αποκαλείτο από την πρώτη μέρα της θητείας της λόγω του ευρωσκεπτικισμού της και της σιδερένιας της βούλησης επέμενε πως η μη επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε. θα ήταν καλύτερη από τη σύναψη μιας κακής συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξαπέλυε εξωστρεφείς απειλές προς την Ε.Ε. διατυμπανίζοντας πως εάν η Βρετανία δεν αποκτήσει κάποιας μορφής πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο επιβάλλοντας χαμηλή φορολόγηση και χαλαρή εποπτεία.

Απειλούσε τότε δηλαδή να μεταμορφώσει τη Βρετανία σε ένα είδος φορολογικού παραδείσου εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν θέλουν μια «κακή συμφωνία» που θα βλάψει τις βιομηχανίες τους. Εκείνη την περίοδο αισθανόταν δίχως άλλο πανίσχυρη. Σήμερα η Μέι -εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit- δείχνει μάλλον απελπισμένη μπροστά στις συγκρουόμενες επιθυμίες των βαθιά διχασμένων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, των βουλευτών του DUP, των Εργατικών και των Βρυξελλών...

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ