Διαφωνίες Παρισιού - Βερολίνου για τον ευρωστρατό

Φωτό: AP Images

«Τι πυροδοτεί το αμυντικό όραμα του Εμανουέλ Μακρόν στους σπεσιαλίστες της άμυνας; Η δημιουργία ενός ευρωστρατού εγείρει ζητήματα πολιτικής και φιλοσοφικής τάξεως. Ευρωστρατός, συμπαθητικό σλόγκαν, απόλυτη σπαζοκεφαλιά, ασαφής έννοια. Ένας στρατός πολεμά για να υπερασπιστές έναν θεσμό, αξίες. Μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει κάτι καλύτερο από το έθνος. Σε ποιανού υπηρεσία θα είναι αυτός ο ευρωπαϊκός στρατός; Ποια θα είναι η αλυσίδα πολιτικής διοίκησης; Θα δημιουργήσουμε στις Βρυξέλλες μια επιτροπή απάτριδα;» σχολίασε σε καυστικό ερωτηματικό τόνο ο Ρεπουμπλικανός ευρωβουλευτής Arnaud Danjean, ειδικός στα θέματα άμυνας.

Στη συνέχεια έθιξε και τα τεχνικά προβλήματα μιας τέτοιας ιδέας όπως για παράδειγμα «βάσει ποιου μοντέλου, του γαλλικού ή του γερμανικού, θα οικοδομηθεί ο ευρωπαϊκός στρατός». Ίσως γι’ αυτό οι Γερμανοί να απορρίπτουν την πρόταση Μακρόν.

Οι Γερμανοί θεωρούν την ιδέα του ευρωστρατού μη ρεαλιστική και αντιπαραγωγική σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του ιστότοπου Mediapart.

Σε τι συνίσταται τελικά το στρατιωτικό όνειρο του Γάλλου Προέδρου; Στη δημιουργία μιας κοινής δύναμης επέμβασης, σε ένα κοινό αμυντικό προϋπολογισμό, και ενός κοινού δόγματος δράσης. Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό σε μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων και ιδεολογιών;

«Η ιδέα του Μακρόν σκοντάφτει πάνω στην διαφορετική πολιτική, βιομηχανική και στην άλλη πλευρά του Ρήνου» απαντά ο αρθρογράφος του Mediapart.

Δεν είναι εύκολο για τους Γερμανούς να δεχτούν την γαλλική ηγεσία στην ασφάλεια. Πόσο εύκολο θα είναι όμως για τους Γερμανούς να αποδεχτούν πως ο ρώσικος στρατός είναι ο πιο ισχυρός από τους στρατούς των 25 ευρωπαϊκών χωρών;

«Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους εάν δεν έχουμε έναν πραγματικά ευρωπαϊκό στρατό ενώπιον της Ρωσίας» επιχειρηματολόγησε ο Μακρόν για να υποστηρίξει την ιδέα της «ευρωπαϊκής υπερδύναμης».

Το business Insider ταξινόμησε τις ευρωπαϊκές χώρες με κριτήριο τη στρατιωτική τους δύναμη. Η Ρωσία με 3,5 εκατομμύρια στρατιωτικούς, 4.000 αεροσκάφη, 20.000 τεθωρακισμένα, 350 πολεμικά πλοία και προϋπολογισμό για την Άμυνα ύψους 47 δισ. δολαρίων δολάρια.

Ακολουθεί η Γαλλία με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 40 δισ. δολάρια, 388.000 στρατιωτικούς και περισσότερα από 1.200 αεροσκάφη.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βρετανία με 279.000 χιλιάδες στρατιώτες και 800 αεροσκάφη.

Το ερώτημα που ανακύπτει, αφορά στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να δαπανηθούν δισεκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός ευρωστρατού που δεν ξέρει τι θα υπερασπιστεί, «αξίες ή συμφέροντα» όπως σημείωσε το περιοδικό Le Point.

Ο Γάλλος Πρόεδρος οραματίζεται μια κυρίαρχη, ενωμένη, δημοκρατική και Ευρώπη με όχημα «τα όπλα». Το όνειρο μπορεί να καταλήξει σε εφιάλτη που θα σκοτώσει την ευρωπαϊκή ιδέα. Και κάποιος τότε θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του αίματος που θα χυθεί...

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ