Γεμίζουν τα ντουλάπια στη Βρετανία λόγω Brexit

Φωτογραφία: Shutterstock

Πριν από λίγες εβδομάδες οι New York Times παρουσίαζαν στη διεθνή κοινή γνώμη τους Βρετανούς hoarders, εκείνους δηλαδή που γεμίζουν ασφυκτικά τα ντουλάπια τους με διάφορα προϊόντα όπως σε περιόδους πολέμου.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Monde είχε θίξει την «αδύνατη προετοιμασία των εταιρειών μπροστά σε ένα άτακτο Brexit δίχως συμφωνία». Η γαλλική εφημερίδα ανέφερε πως οι βρετανικές επιχειρήσεις δεν είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ούτε μπορούσαν να προετοιμαστούν. Έκτοτε ο διεθνής Τύπος έχυσε πολύ μελάνι για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο μαζεύει φάρμακα, τρόφιμα και φιάλες κρασιού εν όψει Brexit.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη, ο Guardian εξηγούσε σε ένα σχετικό άρθρο πως το γεγονός ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα απασχολημένες με το να μαζεύουν αποθέματα από εξαρτήματα αυτοκινήτων μέχρι υλικά για σοκολάτα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ύφεση.

Ο μεγαλύτερος φόβος των Βρετανών είναι το ενδεχόμενο να έρθουν αντιμέτωποι με έλλειψη φαρμάκων, ωστόσο η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώνει πως έχει φροντίσει να μαζέψει αποθέματα ώστε να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κι όμως η ανησυχία συνεχίζει να είναι διάχυτη. Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου κοιτάζουν μανιακά τις ετικέτες των συσκευασιών. «Όταν είδα πως το φάρμακο που παίρνω για το διαβήτη είναι made in France κατάλαβα πως η τύχη μου κρέμεται από το είδος της συμφωνίας. Τι θα γίνει αν την 29η Μαρτίου κλείσουν τα σύνορα». Πρόκειται για μια από τις μαρτυρίες που φιλοξενούνται στον βρετανικό Τύπο και αποτυπώνουν το στρες των Βρετανών.

«Η αβεβαιότητα σε σχέση με τις συνθήκες του διαζυγίου τρέφουν το φόβο ελλείψεων σε μια χώρα που εισάγει το 40% των τροφίμων της. Οι πιο ανήσυχοι Βρετανοί συγκεντρώνουν αποθέματα τροφίμων» έγραφε πριν από λίγες ημέρες άρθρο της η Monde.

Λίγες ημέρες μετά ο Guardian δημοσίευσε το άρθρο για το πώς οι βρετανικές εταιρείες συγκεντρώνουν πρόσθετα αποθέματα κρασιών για να μην έχουν έλλειψη την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην βρετανική εταιρία πώλησης κρασιών Majestic Wine, η οποία κοινοποίησε την απόφαση της να συγκεντρώσει πρόσθετα αποθέματα κρασιών για να μην έχει έλλειψη τη νέα χρονιά που είναι προ των πυλών, στην περίπτωση που υπάρξει Brexit χωρίς τη συμφωνία. Το ίδιο δημοσίευμα, έκανε εκτενή αναφορά σε διάφορες εταιρίες, όπως στην Premier Foods, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του Bisto, του Oxo, της Mr Kipling και της Ornua, της ιρλανδικής εταιρείας που παρασκευάζει το βούτυρο Kerrygold και πολλά εμπορικά σήματα τυριού cheddar. Τα παραπάνω brands έχουν επίσης εκπονήσει σχέδια για την αποθήκευση πρώτων υλών. Το ίδιο ισχύει και για την Cadbury's, Mondelēz International, που ήδη αποθηκεύει υλικά για σοκολατάκια και μπισκότα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Με άλλα λόγια; Μιλάμε για την ανάπτυξη του συνδρόμου Hoarding απ’ άκρη σ’ άκρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν πρόκειται φυσικά σε αυτή την περίπτωση για την εκδοχή της παθολογικής αποθησαύρισης αλλά της εμμονικής συγκέντρωσης μεγάλων ποσοτήτων αγαθών υπό το φόβο έλλειψης τους. Και από το «σύνδρομο» στην μετακαπιταλιστική εκδοχή του πάσχουν τόσο εταιρείες όσο και ιδιώτες.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ