fbpxΟι ισχυροί του χρήματος τρέμουν... τις γυναίκες | Economistas.gr
Skip to main content

Οι ισχυροί του χρήματος τρέμουν... τις γυναίκες

Οι ισχυροί του χρήματος τρέμουν... τις γυναίκες
Φωτο: Associated Press

Οι άντρες της Wall  Street αποφάσισαν να μην συνταξιδεύουν με τις γυναίκες συναδέλφους ή τουλάχιστον να μην κάθονται στο διπλανό κάθισμα, να μην δειπνούν μόνοι  μαζί τους,  να μην κλείνουν δωμάτιο στον ίδιο όροφο ξενοδοχείου και φυσικά να μην κάνουν συσκέψεις one-on-one ιδίως αν δεν υπάρχουν παράθυρα στο δωμάτιο, εξαιτίας του φόβου μιας καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση.

Η νέα τακτική αποκαλείται Pence Effect χάρη στον Αντιπροέδρο των ΗΠΑ Mike Pence, ο οποίος είχε πει πως οι άντρες θα πρέπει να αποφεύγουν να δειπνούν μόνοι με γυναίκες που δεν είναι η σύζυγος τους. 

Σε τι μεταφράζονται τα παραπάνω μέτρα; Σε διακρίσεις λόγω φύλου και κατ’ επέκταση στην παρεμπόδιση της επαγγελματικής προόδου των γυναικών οι οποίες σταδιακά «εξαφανίζονται» από το εταιρικό σκηνικό. 

Οι άντρες από τη θέση του θύτη μετατοπίζονται στη θέση του θύματος και κάνουν ακόμα δυσκολότερη τη ζωή των γυναικών  εφόσον αδυνατούν να βρουν άλλο τρόπο διαχείρισης. Τα στελέχη της Wall Street δεν έχουν ιδέα πώς να διαχειριστούν το κίνημα me too γράφει ο αμερικανικός τύπος. «Έχουμε την αίσθηση πως περπατάμε πάνω σε τσόφλια αυγού» δήλωσε ο David Bahnsen πρώην γενικός διευθυντής της Morgan Stanley.

Οι συνεντεύξεις με 30 άντρες του αμερικανικού κολοσσού αποκαλύπτουν τον φόβο που βιώνουν οι άντρες απέναντι στην παγκόσμια εκστρατεία γυναικών με το γνωστό hashtag και την εξάπλωση του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Τι θα συμβεί αν ερμηνεύσει κάτι με λάθος τρόπο;». Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τα περισσότερα στελέχη.  Έτσι οι άρρενες της Wall Street υιοθετούν αντιφατικές στρατηγικές απέναντι στις γυναίκες συναδέλφους τους, γίνονται καχύποπτοι, τσεκάρουν διαρκώς τη συμπεριφορά τους, έτσι ώστε να είναι politically correct και κανείς να μην μπορεί να τους καταλογίσει τίποτα. 

Αποφεύγουν ακόμα και να μπουν μόνοι μαζί τους στο ασανσέρ της εταιρείας, αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες των γραφείων, αναζητούν απεγνωσμένα τρίτο άτομα να παραστεί στην οποιαδήποτε συνάντηση. 

Για να εκμηδενίσουν τον κίνδυνο αποφεύγουν ακόμα και να προσλάβουν γυναίκες, δεδομένου πως «μια ακόμα εργαζόμενη αποτελεί έναν ακόμα άγνωστο ρίσκο» όπως λένε.

Και αυτό δεν αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό κέντρο των ΗΠΑ αλλά πολλές άλλες εταιρείες, hedge funds και τράπεζες που πλέον τείνουν να γίνουν ανδροκρατούμενες καθώς προτιμούν να προσλάβουν άντρες.
Ενδεικτικά η Σίλικον Βάλεϊ είναι ήδη «υπόθεση αγοριών». Η ανέλιξη των γυναικών σε υψηλά κλιμάκια γίνεται ολοένα και δυσκολότερη αφού πλέον δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας.

Ο φόβος των ανδρών έχει αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις παράνοιας: «Φοβάμαι μήπως πέσω θύμα  μιας ψεύτικης κατηγορίας για σεξουαλική παρενόχληση». Σε αυτό τον παραλογισμό έχουν δίχως άλλο  και οι γυναίκες ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την όχι πάντα δίκαιη εκμετάλλευση της εκστρατείας me too.

Μόνο που η στρατηγική της Wall Street είναι μια στρατηγική μετάθεσης του προβλήματος και όχι αντιμετώπισης του. Ο κίνδυνος πλέον είναι οι άντρες να κατηγορηθούν για απομόνωση των γυναικών και για διακρίσεις λόγω φύλου. Γιατί ο νέος τρόπος αντιμετώπισης του me too είναι παρανοϊκός. Με την κλινική έννοια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παράθυρο» από τον Πάουελ για μείωση επιτοκίων
«Παράθυρο» από τον Πάουελ για μείωση επιτοκίων
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινήθηκε ανοδικά μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν προσεχώς τα επιτόκια.
«Παράθυρο» από τον Πάουελ για μείωση επιτοκίων
Πτώση στη Wall Street λόγω Πάουελ
Πτώση στη Wall Street λόγω Πάουελ
Σημαντική πτώση στη Wall Street, καθώς ο επικεφαλής της Fed απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του έτους.
Πτώση στη Wall Street λόγω Πάουελ
Apple: Στα 6 δισ. δολάρια το κόστος στις πωλήσεις από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα
Apple: Στα 6 δισ. δολάρια το κόστος στις πωλήσεις από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα
Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού κόστισαν σε πωλήσεις στην Apple Inc έξι δισεκατομμύρια δολάρια, στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου της οικονομικής χρήσης της εταιρίας, με την Apple να μην καταφέρνει να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις της Wall Street.
Apple: Στα 6 δισ. δολάρια το κόστος στις πωλήσεις από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα
Πτώση 4% στην τιμή της μετοχής της Pfizer
Πτώση 4% στην τιμή της μετοχής της Pfizer
Η πρόβλεψη της Pfizer για τις ετήσιες πωλήσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19 και του αντιικού χαπιού της ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της Wall Street, οδηγώντας τη μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας σε πτώση 4% στην προσυνεδριακή της διαπραγμάτευση σήμερα.
Πτώση 4% στην τιμή της μετοχής της Pfizer
Ο Μπιλ Άκμαν προειδοποιεί ότι ίσως ξαναζήσουμε την τραπεζική κρίση του 2008
Ο Μπιλ Άκμαν προειδοποιεί ότι ίσως ξαναζήσουμε την τραπεζική κρίση του 2008
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Μπιλ Άκμαν, προειδοποιεί ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων και τονίζει ότι ίσως χρειαστεί η επέμβαση της κυβέρνησης όπως είχε συμβεί το 2008.
Ο Μπιλ Άκμαν προειδοποιεί ότι ίσως ξαναζήσουμε την τραπεζική κρίση του 2008