Το καρκινογόνο ταλκ κλονίζει την Johnson & Johnson

Η εταιρεία Johnson & Johnson φέρεται πως γνώριζε εδώ και δεκαετίες πως τα προϊόντα ταλκ περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου. Η αποκαλυπτική έρευνα του Reuters φαίνεται πως δικαιώνει χιλιάδες θύματα των προϊόντων baby powder ενώ από την πλευρά της η εταιρία – η οποία αρνείται τις κατηγορίες- βλέπει τις μετοχές της να πέφτουν, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι θα υποχρεωθεί να καταβάλλει τεράστιες αποζημιώσεις σε καταναλωτές.
Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του Reuters – που βασίζεται σε μελέτη εμπιστευτικών εγγράφων και εσωτερικών αναφορών- τα στελέχη της εταιρείας γνώριζαν από το 1971 την αλήθεια. Αντί όμως να την αποκαλύψουν χρημάτισαν τους αρμόδιους για να επαναδιατυπώσουν τα ευρήματα της έρευνα που οι ίδιοι είχαν παραγγείλει.
Η έρευνα με ψευδή στοιχεία δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό και η απόκρυψη της πληροφορίας για την παρουσία αμίαντου για περισσότερα από 40 χρόνια στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες καταναλωτές και προκάλεσε καρκίνο σε χιλιάδες γυναίκες. «Η Darlene Coker γνώριζε πως πέθαινε. Ήθελε να μάθει το λόγο». Η ιστορία της- που κοινοποιείται στο άρθρο του Reuters- είναι μια από τις πολλές ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η εταιρεία Johnson & Johnson βρέθηκε αντιμέτωπη με 10.000 αγωγές από καταναλωτές που υποστηρίζουν πως τα προϊόντα baby powder προκαλούν καρκίνο ωοθηκών και μεσοθηλίωμα, ένα σπάνιο τύπο καρκίνου.
Το 2015 ο ΠΟΥ είχε συμπεριλάβει το ταλκ που περιέχει ίνες από αμίαντο σε μια λίστα με στοιχεία- συνήθειες που προκαλούν καρκίνο. Το 2017 το δικαστήριο του Σεντ Λούις δικαίωσε τη Louis Slemp. Της επιδίκασε το ποσό των 110,5 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση. Η Louis Slemp, η οποία για 40 χρόνια χρησιμοποιούσε την πούδρα ταλκ Johnson & Johnson, διαγνώστηκε με καρκίνο ωοθηκών το 2012. Ο καρκίνος της έκανε μετάσταση στο συκώτι και η Louis δεν κατάφερε να παρευρεθεί στο δικαστήριο όταν εκδικαζόταν η υπόθεση της.
Οι δικαστικές μάχες με την εταιρεία πολλαπλασιάστηκαν και πολλά δικαστήρια των ΗΠΑ εκδίκαζαν αντίστοιχες υποθέσεις. Τα ποσό – ρεκόρ των 417 εκατομμυρίων δολαρίων επιβλήθηκε στην εταιρεία ως αποζημίωση της Eva Echeverria, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο αφού έκανε χρήση του προϊόντος σχεδόν μισό αιώνα.
Το 2018 η Johnson & Johnson κλήθηκε να αποζημιώσει 22 γυναίκες οι οποίες είχαν καταθέσει ομαδική αγωγή. Η εταιρεία πλήρωσε 4.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ζωές όμως των ανθρώπων που χάθηκαν εξαιτίας του φονικού ταλκ δεν γυρίζουν πίσω.

ΣΧΕΤΙΚΑ