85 δισ. το κόστος της κλιματικής αλλαγής το '18

Φώτο: Shutterstock

Ο πλανήτης μας είναι άρρωστος και πλέον ο ανθρώπινος πολιτισμός οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει το σπίτι του, τουλάχιστον μέχρι να καταφέρει να αποικήσει άλλους πλανήτες, καθώς χτυπούν ολοένα και πιο δυνατά τα σειρήνες του κινδύνου. Μόνο το 2018 οι 10 χειρότερες καταστροφές που συνέβησαν και συνδέονταν με το κλίμα, στοίχισαν περίπου 85 δισ. δολάρια και αμέτρητες ανθρώπινες ζωές.

Από πλημμύρες μέχρι ακραίους καύσωνες, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της Christian Aid, ο ακραίος καιρός που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή χτύπησε κάθε κατοικημένη ήπειρο του πλανήτη, με την οργάνωση να καλεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Christian Aid στον τομέα του κλίματος, Κατ Κρέιμερ: «Αυτή η έρευνα δείχνει πως για πολλούς ανθρώπους, η κλιματική αλλαγή έχει άμεσα καταστροφικές συνέπειες στις ζωές και την επιβίωση τους». Παράλληλα οι ερευνητές προειδοποιούν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε ενδυνάμωση των κυμάτων καύσωνα, ακόμα πιο ακραίες βροχοπτώσεις, συρρίκνωση των καλλιεργειών και την επιδείνωση των αποθεμάτων νερού, προκαλώντας οικονομική καταστροφή και ανθρώπινη δυστυχία.

Περίπου 200 κράτη σχεδιάζουν να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν με την Συνθήκη του Παρισιού το 2015, όμως μέχρι στιγμής η προσπάθεια αυτή δείχνει να ατονεί, ενώ χαρακτηριστική είναι η στάση των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ που δείχνουν να αδιαφορούν για τον κίνδυνο που απειλεί τον πλανήτη μας.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πως στα τελευταία 22 χρόνια, τα 20 από αυτά έχουν υπάρξει τα θερμότερα του πλανήτη, με την θερμοκρασία να αυξάνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Το 2018 που μας πέρασε ήταν το 4ο θερμότερο έτος στην ιστορία του πλανήτη μας, με την Ευρώπη να πλήττεται από ξηρασίες σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση να επικρατεί στην «Γηραιά Ήπειρο».

Την ίδια στιγμή το κόστος των ζημιών ολοένα και μεγαλώνει. Όπως αναφέρει η έρευνα από τις πλέον «ακριβές» καταστροφές που συνέβησαν το 2018 ήταν οι τυφώνες Φλόρενς και Μάικλ που προκάλεσαν 32 δισ. δολάρια σε ζημιές καθώς χτύπησαν ανηλεώς τις ΗΠΑ, την Καραϊβική και μέρος της Κεντρικής Αμερικής.

Οι ΗΠΑ που συνεχίζουν να μην συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, υπέφεραν επίσης 9 δισ. δολάρια επιπλέον σε ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια στην Καλιφόρνια.

Η «καταραμένη γωνιά του πλανήτη», όπως αποκαλείται η ΝΑ Ασία είδε να πλήττεται ακόμη μια φορά από σοβαρές καταστροφές με τις πλημμύρες στη Νότια Ινδία και τον τυφώνα Μανγκούτ να πλήττει Φιλιππίνες και Κίνα με τεράστιο κόστος.

Επιπλέον η Ιαπωνία χτυπήθηκε επίσης άσχημα από σοβαρές πλημμύρες όλο το καλοκαίρι που μετά ακολούθησε ο τυφώνας Τζέμπι το φθινόπωρο που μαζί προκάλεσαν 9,3 δισ. δολάρια σε ζημιές, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίσαν την έρευνα σημείωσαν πως οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να μετατρέπονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη που μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τους πιο φτωχούς και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες .

Για την έρευνα οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα συνολικά κόστη από τα αρχεία των κυβέρνησεων, τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, αν και τα νούμερα υπολογίζουν μόνο την οικονομική ζημιά και όχι τις απώλειες των ανθρώπινων ζωών.

Μιλώντας στο Reuters, ο Μάικλ Μαν, καθηγητής της Ατμοσφαιρικής στο Penn State University, «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον ανεπαίσθητες» και συνέχισε σημειώνοντας «Ο καιρός του πλανήτη γίνεται όλο και πιο ακραίος μπροστά στα μάτια μας, το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει αυτή την καταστροφική πορεία είναι η άμεση μείωση του εκπομπών άνθρακα».

Ο πλανήτης μας είναι άρρωστος και το 2019 πρέπει να είναι η χρονιά που θα αρχίσουμε να τον φροντίζουμε λίγο περισσότερο...

ΣΧΕΤΙΚΑ