fbpxΤα μυστικά του... πλουσιότερου διαζυγίου στην ιστορία | Economistas.gr
Skip to main content

Τα μυστικά του... πλουσιότερου διαζυγίου στην ιστορία

Τα μυστικά του... πλουσιότερου διαζυγίου στην ιστορία
AP Images

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του διαζυγίου των Μπέζος στην Amazon; Ποια ήταν η μυθιστοριογράφος Μακένζι Τερτλ πρoτού γίνει η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο και πώς θα διαχειριστεί τώρα τις μετοχές και την περιουσία της;

Η εφημερίδα Financial Times εκτιμά πως το διαζύγιο θα επηρεάσει πολλούς ανθρώπους εκτός από τον οικογενειακό τους περίγυρο. Το τέλος μιας σχέσης θα έχει αντίκτυπο για παράδειγμα στους μετόχους της Amazon όπως και στους παραλήπτες φιλανθρωπικών συνεισφορών.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως οι λεπτομέρειες του οικονομικού διακανονισμού μεταξύ των Μπέζος θα μείνουν κρυφές. Το βέβαιο είναι όμως πως η κ. Μακένζι Μπέζος θα πάρει τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της περιουσίας και θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν – σύμφωνα με το ίδιο  δημοσίευμα – να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων και συγκεκριμένα των ποσών που διαθέτει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το ζεύγος Μπέζος δεν είχε δεσμευτεί σε φιλανθρωπική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας, μέχρι που ιδρύθηκε το Bezos Day One Fund, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για τους άστεγους και την εκπαίδευση μικρών παιδιών. Αυτή η πρωτοβουλία έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πώς θα συνεχίσουν άραγε το έργο τους; Οι ίδιοι -μετά την κοινοποίηση του χωρισμού τους- δήλωσαν πως θα συνεχίσουν σαν φίλοι και συνεργάτες σε διάφορα σχέδια.

Τι θα συμβεί με τα σπίτια του ζευγαριού στο Σιάτλ, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσινγκτον και στο Μπέβερλι Χίλς; Τι θα απογίνουν τα 400.000 εκτάρια γης στο δυτικό Τέξας;

Αν καταθέσουν αίτηση διαζυγίου στην Ουάσινγκτον όπου βρίσκονται τα κεντρικά της εταιρίας, τότε αυτόματα θα υπόκεινται στον περί ιδιοκτησίας νόμο – κάτι που σημαίνει πως θα είναι συνιδιοκτήτες των περιουσιακών τους στοιχείων. Σε ελεύθερη μετάφραση; Θα είναι και οι δυο οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο.

Οι απορίες των ειδημόνων αφορούν κυρίως στην φιλανθρωπική δράση του ζευγαριού που χωρίζει. Θα ιδρύσει η η κυρία Μπέζος κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα αποκλειστικά στο όνομα της; Θα χωρίσει το ζευγάρι τις μετοχές του στην Amazon; Οι δικηγόροι- στην πλειονότητα τους- δεν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να χωρίσουν οι Μπέζος τις μετοχές τους και να διασπάσουν τα δικαιώματα ψήφου τους στις γενικές συνελεύσεις.

Η Amazon αρνείται να σχολιάσει το πώς θα επηρεάσει το διαζύγιο το μερίδιο του Τζεφ Μπέζος στην εταιρία, επιβεβαιώνοντας τους νομικούς συμβούλους που υποστηρίζουν πως ο « διακανονισμός των Μπέζος» δεν θα δει το φως της μέρας.

Αυτό που θεωρούν σχεδόν βέβαιο δικηγόροι και σύμβουλοι είναι πως οι Μπέζος έχουν ήδη μεταφέρει μεγάλο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπικά καταπιστεύματα έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τα τέσσερα παιδιά τους. Ως γνωστόν τα καταπιστεύματα επιτρέπουν και την έκπτωση φόρων.

Όσο για το ποιο είναι το πραγματικό προφίλ της κ. Μακένζι Τερτλ -στοιχείο απαραίτητο για να παραβλεφθούν οι επόμενες κινήσεις της;

Η ίδια έχει συστηθεί ως μια εσωστρεφής βιβλιόφιλος . Απέφευγε όμως συστηματικά να εκθέσει στοιχεία της προσωπικότητας και της ζωής της. Η εικόνα της έχει ταυτιστεί με την Amazon. Υπήρξε βασικό στέλεχος της εταιρίας από την ημέρα της δημιουργίας της, καθώς ήταν η πρώτη λογίστρια της Amazon. Η μετατροπή της εταιρίας από ένα μικρό διαδικτυακό βιβλιοπωλείο στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι και δικό της κατόρθωμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς είναι το 24ωρο του Τζεφ Μπέζος
Πώς είναι το 24ωρο του Τζεφ Μπέζος
Πώς είναι είναι μια κανονική ημέρα ρουτίνας για τον πλουσιότερο άνθρωπο της Υφηλίου; Τι ομοιότητες και τι διαφορές έχει συγκριτικά με τη δική μας καθημερινότητα.
Πώς είναι το 24ωρο του Τζεφ Μπέζος
Μάνατζερ στο εδώλιο για αυτοκτονίες εργαζομένων
Μάνατζερ στο εδώλιο για αυτοκτονίες εργαζομένων
Άρχισε στην Γαλλία η πολύκροτη δίκη για τις αυτοκτονίες στην France Telecom. Κατηγορούμενος ο «μάνατζερ του τρόμου», που καθιέρωσε πρακτικές εκφοβισμού του προσωπικού.
Μάνατζερ στο εδώλιο για αυτοκτονίες εργαζομένων
Το Τελ Αβίβ μετατρέπεται στη πρωτεύουσα των startups
Το Τελ Αβίβ μετατρέπεται στη πρωτεύουσα των startups
Νέα ταλέντα και νέα κεφάλαια καταφτάνουν αδιάκοπα στη «Νέα Υόρκη της Μεσογείου» που ακροβατεί μεταξύ της τεχνολογίας και του φόβου αλλά να προσπαθεί να προσελκύσει μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς.
Το Τελ Αβίβ μετατρέπεται στη πρωτεύουσα των startups
Πόσο πλούσιος τελικά είναι ο Τζεφ Μπέζος;
Πόσο πλούσιος τελικά είναι ο Τζεφ Μπέζος;
Με περιουσία που εκτιμάται στα 109 δισεκατομμύρια δολάρια, η περιουσία του Μπέζος είναι 20% μεγαλύτερη από της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
Πόσο πλούσιος τελικά είναι ο Τζεφ Μπέζος;