Πετρέλαιο, όπλα, γαλαζοαίματοι και δυτικές ευαισθησίες

Στιγμιότυπο από το «Νταβός της Ερήμου» / Φωτογραφία: Associated Press

Η Δύση έχει ευαισθησίες, τις εξωτερικεύει αλλά δεν μένει πιστή στις αξίες της και στο συναίσθημα της. «Θα σταματήσει η ΕΕ να πουλά όπλα στους Σαουδάραβες μετά τη δολοφονία Κασόγκι;»

Ο ιστότοπος του Al Jazeera έθεσε το ερώτημα και πρότεινε την υιοθέτηση μιας κοινής γραμμής από την Ευρώπη απέναντι στο Ριάντ, επικαλούμενος ειδικούς.

Μόνο που όλα δείχνουν πως προέχουν οι μπίζνες και οι διπλωματικές ισορροπίες. Και πιο ισχυρός είναι αυτός που έχει το πετρέλαιο.

Μετά τη φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι -του δημοσιογράφου της Washington Post που ασκούσε σκληρή κριτική στο θρόνο- υπήρξαν διάφορες αντιδράσεις κρατών, από ευθείς μέχρι θολές. Ενδεικτικά η Γερμανία καταδίκασε τη δολοφονία και ανακοίνωσε πως θα παγώσει τις πωλήσεις όπλων. Η Ισπανία όμως αφού εξέφρασε την απογοήτευση της για το θάνατο του Σαουδάραβα, αποφάσισε πως δεν θα σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ριάντ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην ακυρώσει την αποστολή 400 καθοδηγούμενων με λέιζερ βομβών στη Σαουδική Αραβία παρά τον θάνατο δεκάδων παιδιών στην Υεμένη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Ριάντ. Για να μην ακυρώσει με τη σειρά της η Σαουδική Αραβία την παραγγελία στα ισπανικά ναυπηγεία Navartia για την κατασκευή πέντε πολεμικών πλοίων έναντι 1.8 δισεκατομμυρίου ευρώ. Για την ισπανική κυβέρνηση αυτό που προέχει λοιπόν είναι η καλή σχέση με τη μοναρχία του κόλπου. Κι ας γνωρίζει καλά πως το Ριάντ είναι βασικός σπόνσορας των τζιχαντιστών. Διότι όπως σημείωσε και η ισπανική El Pais, οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισπανίας, είναι υπόθεση των βασιλικών οικογενειών.

Η ισπανική βασιλική οικογένεια -σύμφωνα με το δημοσίευμα- είναι εκείνη που ανοίγει τις πόρτες για τις μεγάλες μπίζνες μεταξύ των δυο χωρών. Η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα που διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις με το βασίλειο. Το ίδιο ισχύει για τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και δεν μοιάζουν διατεθειμένες να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ριάντ παρόλο που ζητούν από τη Σαουδική Αραβία διαφανή έρευνα για την υπόθεση Κασόγκι. Η διάρρηξη των δεσμών μεταξύ των δυο χωρών φαντάζει απίθανη καθώς εκτός για τον Τραμπ εξέχουσα σημασία έχουν τα σχέδια του στη Μέση Ανατολή και η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Γι’ αυτό το λόγο δεν προβλέπεται να παγώσει τη συμφωνία πώλησης οπλικών συστημάτων ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σύνηψε με τους Σαούντ πριν από ένα χρόνο.

Πριν από λίγες ημέρες εταιρείες-κολοσσοί ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο Νταβός της ερήμου, όπως είναι ευρέως γνωστή η τριήμερης διεθνής επενδυτική συνδιάσκεψη που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν. Την αρχή έκανε ο διευθύνων σύμβουλο της JP Morgan Τζέιμι Ντέιμον. Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον ακολούθησαν Υπήρξαν όμως και εταιρείες που επέλεξαν να συμμετέχουν στο επενδυτικό event όπως η Goldman Sachs. Όσο για το λόγο που υπερδυνάμεις και κολοσσοί φοβούνται να έρθουν σε ρήξη με το βασίλειο της Αραβικής χερσονήσου; Γιατί όλοι γνωρίζουν πως κινεί τις αγορές του πετρελαίου και πως αν χρησιμοποιούσε το μαύρο χρυσό ως οικονομικό όπλο, θα μπορούσε να προκαλέσει χάος σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ