Γιατί οι Ιάπωνες συνταξιούχοι θέλουν να μπουν φυλακή

Φώτο: Associated Press

Για ποιο λόγο οι Ιάπωνες συνταξιούχοι επιδιώκουν να καταλήξουν στη φυλακή; Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από ένα ασυνήθιστο φαινόμενο άμεσα συνδεδεμένο με την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας. Οι ηλικιωμένοι γίνονται ολοένα και πιο παραβατικοί με απώτερο στόχο... να συλληφθούν.

Όσο για την αιτία; Η αδυναμία επιβίωσης στον έξω κόσμο δεδομένου πως οι συντάξεις είναι εξαιρετικά χαμηλές και τα κόστος ζωής πολύ υψηλό. Μοναδική λύση φαντάζει η ασφάλεια ενός κελιού και η σίγουρη παροχή ενός πιάτου ζεστού φαγητού.

Τα εγκλήματα που διαπράττονται από τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Το βρετανικό δίκτυο μας παρουσιάζει την περίπτωση του 69χρονου Toshio Takata που ομολογεί πως αποφάσισε να παρανομήσει γιατί ήταν φτωχός και ήθελε απλά να βρει ένα χώρο όπου μπορούσε να ζει δίχως να πληρώνει ενοίκιο. Δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιλέξει να καταλήξει στη φυλακή. «Όταν έφτασα στη ηλικία συνταξιοδότησης, συνειδητοποίησα πως τα χρήματα που λάμβανα δεν ήταν αρκετά για να ζήσω. Κάποια στιγμή μου ήρθε η ιδέα πως θα μπορούσα να επιβιώσω μόνο πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Τότε πήρα ένα ποδήλατο, πήγα στο αστυνομικό τμήμα και τους είπα «παιδιά το έκλεψα!

Το σχέδιο του λειτούργησε και ο Toshio Takata φυλακίστηκε. Η ποινή του όμως δεν ήταν μεγάλη καθώς το αδίκημα δεν ήταν σοβαρό. Έτσι αποφάσισε να διαπράξει κάτι σοβαρότερο. Πήρε ένα μαχαίρι και άρχισε να απειλεί γυναίκες με την ελπίδα πως κάποια θα καλέσει την αστυνομία. Και η επιθυμία του εκπληρώθηκε. Ο Toshio πέρασε οκτώ χρόνια στην φυλακή έχοντας τη δυνατότητα να αποταμιεύσει κάποια από τα χρήματα τη σύνταξη του για να περάσει τα βαθιά γεράματα του. Όταν θα ήταν ξανά έξω.

Αυτή είναι μια ενδεικτική περίπτωση για τη οικονομική και ψυχολογική κατάσταση των Γιαπωνέζων συνταξιούχων. Πλέον ένας στους πέντε παραβάτες του νόμου στην Ιαπωνία είναι άνω των 65 ετών ενώ το 1997 μόνο ένα στα είκοσι αδικήματα διαπράττονταν από ηλικιωμένους.

Οι αριθμοί αντανακλούν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην οικονομία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες και το ψυχικό στάτους των γηραιών Γιαπωνέζων που δεν θέλουν να «γίνουν βάρος» στα παιδιά τους – όπως ομολογούν- από τη στιγμή που το ιαπωνικό κράτος δεν φροντίζει να τους παράσχει μια αξιοπρεπή σύνταξη που θα τους επιτρέψει να έχουν αυτάρκεια και αυτονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ