fbpxΓιατί ο Μπιλ Γκειτς τα έβαλε με τις αγελάδες | Economistas.gr
Skip to main content

Γιατί ο Μπιλ Γκειτς τα έβαλε με τις αγελάδες

Γιατί ο Μπιλ Γκειτς τα έβαλε με τις αγελάδες
Φώτο: Shutterstock

«Εύχομαι περισσότεροι άνθρωποι να μπορούσαν να καταλάβουν πλήρως τι χρειάζεται για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς στην ετήσια ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε μαζί με την σύζυγο του, μέσα στην εβδομάδα.

Κάθε χρόνο ο ιδρυτής της Microsoft και η σύζυγος του Μελίντα δημοσιεύουν ένα γράμμα στο προσωπικό του blog, που υπογραμμίζουν τα ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν χαρά, ανησυχία ή ακόμα και έκπληξη.

Τα θέματα που πραγματεύεται η επιστολή προέρχονται από εμπειρίες του ζευγαριού που γυρίζει την υφήλιο για να καταπολεμήσει φτώχεια, αρρώστιες και άλλα προβλήματα.

Ο Μπιλ Γκέιτς μάχεται κατά της κλιματικής αλλαγής μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και του επενδυτικού fund Breakthrough Energy Ventures αξίας 1 δισ. δολαρίων, που ηγείται ο ίδιος ο ιδρυτής της Microsoft και έχει συμπαίκτες δισεκατομμυριούχους όπως ο Τζεφ Μπέζος, ο Μάρκ Μπένιοφ, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Ριντ Χόφμαν, ο Τζακ Μα, ο Τζορτζ Σόρος, ο Τομ Στέγιερ, η Μεγκ Γουιτμαν αλλά και ο Μαρκ Ζουκένμπεργκ.

Το «fund των δισεκατομμυριούχων» στοχεύει να επενδύσει σε startups και έρευνα, αντιμετωπίζοντας τις «μεγάλες προκλήσεις» όπως αποκαλεί ο Μπιλ Γκέιτς τις καλλιέργειες, τα κτίρια, τον ηλεκτρισμό, την μεταποίηση και τις μεταφορές.

Στην ανοιχτή του επιστολή, ο Γκέιτς σημείωσε πως υπάρχει ελπιδοφόρα πρόοδος για ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα όμως σημειώνει πως υπάρχουν δυο τομείς που προκαλούν το 21% και 24% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά παραγνωρίζεται η αρνητική συμβολή τους. Αυτά είναι η κατασκευή των οικοδομικών υλικών και η γεωργία.

Η κατασκευή οικοδομικών υλικών όπως το ατσάλι και το τσιμέντο χρειάζονται πολλά ορυκτά καύσιμα και διαδικασίες που παράγουν τρομακτικές ποσότητες άνθρακα, όπως σημειώνει ο επιχειρηματίας-φιλάνθρωπος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Με τον κόσμο να βρίσκεται σε πορεία να διπλασιάσει τον αριθμό των κτιρίων μέχρι το 2060, ο Γκέιτς σημειώνει πως κάτι τέτοιο θα είναι σαν «να χτίζεται κάθε μήνα για 40 χρόνια μια ολόκληρη Νέα Υόρκη» και συμπληρώνει πως «πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να τα κάνουμε όλα χωρίς να κάνουμε χειρότερη την κλιματική αλλαγή».

Η γεωργία αποτελεί ακόμα έναν ένοχο για την παραγωγή των αερίων θερμοκηπίου. Παρά την χαριτωμένη βουκολική εικόνα των αγελάδων να περιφέρονται στους καταπράσινους λόφους, ο Μπιλ Γκέιτς υπογραμμίζει πως τα βοοειδή αποβάλλουν ποσότητες μεθανίου με κάθε φυσική τους δραστηριότητα. 

Προφανώς ο ιδρυτής της Microsoft δεν προτείνει την απαγόρευση της κτηνοτροφίας βοοειδών, όπως επίσης δεν λέει να σταματήσουν οι κατασκευές νέων κτιρίων ή οι μετακινήσεις. Απλώς θέλει ο κόσμος να επικεντρωθεί περισσότερο να βρει λύσεις σε όλα τα ζητήματα που πληγώνουν το κλίμα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι τέλεια, αλλά θα πρέπει να ακούμε για τα φορτηγά, το τσιμέντο και τα αέρια των αγελάδων επίσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

85 δισ. το κόστος της κλιματικής αλλαγής το '18
85 δισ. το κόστος της κλιματικής αλλαγής το '18
Κάθε χρόνο αυξάνεται ο λογαριασμός των ζημιών που αφήνουν πίσω οι φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
85 δισ. το κόστος της κλιματικής αλλαγής το '18