Υψηλές προσδοκίες από την κάνναβη

Η κάνναβη, αποποινικοποιείται, μπαίνει στα χρηματιστήρια και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Αν σε αυτό το αισιόδοξο οικονομικό τοπίο, προσθέσουμε τη μείωση της παραβατικότητας -απόρροια της νομιμοποίησης της χρήσης της σε ορισμένες χώρες- τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Στον Καναδά, στην πρώτη χώρα των G7 που νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για όλες τις χρήσεις, τα καταστήματα ξεπουλούν και οι προμήθειες τελειώνουν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα. Στο Χρηματιστήριο του Τορόντο έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία της κάνναβης τους τελευταίους μήνες. Οι εταιρείες της συγκεκριμένης αγοράς εισβάλλουν στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η Aurora Cannabis, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της ιατρικής κάνναβης μπαίνει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Canopy Growth που δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα βλέπει την αξία της να εκτινάσσεται στα 13,88 δισ. δολάρια.

Η απόφαση του Καναδά να νομιμοποιήσει τη χρήση της μαριχουάνας δίνει μια τεράστια ώθηση στην οικονομία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Φέρνει έσοδα στο κράτος μέσω της φορολόγησης και στοχεύει να σταματήσει τις εγκληματικές ομάδες που έλεγχαν έως τώρα την αγορά βγάζοντας κέρδη δισεκατομμυρίων από την παράνομη παραγωγή και διανομή.

Στον Καναδά καταναλώθηκαν 773 τόνοι κάνναβης κατά τη διάρκεια του 2017.

Εκτιμάται πως έπειτα από αυτή την απόφαση τα κρατικά ταμεία του Καναδά θα ενισχυθούν κατά 600 εκατ. δολάρια ετησίως.

Η πρώτη χώρα όμως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού που αποποινικοποίησε την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς δεν ήταν ο Καναδάς αλλά η Ουρουγουάη.

Η κατοχή και η χρήση μαριχουάνας νομιμοποιήθηκαν το 2013 επί προεδρίας του Χoσέ Μουχίκα, γνωστού και ως ο «πιο φτωχός ηγέτης στον κόσμο». Ανάμεσα στους στόχους της κυβέρνησης ήταν η αφαίρεση του τζίρου της συγκεκριμένης αγοράς- ο οποίος έφτανε και τα 50 εκατ. δολάρια τον χρόνο - από τις εγκληματικές συμμορίες. Σήμερα ήδη περισσότερο από το 20% των χρηστών κάνναβης έχει εγγραφεί στην κρατική βάση δεδομένων του λατινοαμερικάνικου κράτους.

Στις ΗΠΑ η κάνναβη θεωρείται παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά αρκετές Πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη φαρμακευτική κάνναβη και αρκετές έχουν χαλαρώσει το νομικό τους πλαίσιο σε σχέση με την κατανάλωση μαριχουάνας. Η χρήση για ψυχαγωγικούς λόγους είναι νόμιμη σε εννέα Πολιτείες. Η Μέκκα της αμερικανικής κάνναβης βρίσκεται όμως στην Καλιφόρνια, στο Αδελάδο, μια πόλη που ήταν καταδικασμένη να πεθάνει. Η κάνναβη όμως της έδωσε ξανά πνοή και έτσι ο τόπος που ξεψυχούσε, αναστήθηκε χάρη στα θερμοκήπια και εργοστάσια επεξεργασίας της κάνναβης.

Αν δεν λυθεί όμως η «διαφορά» - όπως γράφει το CNN- ανάμεσα στον ομοσπονδιακό νόμο και στο νόμο των αμερικανικών Πολιτειών, οι αμερικανικές τράπεζες θα χάσουν «ένα επιχειρηματικό boom» καθώς δεν θα μπουν εύκολα σε αυτό το επικερδές παιχνίδι. Βάσει των στοιχείων του ίδιου δημοσιεύματος η βιομηχανία της κάνναβης αναμένεται να αναπτυχθεί και να φτάσει τα 23,4 δισ. δολάρια μέχρι το 2022 σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της αγοράς της κάνναβης Arcview.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ΗΠΑ, ο Λίβανος -που αποτελεί σήμερα τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό ινδικής κάνναβης- ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την καλλιέργεια. Είχε προηγηθεί μελέτη της McKinsey που πρότεινε τη νομιμοποίηση ως μέτρο ενίσχυσης της οικονομίας και αντιμετώπισης της ύφεσης και της ανεργίας που έχει πλήξει τον Λίβανο ως παράπλευρη απώλεια του συριακού εμφυλίου.

Επιστρέφουμε στον ευρωπαϊκό Νότο. Η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης είναι νόμιμη από το 2016 στην Ιταλία με αποτέλεσμα. Οι Ιταλοί – χάρη στο νόμο που επιτρέπει την καλλιέργεια για μη φαρμακευτική χρήση του φυτού – παράγουν ζυμαρικά και μπισκότα κάνναβης. Έτσι η κάνναβη σώζει τις ιταλικές επιχειρήσεις και θεωρείται ως ένας από τους μοχλούς ανάπτυξης της ιταλικής αγροτικής οικονομίας. Εκτιμάται πως η κάνναβη αποφέρει κέρδη δέκα φορές μεγαλύτερα από το σιτάρι, δηλαδή 2.500 ευρώ ανά εκτάριο. Θεωρείται δηλαδή μια λύση για την κρίση που πλήττει τους Ιταλούς αγρότες και ένας τρόπος αποδυνάμωσης της ιταλικής μαφίας που για χρόνια έλεγχε την παραγωγή και τη διακίνηση του «χόρτου».

Πιο δυτικά, στην Πορτογαλία η απόφαση να αποποινικοποιηθεί η χρήση ναρκωτικών είδε τα ποσοστά θνησιμότητας να μειώνονται σταδιακά σε σημείο που σήμερα διατηρεί ποσοστά κατά πέντε φορές χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και τα ποσοστά μολύνσεων από τον ιό HIV.

Η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι ιδιαίτερη και αφορά όλα τα είδη ψυχοτρόπων ουσιών, από τη μαριχουάνα μέχρι την ηρωίνη. Τα οφέλη στη συγκεκριμένη χώρα που από το 2001 έχει υιοθετήσει την πρωτοποριακή πολιτική για τα ναρκωτικά δεν είναι αμιγώς οικονομικά. Αλλά όταν ένα κράτος μειώνει τον αριθμό των τοξικομανών του και δεν αναγκάζεται να ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ για την θεραπεία και την περίθαλψη τους, δεν βγαίνει κερδισμένο και σε οικονομικό επίπεδο; Πέρα, φυσικά, από το γεγονός πως παραδίδει ένα μάθημα πολιτισμού και ανεκτικότητας…

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ