Βενεζουέλα, ώρα μηδέν

Άδεια ράφια σε σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας / Φωτογραφία: Shutterstock

Εκρηκτικός πληθωρισμός, νέες σκληρές αμερικανικές κυρώσεις, σημαντικές ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα, μητέρες που απαρνούνται τα παιδιά τους για ένα πιάτο φαϊ, αποτυχημένες απόπειρες κυκλοφορίας κρυπτονομίσματος και μια μαζική έξοδος διαρκείας από τη χώρα.

Στα ανωτέρω συνοψίζεται η εικόνα που επικρατεί στη Βενεζουέλα τον Νοέμβριο του 2018, τέσσερα χρόνια αφού η χώρα βυθίστηκε σε ύφεση. Η ισπανική El Pais σε σημερινό της δημοσίευμα γράφει για τη «μαζική μετανάστευση από το Καράκας προς τις γειτονικές χώρες. Το 7% του πληθυσμού έχει ήδη αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Κολομβία, στο Εκουαδόρ, στο Περού, στη Βραζιλία. Το 90% όσων προέρχονται από τη Βενεζουέλα και ζουν στην Κολομβία -σύμφωνα με το ισπανικό δημοσίευμα- έφτασαν στη χώρα τα τελευταία δυο χρόνια, πληροφορία ενδεικτική για την επιδείνωση της κατάστασης. Εκτιμάται πως 2.3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το λατινοαμερικανικό κράτος που διαθέτει τεράστια αποθέματα μαύρου χρυσού καθώς και σημαντικές ποσότητες καφέ και κακάο.

Κι όμως η Βενεζουέλα δεν μπορεί να ταϊσει τα παιδιά της για άλλη μια φορά μετά των πτώση των τιμών του πετρελαίου δεδομένου πως η οικονομία της χώρα βασίζεται στις εξαγωγές μαύρου χρυσού. Η ακραία φτώχεια έχει αγγίξει το 40% και η τελευταία νοσηρή έκφραση της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα είναι διωγμός των εφήβων από τα σπίτια έτσι ώστε να μη στερήσουν από τα μικρότερα αδέρφια τους το βασικό γεύμα της ημέρας. Μητέρες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους σε ορφανοτροφεία ή να τα δώσουν για υιοθεσία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC. Στην πλούσια σε μαύρο χρυσό Βενεζουέλα με τους φτωχούς πολίτες και τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο το φαγητό έχει μετεξελιχθεί σε πολυτέλεια . Το γεύμα της ημέρας είναι πλέον αιτία σύγκρουσης μέσα στα σπίτια του Καράκας. Στις περισσότερες οικογένειες- μπαίνει κλήρος για το ποιος θα είναι τυχερός της βραδιάς, που θα δειπνήσει εις βάρος των υπολοίπων.

Στην Βενεζουέλα τα τρόφιμα είναι εισαγόμενα στη συντριπτική τους πλειοψηφία καθώς δεν υπάρχει σημαντική εθνική παραγωγή. Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα . Η μείωση των τιμών που δημιουργήθηκε μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε υπερχρέωση και νέα ύφεση. Και η ύφεση με τη σειρά της οδήγησε σε μείωση της παραγωγής μαύρου χρυσού.

Η Ρωσία προσπαθεί να αναστρέψει την οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας και στέλνει υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να τη βοηθήσουν να αναπτύξει ένα σχέδιο που θα διαχειριστεί την κρίση. Το Καράκας όμως πληρώνει τελικά ακριβά τις σχέσεις του με τη Μόσχα. Ο Νικολά Μαδούρο αποδίδει την κρίση στον οικονομικό πόλεμο που δέχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 1.000.000 % μέχρι το τέλος του 2018 με αποτέλεσμα η Βενεζουέλα να ζήσει στιγμές Γερμανίας του 1923, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Αλεχάνδρο Βέρνερ από το ΔΝΤ. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν η κρίση θα μεταδοθεί και σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, κάτι που θεωρείται πιθανό.

Από το 2014 που η Βενεζουέλα βυθίστηκε σε ύφεση οι εικόνες που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμο δεν μπορούν να διαγραφούν από τον ανθρώπινο νου.

Γυναίκες, άνδρες και παιδιά εξακολουθούν να αναζητούν φαγητό στα σκουπίδια, κυρίως στις παραγκουπόλεις. Ουρές σχηματίζονται έξω από σούπερ μάρκετ για ένα κομμάτι κρέας ενώ τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια. Ούτε αντιβιοτικά, ούτε αντισυλληπτικά, ούτε προφυλακτικά σε μια με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εφηβικών εγκυμοσύνων σε όλη την ήπειρο. Οι γυναίκες γεννούν λοιπόν παιδιά που καλούνται αργότερα να απαρνηθούν..

Αν το 2015 ήταν η «μαύρη χρονιά» για το λατινοαμερικανικό κράτος…με λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ, τραυματίες, συλληφθέντες και νεκρούς, το 2018 είναι η χρονιά που η Βενεζουέλα βγάζει τα παιδιά της στο δρόμο και τα μεταμορφώνει σε «ορφανούς ζητιάνους». Και ας έχουν οικογένεια και σπίτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ