Πώς πετύχαμε την έξοδο από την κρίση

Φωτο: Shutterstock

Ράλι στην αγορά ομολόγων με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υπεραποδίδει των άλλων ευρωπαϊκών αγορών ενώ ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη άνω του 40% ξορκίζει τις ανησυχίες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον κίνδυνο νέων κεφαλαιακών αναγκών.

Η θεαματική βελτίωση των αποτιμήσεων των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της βελτίωσης του μακροοικονομικου περιβάλλοντος - το 2019 θα είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης, της απομάκρυνσης της αβεβαιότητας και της αστάθειας - δεν ακούμε ούτε διαβάζουμε πια για Grexit, και της δραστικής μείωσης του πολιτικού κινδύνου - ο κόσμος πια δεν ακούει απίθανους τύπους που υπόσχονται μαγικές λύσεις.

Η κυβέρνηση δεν χάνει την ευκαιρία να υπογραμμίζει την βελτίωση των συνθηκών και να πανηγυρίζει για την κατάσταση ως αποτέλεσμα της πολιτικής και των επιλογών της.

Όμως η πραγματικότητα είναι πιο πεζή για τη χώρα και τις επιλογές μας ή τουλάχιστον τις επιλογές ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. Η έξοδος από την κρίση και τα περιβόητα μνημόνια ήρθε περίπου αυτόματα όταν απλά αφήσαμε τα χέρια... από το πιλοτήριο. Από το τιμόνι. Όταν απλά παραιτηθήκαμε από την προσπάθεια να σώσουμε τη χώρα. Όταν σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις, οι επαναδιαπραγματεύσεις και τα μεγαλεπήβολα σχέδια για το σκίσιμο των μνημονίων, την διαγραφή του χρέους, τον τερματισμό της λιτότητας, τις γερμανικές αποζημιώσεις, τα ρούβλια και τα άλλα πολλά απίθανα που ακούσαμε και τόσο πρόθυμα πιστέψαμε.

Η πορεία για την έξοδο από την κρίση ξεκίνησε μόλις ο Σύριζα σταμάτησε να εφαρμόζει την πολιτική του (αν μπορει να χαρακτηριστεί έτσι το οικονομικό προγραμμα του Σύριζα) και με ζήλο ακολούθησε αυτά που ζητούσαν οι δανειστές.

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα έχουν άφθονο υλικό να αναλύσουν για το πως η ανευθυνότητα του πολιτικού συστήματος και η βιασύνη ενός λαού για μια γρήγορη λύση μετέτρεψαν μια οικονομική κρίση σε μια άνευ προηγουμένου, σε διάρκεια και επιπτώσεις, ύφεση σε καιρό ειρήνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ