Επιστροφή στην κανονικότητα;

Φωτο: Shutterstock

Ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει με τις επικείμενες Εθνικές Εκλογές, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου, για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει πολλά, και από όλες τις εναλλακτικές διαδρομές, για διάφορους λόγους, η χώρα ακολουθούσε πάντα την χειρότερη: πολιτική αστάθεια, ακραία αβεβαιότητα, άρνηση της πραγματικότητας, απατηλές υποσχέσεις και άφθονες αυταπάτες. Αφήσαμε την κρίση να εξελιχθεί σε μια οικονομική πυρκαγιά, η οποία μέσα από συνεχείς «αναζωπυρώσεις» κατέκαψε τη χώρα.

Όμως όλα αυτά δεν έχουν μεγάλη σημασία.

Σημασία έχει να μην διολισθήσουμε ξανά σε αδιέξοδο και να μην χαθεί άλλη μια δεκαετία.

Η προοπτική των εκλογών δημιουργεί ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και την πραγματική έξοδο από την κρίση. Αρκεί από τις εκλογές να προκύψει ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας σύγχρονος πολιτικός με μοντέρνες αντιλήψεις και πολύ καλή κατανόηση των προκλήσεων και των καταστάσεων, μπορεί να είναι αυτός που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Η επενδυτική κοινότητα περιμένει με ενθουσιασμό τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που δεν θα έχει εχθρική στάση για το επιχειρείν και τις επενδύσεις ενώ η οικονομία είναι έτοιμη εδώ και καιρό να ανακάμψει δυναμικά.

Όμως αυτό δεν θα γίνει αυτόματα. Και καμία ανάκαμψη δεν θα έχει διάρκεια αν δεν αντιμετωπιστούν τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα με πρώτο πρώτο αυτό της (μη) λειτουργίας του κράτους και αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε την αλλαγή νοοτροπίας. Η επιβίωση της χώρας είναι αδύνατη με τις νοοτροπίες και τις μικροκομματικές αντιλήψεις που κυριάρχησαν από το 1980 και μετά. Η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη είναι αδύνατη με θεσμούς - πιόνια της εκάστοτε κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ