Οι εκλογές και οι προσδοκίες των επενδυτών

Φωτο: Shutterstock

Ο χρόνος μετρά αντίστροφά για την αλλαγή κυβέρνησης και οι περισσότερες πιθανότητες δείχνουν ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Η Ελλάδα πρώτη μπήκε στο τούνελ της κρίσης και της αστάθειας και φαίνεται ότι, επιτέλους, επιστρέφει στον κανονικό κόσμο την ίδια ώρα που τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη πελαγοδρομούν σε μια κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας που πριν λίγα χρόνια θα φάνταζε αδιανόητη.

Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε το παράδοξο οι αγορές μετοχών και ομολόγων στην Αθήνα να αποκομίζουν εντυπωσιακά κέρδη «κόντρα» στην σημαντική επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές του εξωτερικού. Ακριβώς όπως τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στο περιθώριο και κινήθηκε αντίθετα, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, στο πάρτι των ξένων αγορών έτσι και σήμερα για τους δικούς της ειδικούς λόγους η Ελλάδα κινείται «κόντρα» στις ξένες αγορές.

Μέχρι τώρα οι επενδυτές αναγνώριζαν την εντυπωσιακή βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας ωστόσο ανησυχούσαν για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Με τόσο αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και παρά την συμφωνία για την μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, υπήρχαν μεγάλες αμφιβολίες για το εάν η χώρα μπορεί να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αυτό τώρα αλλάζει. Το νέο σενάριο που τιμολογείται ήδη από τους επενδυτές προβλέπει ότι μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει την τόλμη να προχωρήσει σε όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η επενδυτική δραστηριότητα, θα μπορέσει πολύ γρήγορα να απελευθερώσει το δυναμισμό της οικονομίας, ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης να κινηθεί γρήγορα προς το 3% ή και στο 4% και ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης να φθάσει ή να ξεπεράσει το 2% και να φύγουν από το προσκήνιο οι τελευταίες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να αντέξει το υψηλό χρέος της μακροπρόθεσμα.

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης θα επανεξετάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, προχωρώντας στις αναβαθμίσεις που είχαν «παγώσει» το προηγούμενο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκκίνηση ενός νέου, ενάρετου, κύκλου. Τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ