Η ανωμαλία των «κόκκινων» δανείων και η λύση της ΤτΕ

Φωτο: Shutterstock

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια, δεν αποτελούν απλά ένα μεγάλο πρόβλημα. Όταν ο μισός ισολογισμός των τραπεζών είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν συζητάμε για πρόβλημα, ούτε για τεράστιο πρόβλημα αλλά για μια ανωμαλία.

Το δυσθεώρητο ύψος των προβληματικών δανείων, φτάνουν σήμερα το επίπεδο των 90 δις. ευρώ, και η αδυναμία αντιμετώπισής τους αποτελούν την βασική αιτία για την αποτυχία των ανακεφαλαιοποιήσεων και την μεγάλη εστία ανησυχίας ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν και πάλι νέα κεφάλαια. Το βαρίδι των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθηλώνει τις τράπεζες σε αδράνεια και παραίτηση: θυμίζουν περισσότερο νεκροζώντανους οργανισμούς αδυνατώντας να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη βύθιση της περιόδου 2011 - 2013, και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, εκτιμήσεις που εάν επαληθεύονταν ίσως επέτρεπαν στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν αυτοδύναμα το πρόβλημα. Αυτό δεν έγινε.

Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν σήμερα μια μεγάλη ανωμαλία, που μπορεί να εκτροχιάσει ανά πάσα στιγμή το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα. Για να επιλυθεί με κλασικά μέσα χρειάζονται πάρα πολλά χρόνια αν όχι δεκαετίες, χρόνος που δεν υπάρχει.

Οι τράπεζες δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν με συμβατικά μέσα μια μη συμβατική κατάσταση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ένας από τους ελάχιστους θεσμούς της χώρας που λειτουργούν με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα, μέσα από τη λύση που έχει επεξεργαστεί έρχεται να προσφέρει τα μη συμβατικά όπλα που απαιτούνται για την υπέρβαση του τραπεζικού αδιεξόδου. Το σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, αποτελεί την πλέον οργανωμένη και συγκροτημένη λύση που έχει παρουσιαστεί στη χώρα από το ξέσπασμα της κρίσης δημιουργώντας ελπίδες για την οριστική επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

g.papadogiannis@economistas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ