fbpxΚορωνοϊός: Μεγάλη ζημιά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο -Τα νούμερα | Economistas.gr
Skip to main content

Κορωνοϊός: Μεγάλη ζημιά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο -Τα νούμερα

Κορωνοϊός: Μεγάλη ζημιά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο -Τα νούμερα
Ο Λιονέλ Μέσι στο ντέρμπι Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Η πανδημία του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Τα πρωταθλήματα έχουν διακοπεί, ενώ τα τελευταία παιχνίδια έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. Αποτέλεσμα το καλεντάρι να μένει πίσω και προγραμματισμένα έσοδα να πηγαίνουν... πίσω. Αρα και χασούρα εκατομμυρίων ευρώ για λίγκες και ομάδες.

Ακόμη βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες της διακοπής των πρωταθλημάτων, αλλά ήδη υπάρχει μια πρώτη εικόνα της οικονομικής ζημιάς.

Η Ιταλία και η Serie A έχουν την μεγαλύτερη ζημιά. Μέχρι τις 3 Απριλίου δεν θα γίνουν αγώνες, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η καθυστέρηση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Το συμβόλαιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που υπέγραψαν οι ομάδες της Serie A το 2018 για την επόμενη τριετία αφορούσε ετήσια έσοδα σχεδόν 1 δις.ευρώ (973.000.000). Με δεδομένη την αναστολή της δράσης για τον επόμενο μήνα μέχρι τις αρχές Απριλίου, οι ομάδες του πρωταθλήματος θα χάσουν συνολικά περίπου 100 εκατ. ευρώ, ποσό που αναλογικά διαφέρει από κλαμπ σε κλαμπ ανάλογα την εμπορικότητα του.

Ακολουθεί η La Liga, με τους ιθύνοντες να ανακοινώνουν το μεσημέρι της Πέμπτης και επίσημα την αναβολή των αγώνων για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Για να φτάσουμε σε αυτό το απροχώρητο σημείο, προηγήθηκαν δεκάδες παιχνίδια χωρίς θεατές, φαινόμενο που παρατηρήθηκε από την Μπουντεσλίγκα μέχρι τα Champions League και Europa League. 

Τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρου τέλους στη σεζόν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη κι αν όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια της σεζόν διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο, η πλήρης αναστολή των δραστηριοτήτων για μεγάλο διάστημα ή ακόμα και για το υπόλοιπο της τρέχουσας περιόδου, μοιάζει με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για όλες τις ομάδες.

Η Αγγλία... τρέμει

Η Premier League έχει διακοπεί για δύο εβδομάδες. Οι ομάδες κινδυνεύουν να χάσουν 130 εκατομμύρια ευρώ για έναν μήνα με άδεια γήπεδα και τουλάχιστον τα τριπλάσια αθροιστικά αν υπάρξει οριστικά διακοπή, από τη στιγμή που η ρήτρα των τηλεοπτικών για τη φετινή σεζόν (έχουν περάσει τα 2/3) φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Μετά από τη διεξαγωγή ορισμένων ματς κεκλεισμένων των θυρών, αποφασίστηκε αναστολή και στην Primera Division κι εκεί οι επιπτώσεις έχουν ήδη υπολογιστεί. Και είναι μεγάλες... Σε περίπτωση που δεν επανεκκινήσει η σεζόν, οι 20 ομάδες θα χάσουν συνολικά 665 εκατομμύρια ευρώ: 549 από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, 78,1 από τους κατόχους διαρκείας και τις εγγραφές μελών και 41,4 από τα έσοδα των εισιτηρίων για τις εναπομείνασες αγωνιστικές.

Ο φόβος των Γερμανών

Η Γερμανία με την πανίσχυρη σε όλα τα επίπεδα Μπουντεσλίγκα έχει μεγάλο πρόβλημα. Με βάση τα ετήσια έσοδα της περασμένης χρονιάς που ανήλθαν στα 520 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει ήδη χασούρα. Κατά μέσο όρο, κάθε κλαμπ θα χάσει 1,7 εκατ.ευρώ από τα εισιτήρια για τους αγώνες δίχως κόσμο. Και τα μεγάλα κλαμπ θα έχουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. 

Η Γαλλία ήδη μετρά την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τα εισιτήρια. Τώρα με τη διακοπή του πρωταθλήματος το εκάστοτε κλαμπ ενδέχεται να χάσει ως και 5 εκατομμύρια ευρώ για έναν μήνα δίχως αγώνες, από κοινού με τα ποσά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο κίνδυνος για τα κλαμπ που πληρώνουν μεγάλους μισθούς στους παίκτες τους και τους έχουν... ανενεργούς στα σπίτια τους λόγω κορωνοϊού, είναι τεράστιος. Ακόμη μεγαλύτερος θα γίνει όμως αν πάμε σε οριστική διακοπή πρωταθλημάτων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με ακραία φτώχεια
Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με ακραία φτώχεια
Η Αν. Ασίας θα πρέπει να προετοιμάζεται για «σοβαρές συνέπειες» στη φτώχεια και στο επίπεδο διαβίωσης, λόγω ασθενειών, θανάτων και χαμένων εισοδημάτων.
Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με ακραία φτώχεια