Δουλεύοντας πολύ για να παράγουμε λίγα

Φωτο: Shutterstock

Αν κοιτάξει κανείς τα στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ θα δει ότι οι ώρες εργασίας του μέσου έλληνα εργαζομένου διαμορφώνονται σε επίπεδα ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ωστόσο, αν συνεχίσει να κοιτά τα στατιστικά και αναζητήσει την παραγωγικότητα της εργασίας τότε θα διαπιστώσει πως σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλή παραγωγικότητα της εργασίας στην οικονομία, η χώρα μας είναι ουραγός.

Με απλούστερα λόγια δουλεύουμε πολύ για να παράγουμε λίγα.

Πού οφείλεται η ασυμμετρία αυτή; Όπως σημείωσε χθες ο Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του ΔΣ του ομίλου Viohalco, μιλώντας σε εκδήλωση για τη βιομηχανία, ο βασικός λόγος για τον οποίο ο δείκτης παραγωγικότητας της εργασίας είναι εξαιρετικά χαμηλός είναι ότι λείπουν από τη χώρα βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που είναι αυτές που πολλαπλασιάζουν τη παραγωγικότητα και την προστιθέμενη αξία.

Στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει μια καχυποψία, αν όχι εχθρότητα, για τη βιομηχανία και το επιχειρείν, ενώ η δημόσια διοίκηση δημιουργεί νυχθημερόν προβλήματα και δυσκολίες στις επιχειρήσεις. Στην Ευρώπη, η ενίσχυση της βιομηχανίας αποτελεί κεντρικό στόχο από το 2014, με στόχο την αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ως το 2020.

Στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα εκτός του κατορθώματος να μετατρέψουμε μια οικονομική κρίση σε μια άνευ προηγουμένου σε καιρό ειρήνης κοινωνικοοικονομική κατάρρευση, συνεχίζουμε τη, μέρα μπαίνει – μέρα βγαίνει, διαχείριση. Tο κράτος εξακολουθεί να δουλεύει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δούλευε πριν τη χρεοκοπία, σαν να μην μάθαμε τίποτα.

Και αυτό ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερο «κατόρθωμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ