Η νέα κανονικότητα των αγορών

Μετά από 10 χρόνια αδιάκοπης ανόδου στις ξένες αγορές η εικόνα τους το τελευταίο διάστημα θυμίζει τα …καζινόχαρτα, που είχαν διαπρέψει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1997.

Την περασμένη Δευτέρα ο δείκτης Dow 30 υποχώρησε κατά 2,9% (έχοντας προηγηθεί στο διάστημα 13/12 με 20/12 πτώση κατά 8,7%) ενώ χθες σημείωσε «άλμα» κατά 4,98% κερδίζοντας περισσότερες από 1.000 μονάδες, τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη στην ιστορία της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς.

Πρόκειται για διακυμάνσεις που δεν παραπέμπουν σε ώριμες αγορές.

Ο Dow Jones μετά την «βουτιά» που σημείωσε το διάστημα 2008 – 2009, με την χρηματοπιστωτική κρίση, και βρέθηκε στις 7.000 μονάδες ακολούθησε μια πολυετή έντονα ανοδική πορεία ξεπερνώντας τις 26.000 την άνοιξη του 2018. Έκτοτε η αμερικανική αγορά παρουσιάζει ασυνήθιστα έντονη μεταβλητότητα και νευρικότητα.

Τι συμβαίνει με τις αγορές; Είναι προφανές ότι οι επενδυτές έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν: για την κατάσταση στις ΗΠΑ και τις αλλοπρόσαλλές επιλογές του προέδρου Τραμπ, την κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και αλλού. Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι οικονομίες χάνουν τη δυναμική τους, ότι η παγκόσμια κατάσταση θα περιπλεχθεί και ότι το χρηματιστηριακό πάρτι τελειώνει. Από την άλλη όμως υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και η προσδοκία ότι τελικά κάτι θα γίνει, θα υπάρξει συνεννόηση, πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν τις αγορές και πάλι προς τα πάνω.

Όλα αυτά δημιουργούν μια ένταση και μια νευρικότητα που δεν βλέπουμε συχνά στις μεγάλες οικονομίες και μεγάλες αγορές. Και αυτό φαίνεται ότι δεν είναι κάτι παροδικό: το 2019, έτος επιστροφής της χώρας μας στις αγορές, θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις αγορές.

g.papadogiannis@economistas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ