Γιατί η τύχη εγκατέλειψε την Ελλάδα;

Φωτο: Shutterstock

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της μεγάλης κρίσης και της διαχείρισης της κρίσης, δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας. Για την ακρίβεια, κάθε φορά που η χώρα βρίσκονταν σε κάποιο σταυροδρόμι, σε επιλογές που καθόριζαν την επόμενη ημέρα, επιλέγαμε πάντα τη χειρότερη δυνατή διαδρομή.

Θα περίμενε κανείς ότι όλα αυτά τα χρόνια κάποια στιγμή, έστω από τύχη ή σύμπτωση, η χώρα θα έκανε μια σωστή επιλογή. Ωστόσο αυτό δεν έγινε.

Ξεκινήσαμε ανεπαίσθητα την μεγάλη περιπέτεια με τις πρόωρες εκλογές του 2009, με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» να έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως μια ύβρης πριν το αδιέξοδο. Εν συνεχεία σπαταλήσαμε πολύ χρόνο και όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου προχώρησε στη λήψη δύσκολων μέτρων, η χώρα ακολούθησε την αντιμνημονιακή διαδρομή - υπόσχεση του Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ουσιαστικά ανατράπηκε ενώ το πολιτικό προσωπικό «έκαψε» την ευκαιρία για μια διακομματική, ενωτική, διαχείριση της χρεοκοπίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσω της κυβέρνησης Παπαδήμου. Οι πολιτικοί αρχηγοί, κάθενας για τους δικούς του λόγους, συμφωνούσαν ότι ήταν αδύνατο να συμφωνήσουν.

Έτσι η χώρα επέλεξε το 2012 τη διαδρομή μιας ακόμα, πρόωρης, εκλογικής αναμέτρησης, τροφοδοτώντας νέο κύκλο αστάθειας και αβεβαιότητας. Μετά τις εκλογές ο αντιμνημονιακός Αντώνης Σαμαράς εφάρμοσε με επιτυχία ένα ακόμα σκληρότερο μνημόνιο από αυτό που απέρριπτε το 2010.

Και εκεί που στις αρχές του 2014, μετά από δυο ακόμα χρόνια βαριάς ύφεσης και ταλαιπωρίας, φάνηκε ότι κάτι αλλάζει και η οικονομία συνέρχεται, το πολιτικό προσωπικό και το πιο «σκληρό» αντιμνημονιακό μέτωπο των Σύριζα - ΑΝΕΛ, προκάλεσε και πάλι, νέες, πρόωρες εκλογές θρυμματίζοντας την προοπτική ολοκλήρωσης του μνημονίου και εξόδου από την κρίση. Ένας νέος κύκλος ακραίας αβεβαιότητας και αστάθειας παρέσυρε τη χώρα έως ότου και οι νέοι ηγέτες του αντιμνημονιακού μετώπου να υπογράψουν ένα νέο μνημόνιο,το τρίτο, με ακόμα περισσότερα μέτρα και περικοπές από τα μνημόνια που απέρριπταν.

Γιατί η χώρα ήταν τόσο άτυχη; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια η τύχη να μην φέρει τα πράγματα έτσι ώστε να επιλέξουμε έστω και για μια φορά την ευνοϊκή διαδρομή;

Είναι μεγάλος ο πειρασμός να πει κάνεις ότι, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, αν αφήναμε την τύχη να ηγηθεί της χώρας θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση της κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ